Скільки податків ми платимо насправді?

Автор/джерело -  © “Комсомольська правда в Україні” 



Дата публiкацiї - 3.12.2010 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1790

Прихильники Податкового кодексу кажуть, що українці мало платять податків і зборів, тому не вистачає на пенсії людям похилого віку.

Державі ми віддаємо більше половини своїх доходів.

«КП» вирішила розібратися, правдиво чи це твердження.

З вашої зарплати

У більшості випадків, коли мова заходить про податки, наші політики говорять, що українці платять їх небагато, і частіше за все наводять як приклад податки з зарплати. Вони дійсно невеликі. Із зарплати сплачується:

* 15% - податок на прибуток фізособи;

* 2% - внесок на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування (до Пенсійного фонду);

* 0,6% - внесок до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття;

* 0,5-1% - внесок, пов'язаний із загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності.

Перший податок йде в бюджет і витрачається державою на свій власний розсуд. А три останні - це цільові збори, які повинні спрямовуватися саме на виплати пенсіонерам чи безробітним. Разом, з вашої зарплати перераховується 18,6% на користь держави.

Тільки цифри

Припустимо, що ваша зарплата за паперами - 3000 гривень. А отже, на руки ви повинні отримати 2742 гривні, а 258 піде в бюджет.

З підприємства, на якому ви працюєте

Дуже часто депутати і чиновники вигукують: «В Україні дуже велика частина економіки - «в тіні». Неподобство!» Податківці борються із зарплатами в конвертах, але все безрезультатно. А чому?

З фонду зарплати підприємство платить податки до Фонду оплати праці:

* 33,26% від розміру вашої зарплати - внесок до Пенсійного фонду;

* 1,6% - внесок до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття;

* 1,4% - внесок, пов'язаний із загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності;

* 0,56% і вище (варіюється аж до 13% при роботах, пов'язаних з ризиками) - страховий внесок до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

Таким чином, обіцяючи вам певну ставку, роботодавець відразу ж віддає 36,82% від неї державі. Причому сума ця стягується ще до того, як з неї знімається податок на прибуток фізосіб та інші відрахування. Іншими словами, має місце подвійне оподаткування.

Тільки цифри

Припустимо, ваша зарплата становить 3000 гривень. А якщо б не податки, вона була б значно більше: 4100. Або давайте подивимося з іншого боку. Якщо б цей податок платило не підприємство, а ви самі, то у вас залишалося б не 3000, а 1637 гривень.

З кожної покупки

Це ще далеко не всі ваші витрати. Давайте подивимося на ситуацію з іншої точки зору. Припустимо, отримавши зарплату, ви йдете в магазин за покупками. Купуючи будь-який товар, 20 відсотків від його вартості ви віддаєте державі. Це горезвісний ПДВ, або, як він називається в інших країнах, «податок з продажу». Він входить в ціну практично всіх товарів і послуг, якими ви користуєтеся.

Що ж до сигарет і будь-якого алкоголю, то в ціну цих товарів включені ще й акцизні збори. Пам'ятаєте, як за останні роки подорожчали сигарети і спиртне? Це зростання цін було обумовлене саме підвищенням акцизів. Оцінити ці податки можна лише побічно. У бюджеті на 2010 рік передбачалося, що за рахунок акцизів на шкідливі звички в скарбницю надійде 16 500 млн. гривень, або по 365 гривень з кожного українця на рік.

Для простоти розрахунків додамо ще 3 відсотки до податків, що стягуються, адже ми робили розрахунок навіть з урахуванням дітей, студентів та пенсіонерів, які не отримують зарплату.

Крім того, акцизний збір стягується при продажу палива. Стосується він не тільки автовласників або тих, хто постійно роз'їжджає на таксі. У вартість проїзду у звичайній маршрутці теж входить акцизний збір.

Тільки цифри

Якщо ви витратите всі свої гроші в магазині, то із зароблених вами 1637 гривень близько 23 відсотків піде в кишеню держави у вигляді податків і зборів. А це нек так вже й мало - ще 376 гривень з копійками. Разом - з 3000 гривень, які ви могли б отримати, у вигляді податків держава вже забрала 1730, залишивши вам менше половини - 1270. Але й це не все!

Податки на розкіш

Є в Україні додаткові податки і збори, які ми платимо, коли, наприклад, користуємося мобільним телефоном. У цьому випадку потрібно віддати 7,5 відсотка від суми витрачених на розмови грошей до Пенсійного фонду. Придбання автомобіля теж вважається недозволеною розкішшю. З цієї операції до Пенсійного фонду сплачується 3 відсотки від вартості. Раніше таким же збором обкладалися та операції з обміну валют, але потім його скасували.

До недавнього часу всі водії оплачували дорожній збір. Він залежав від об'єму двигуна і становив від 48 до 7200 грн. на рік. Зараз його хочуть замінити акцизом на бензин, що, загалом-то, логічно: хто більше їздить, той і повинен більше платити за ремонт доріг.

При продажу машини теж потрібно заплатити 1 відсоток від отриманої суми, а при повторному продажі з вас візьмуть вже 15 відсотків. І хоча це нелогічно, адже ви продаєте машину дешевше, ніж купували і ніякого прибутку не отримуєте, держава і тут знімає свої «п'ять копійок».

Якщо ви володієте землею, то платите податок на неї. Якщо купуєте або продаєте квартиру, то держава бажає отримати 1 відсоток від суми угоди. Майже кожен з нас хоч раз у житті міняє місце проживання, отже, всі ми змушені сплачувати цей збір.

Також ви оплачуєте держмито, якщо звертаєтеся до державних органів за отриманням дозволів або документів. Наприклад, ви платите мито у нотаріуса, в суді і навіть у РАГСі. Всі ці проплати, незважаючи на те, що вони здійснюються нерегулярно, виливаються ще в 1 відсоток від ваших доходів, адже податки з продажу і купівлі квартири - це пристойні суми. Та й мобільними телефонами зараз користуються всі.

 


 

Замість післямови

Як бачите, більше половини тих грошей, які призначалися вам на зарплату, в кінцевому підсумку виявляються у кишені в держави. При цьому ми ще не врахували податки і збори, які бюджет отримує від імпорту. Адже з тих же апельсинів і мандаринів, які в Україні не ростуть, на митниці стягують пристойні суми. Однак і без цього видно, що держава обдирає своїх громадян як липку, не забуваючи на повному серйозі стверджувати, що податків ми платимо жах як мало...

КОМПЕТЕНТНО

Якщо платити «по-білому», зростання цін не уникнути


- Дійсно, в умовах України виплата заробітної плати в конвертах - це реалії української економіки, - говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. - Ці зарплати створюють проблеми і бізнесу, і працівниками, і тим більше держбюджету. У той же час хіба можна за рахунок зростання «білої» заробітної плати покрити поточний дефіцит держбюджету? Не можна. Згідно з останніми даними, озвученим урядом, дефіцит Пенсійного фонду становить близько 60 млрд грн. У цьому випадку загальний фонд заробітної плати за 2010 рік має бути не менше 322 млрд грн. Зростання заробітної плати призведе до того, що повинна зменшитися загальна сума прибутку компаній, і, відповідно, держбюджет повинен недоотримати податок на прибуток. Але податок на прибуток знижувати не можна - це святе.

Добре. Не будемо зменшувати податок на прибуток. Тоді додаткові витрати потрібно включити до ціни. А це наш улюблений ПДВ ... Тобто підвищення «білої» заробітної плати на 1 гривню веде до зростання цін з розрахунку 0,72 копійки з усіма ПДВ, податками і відрахуваннями до ПФ. Стрибка цін не уникнути.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.