Звідки береться злість?

Автор/джерело -  © Євгенія Воскресенська, “Школа життя” 



Дата публiкацiї - 19.03.2011 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=1915

Дуже часто зустрічаю в своєму житті людей, які зляться на інших, виснажуючи себе, а також зляться на себе за свою злість. Давайте розберемося в причинах агресії.

1. Власно слово «агресія» перекладається з грецької мови як «рух до ...». Тобто агресія - це сила, яка допомагає долати перешкоди, що виникають на вашому шляху до мети. Зверніть увагу: захотівши позбавитися від агресії назавжди, ви втратите і цю допомогу.

Метою може бути все, що завгодно, - наприклад, закінчити роботу вчасно або зустрітися з коханим. Відповідно, якщо щось іде врозріз з явними або несвідомими цілями, ви будете впадати в агресивний стан.

Вихід у даному випадку - вчитися жити в світі, що змінюється. Не можна нічого обіцяти на 100%. Також допоможе перегляд і виявлення егоїстичних цілей. Наприклад, замість того, щоб злитися і вимагати зустрічі, думаючи при цьому тільки про себе, можна поставити мету «жити у злагоді з коханим». Так ви будете точно вибирати інші способи взаємодії й іншу поведінку.

Фактично всі інші причини, виділені мною, є різновидом цієї та містять в собі будь-які цілі. Можна їх визначити самостійно.

2. Злість може з'являтися з чисто фізичних причин - втома, нервове виснаження, коли немає вже сил робити щось для інших. Тут необхідний відпочинок, а не осуд себе.

3. Злість з'являється як наслідок заборони на вираження почуттів. Це може бути пов'язано з емоційно напруженою роботою. Наприклад, це робота вчителів, вихователів, продавців, що припускає безліч контактів протягом дня, при якій не можна висловлювати свої почуття прилюдно. У цьому випадку знайдіть для себе відповідний метод вираження накопичених почуттів, благо зараз їх відомо достатньо.

4. Злість виникає у відповідь на те, що ви вважаєте себе змушеним робити чиюсь роботу. Наприклад, мами зляться на дітей, які не прибирають за собою, не вигулюють тварин. Часто така злість виникає тоді, коли ви працюєте в колективі, а оцінка його роботи - одна на всіх. При цьому всі байдикують, а ви вважаєте своїм обов'язком робити все так, щоб виглядало пристойно. У вас не вистачає сміливості чи сили духу, щоб цього не робити або обговорити колег і знайти рішення в даній ситуації. Ви ображаєтеся, покладаєте на себе відповідальність, але при цьому відчуваєте злість. В якості рекомендації вивчіть книгу К. Прайор «Не гарчіть на собаку».

5. Здорова агресія виникає у відповідь на порушення ваших кордонів. Наприклад, якщо до вас чи вашої дитини на вулиці почнуть чіплятися. Ця злість покликана вас захистити, і позбавлення від неї не призведе до гарних результатів.

6. Злість на себе мотивує багатьох на виконання найважчих справ, на подолання. Так що від неї теж не варто позбуватися.

У будь-якому випадку пам'ятайте, що злість чи агресія - це потужна сила, вчіться розуміти і приймати себе будь-яким і переводьте силу в мирне русло, тому що «у ворота, закриті для дурості, і щастя не увійде».


За результатами кількох експериментів вчені склали модель, яка дозволяє зрозуміти, чому емоційно збуджена або хронічно зла людина губиться у виборі речей і слів, не може прийняти відповідальне рішення, висловити свою думку і не заїкаючись побудувати грамотне реченння.

Вчені прийшли до висновку, що у "рівень злості", який підвищується при зниженні концентрації "гальмівного" нейротрансмітера (ГАМК), знижує активність кори головного мозку. При цьому порушується баланс передачі конкуруючих нервових імпульсів. Інакше кажучи, коли в мозку закінчується "гальмівна рідина", що знижує збудження, емоції переповнюють всі розумні межі. При цьому порушується рівновага і мисляча частина мозку (кора) починає повільніше працювати - людина не знаходить відповідних слів. Якщо рівень ГАМК підвищується, в тому числі фармакологічними засобами, то емоції відступають. Людина знову починає мислити і говорити адекватно - не плутаючись, не заїкаючись і не збиваючись.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.