Двоповерховий котедж — за тиждень

Автор/джерело -  © «Газета по-українськи» 



Дата публiкацiї - 22.06.2006 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=200

Швидкозбірне житло на 100 ”квадратів” обійдеться у 150 тисяч гривень

Перший в Україні збірний двоповерховий котедж ”Клара” на 190 квадратних метрів зі стінових панелей ”Єловіца” бригада словенських монтажників звела за три дні в Калуші Івано-Франківської області

Спільне на дві родини житло Роман Корнійчук, 29 років, разом із 31-річним братом Русланом почав будувати п’ять років тому. Ділянку на 15 соток у Білогородці, за 9 км від столичної Окружної дороги, придбали за $22,5 тисячі. Планували будувати з цегли. Будматеріали вишукували де дешевше: по цеглу і камінь їздили в Черкаську область. Спершу будували самі. За півроку ентузіазм вичерпався.

Довелося наймати на літо будівельників. На проект, різну документацію, підключення до електромережі та будівництво із зимовими перервами пішло чотири роки і $42 тисячі. При цьому з цегли клали лише зовнішні стіни. Усередину пустили бетонні блоки.

— Треба ще 10–12 тисяч ”зелених”, щоб можна було заселитися, — втомлено каже Роман. — Дай Боже, щоб за рік-два закінчили. Про якийсь інтер’єр і згадувати неохота.

Будувати швидше — можна. У Німеччині вже 40 років для новобудов використовують переважно блоки з пористого бетону. Їх можна класти на клейову суміш або цементний розчин. Удосконалений варіант матеріалу — газобетон — 10 років виробляють в Обухові.

— Один блок за об’ємом дорівнює 18 цеглинам, зате утричі легший, і стіни з нього викладають ушестеро швидше, — пояснює Денис Смирнов, 25 років, керівник технічного відділу торгового дому ”Клен”. — Газобетонні блоки — це, вважай, камінь, але значно тепліший. Наша компанія будує лише з них.

Якщо підмурок готовий, ”коробку” нового будинку на 150 кв. м бригада будівельників з ТД ”Клен” вижене щонайбільше за два тижні. Проект індивідуального котеджу обійдеться в $300–500. Квадратний метр новобудови від ”Клена” коштує $290. Однак попит на газобетонні блоки постійно зростає, а слідом за ним — і ціна. Зараз кубометр блоків коштує $77–130. Не дешевше цегли, виграш — лише в часі.

Щитові будиночки за так званою канадською технологією в підсумку обходяться удвічі дешевше, хоча у фірмі ”Марс девелопмент”, яка їх будує, продають ”квадрат” новобудови за ті самі $290. Роблять їх із деревостружкових (ОСБ) плит, залитих негорючою синтетичною смолою. На американському континенті каркас роблять з дерев’яних брусів, в Україні — з металевих труб. Простінки заповнюють мінеральною ватою. Через малу вагу замість фундаменту достатньо забити кілька паль по периметру стін на глибину промерзання ґрунту.

— Перший двоповерховий будиночок площею 60 ”квадратів” ми показали на ”БудЕкспо-2006”, — розповідає комерційний директор компанії Віктор Солуянов, 47 років. — Його купили на другий день виставки!

27-річна Наталя виклала за нього $22 тис. і забажала встановити на дачній ділянці в Глевасі. Будиночок розібрали, перевезли за місто, а за три дні склали на дачі замовниці. Такий самий з опаленням й усіма зручностями коштував би $27 тисяч.

Якщо добре постаратися, котедж на 100 кв. м можна поставити за тиждень. Будинок, який у Білогородці чотири роки будують з цегли брати Корнійчуки, бригада з ”Марс девелопмент” спорудила б за місяць, запевняє Віктор Солуянов. За все взяли б $58 тисяч. Будинок ”під ключ”, із водогоном, каналізацією, опаленням і електрикою обійдеться у $400 за кв. м.

— Головне — наші будинки дуже теплі. Товщина ж стін — лише 20 сантиметрів. Та минулої зими в 20-градусні морози для опалення вистачало тепловентилятора.

”Квадрат” збірного будинку ”Єловіца” коштує $550. На вибір клієнтам пропонують 27 проектів. Ця фірма дає 50 років гарантії, хоча стоятимуть котеджі не менше століття. Роблять їх з клеєних дерев’яних брусів. Обшивають стіни стійкою до вологи та вогню цементно-стружковою плитою і заповнюють мінеральною ватою. Стіна завтовшки 24 см за теплопровідністю рівноцінна 2,5-метровій цегляній.

В Україні словенці — першопрохідники. Фурами привозять уже готові, запаковані в поліетилен, стінові панелі з дерев’яними вікнами та дверима.

— Монтаж забирає не більше трьох днів, — каже директор представництва словенського заводу ”Єловіца” в Україні Максим Дубинка, 26 років.

Цього року ”Єловіца” планує спорудити 50 будинків. За п’ять-шість років котеджі зі збірних стінових панелей в Україні стануть таким ж поширеними, як усюди в Європі, вважає представник словенського виробника Матяш Тічар, 56 років. Масове будівництво здешевить такі котеджі на 25%. Словенці планують налагодити тут виробництво, щоб не возити будівельні комплекти зі Словенії.

Вартість швидкозбірних будинків

 

Будівельна компанія

Вартість ($ тис.) 60 кв. м

Вартість ($ тис.) 100 кв. м

Вартість ($ тис.) 150 кв. м

Термін виконання, днів*

Стіновий матеріал

Що входить у комплект

”Єловіца”

37,2

62,0

91,0

3–7

утеплені панелі з клеєного брусу і цементно-стружкових плит

фундамент, дерев’яні вікна зі склопакетом, двері, черепичний дах, каналізація, водогін, електромережа, опалення

”Клен”

50,0

60,0

70,0

7–14

газобетонні блоки

фундамент, каналізація, пластикові вікна, утеплення

”Марс девелопмент”

19,7

29,0

43,5

14

ОСБ-плита, каркас із металевих труб

утеплення, фундамент, бітумна черепиця

Світловодський ЗШБ

19,7

29,5

46,5

3

утеплені залізобетонні панелі

опалення, водогін, каналізація, електромережа, пластикові вікна, шпалери

* У тривалість будівництва не входить виготовлення фундаменту; стрічковий підмурок роблять за 7–10 днів, блочний — за 2–3

 

Світловодці будують із залізобетону

Котеджі на одну дві-родини можна звести і з залізобетонних панелей. На заводі швидкомонтованих будівель у Світловодську Кіровоградської області розробили шість проектів приватних будинків на 1–4 сім’ї.

— Комплект стінових панелей і крокви на дах відвантажимо за тиждень після підписання угоди, — повідомила керівник відділу маркетингу заводу Ірина Дідух, 45 років. — Якщо фундамент готовий, на ньому наша бригада змонтує за три дні каркас котеджу на 118 ”квадратів”.

Вартість доставки і монтажу бетонної ”коробки” під оздоблення для центральних областей — $290. Якщо будкомплекти треба везти за півтисячі кілометрів, обійдеться трохи дорожче. Стіни бетонного котеджу утеплюють.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.