Прайс українського хабарника

Автор/джерело -  © Максим Асауляк, Weekly.ua 



Дата публiкацiї - 29.09.2011 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2126

Weekly.ua вперше в Україні публікує розцінки вітчизняних хабарників, які офіційно підтверджені правоохоронцями та судами.

За народження дитини - 3 тис. грн., вступ до університету - 50 тис. грн., місце на кладовищі - понад тисячу. Цей перелік можна продовжувати довго: за хабар в сучасній Україні можна відкрити будь-які двері, вирішити будь-яку проблему. Питання лише в розмірі «подяки» - іноді можна відбутися шоколадкою, а в деяких випадках не обійтися і десятком мільйонів доларів. Тому, що ще недавно було лише чутками, знайдено офіційне підтвердження. На підставі матеріалів судових справ ми відновили повну картину вітчизняного хабарництва: що і почім неофіційно купується і продається в нашій країні

«П'ятий місяць наша співробітниця домагається, щоб газопостачальна організація вирішила проблеми з поставками газу. Але вони свідомо нічого не роблять! - обурюється власник етнографічного комплексу «Українське село» Володимир Бондаренко. - Складається враження, що хтось просто хоче отримати від нас винагороду».

Бондаренко - єдиний з десятка опитаних нами бізнесменів, який погодився говорити на тему хабарництва в країні (та й то тому, що має посвідчення народного депутата). Решта ухилялися від розмови, відбуваючись фразами типу «ви хочете, щоб до мене завтра прийшли перевіряючі?». Так чи інакше, в сучасній Україні «домовлятися» доводиться з усіма і скрізь. За оцінкою колишнього міністра економіки, екс-голови Держфінпослуг Віктора Суслова, щорічно сума хабарів, які сплачуються громадянами та підприємствами, досягає розміру державного бюджету країни. Тобто більше 280 млрд. грн.!

Weekly.ua вперше в Україну досліджував, скільки і за що беруть нечисті на руку чиновники. Наведені розцінки цілком можна вважати офіційними, адже взяті вони з достовірних джерел - судових справ.

Криза знизила тарифи

Найбільші хабарі платяться в Україну за землю. Абсолютний рекорд був зафіксований в 2008 році. Тоді, за версією слідства, колишні керівники Броварського району Київської області зажадали від сирійського бізнесмена $ 42 млн. за сприяння у виділенні 76 га для будівництва котеджів (близько 2,8 млн. грн. за гектар).

З початком кризи тарифи помітно знизилися: тепер, судячи з судових документів, домовитися з місцевою владою можна і за 1-1,5 млн. грн. за гектар. На периферії - дешевше, а ближче до столиці і в Криму - по максимуму.

«У Київміськдержадміністрації працювала чиновниця (до речі, зараз вона сидить разом з Тимошенко), через яку вирішувалися всі земельні питання. Зрозуміло, вона не могла промишляти без дозволу згори, - каже Володимир Бондаренко. - Видно, такі ж «уповноважені» є в більшості місцевих органів влади».

Крім розбазарювання землі в країні повним ходом йде дерибан державного та комунального майна. Сприяння в отриманні в оренду з подальшою приватизацією нежилого приміщення в Києві (наприклад, на Борщагівці) площею 3-4 сотні квадратних метрів обходиться близько 500 тис. грн. У регіонах за подібні послуги просять вдвічі менше.

Як подружитися з інспектором

Не вмієш давати хабара, - нічого робити в комерції. Практично в кожній державній структурі беруть за «неперешкоджання веденню бізнесу», або, просто кажучи, за кришування.

Наприклад, ви хочете відкрити магазин. Тільки за його відкриття в місцевій раді можуть попросити 120 тис. грн., «Щоб не виникало ніяких проблем». Про це ми прочитали в судових матеріалах. Депутат з Цюрупинська (Херсонська область) зажадав таку суму від підприємців нібито для передачі першому заступнику голови міськради...

Проблем у бізнесі не уникнути, якщо не заохотити інспекторів контролюючих органів. Вони неодмінно захочуть ознайомитися з асортиментом вашої торгової точки.

Наприклад, інспектор МНС може раптово зажадати від вас свідоцтво про проходження спеціального навчання, - так сталося з херсонськими підприємцями в березні минулого року. Не вчилися? Не біда! За 1200 грн. перевіряючий не відобразить цей факт в акті перевірки. Слідом за ним напевно прийде хтось з податкової, і якщо виявить порушення, вимагатиме ще гривень вісімсот. І так майже кожен місяць...

Той, хто ввозить товари з-за кордону, добре знайомий з вітчизняними «правилами митного оформлення». Наприклад, за швидке і безперешкодне розмитнення автомобіля на Львівській митниці раніше зазвичай брали всього лише 800 грн. Але якщо ви ввозите в Україна дороге високотехнологічне обладнання, будьте готові заплатити 10% від суми ПДВ, що підлягає відшкодуванню при імпорті.

 

Відповідати за крадіжку необов'язково

За хабар в Україні можна виплутатися практично з будь-якої неприємної історії.

Відкупитися від міліції за знайдену в кишені травичку можна і за 12 тис. грн. Але якщо правоохоронці дізнаються, що «клієнт» в змозі заплатити більше, зажадають по повній програмі - наприклад, в Одеській області сума хабара за незаконне зберігання наркотиків склала понад 500 тис. грн.

Пограбувати універмаг і не потрапити за ґрати можна за 3 тис. грн. А уникнути відповідальності за вкрадену мобілку - всього за 1 тис. грн. Погодьтеся, сущі дрібниці для тих, хто краде їх десятками. Мажорам, що розважаються побиттям людей для підняття настрою, досить занести до місцевого райвідділу лише 2 тис. грн., Щоб правоохоронці закрили очі на їхні витівки. Про всі ці факти свідчать матеріали судових справ.

Непорушення кримінальних справ за злочини економічного характеру обходиться дорожче. Так, запорожцям, що попалися на перевезенні кольорових металів без необхідної документації, в міліції пропонували відкупитися за 50 тис. грн. Втім, і це лише верхівка айсберга - більші суми просто не потрапляють в кримінальні справи. «Тільки одне судове рішення по господарській справі (наприклад, пов'язаное з встановленням права на володіння часткою акціонерного капіталу) може коштувати мільйони гривень», - розповів на умовах анонімності представник однієї з компаній.

Нагорі беруть ще більше

Вкрай рідко в Україну судять за хабара у вищих ешелонах влади. Але це аж ніяк не означає, що там не беруть. Чому, на вашу думку, іноді приймаються абсурдні закони і постанови?

Великі підприємці розповідають, що за певну суму чиновник середньої ланки міністерства може написати звернення, лист або висновок, який піде нагору - вищому керівництву уряду. І цілком можливо, що міністр чи навіть прем'єр-міністр вникне в викладену проблему і підпише необхідні документи.

А ще можна домовитися з ким-небудь з депутатів парламенту, і за $ 80-100 тисяч він подасть лобістський законопроект від свого імені. Втім, не факт, що його приймуть. Правда, у парламентських кулуарах доводилося чути натяки на те, що про успішне голосування за потрібний законопроект слід домовлятися з керівниками фракцій. Чи вистачить для цього усних аргументів - міркуйте самі.

Тим часом в парламенті практикується ще один вид хабарів - за перехід депутатів в інші фракції. «Свого часу мені пропонували $ 10 млн. за приєднання до коаліції, - розповів депутат від НУ - НС Володимир Ар'єв. - Я відмовився, а хтось не зміг».

Найбільш курйозні випадок хабарництва

Даішники бувають непідкупними


У липні 2011 року на Сумщині інспектор ДАІ зупинив вантажівку ГАЗ без переднього номерного знака. Водій машини запропонував даїшнику 50 грн., Щоб той закрив очі на порушення. Чи то сума здалася інспектору недостатньої, чи то він дійсно виявився чесним... але правоохоронець заявив на хабародавця в прокуратуру. Кримінальну справу проти водія суд вирішив не порушувати, він відбувся штрафом в розмірі 850 грн.

Беруть диванами і шоколадками

Вітчизняні чиновники не гребують брати хабарі не тільки грошима, але і борзими щенятами. Пару років тому співробітник Чернівецького управління МНС, виявивши порушення правил пожежної безпеки в меблевому магазині, захотів отримати диван за 2,5 тис. грн. Директор комунального теплопостачального підприємства в Сумській області зажадав від місцевих жителів ноутбук за відключення їх будинків від центрального опалення. А співробітницю СЕС на Волині судили за отримання від підприємців ста гривень і шоколадки «Чарівний вечір».

З'їла талони на бензин

Часом спіймані на гарячому хабарники поводяться дуже оригінально. Наприклад, в 2007 році суддя одного з райсудів Рівненської області зажадала від підсудного винагороду у вигляді талонів на бензин А-95 за умовне звільнення. Під час отримання хабара служительку Феміди затримали співробітники СБУ. Не довго думаючи, суддя спробувала з'їсти талони, однак осилила лише половину. Останнє було долучене до кримінальної справи.

Затримали за накритий стіл

Часом нашим доблесним правоохоронцям вдається розкривати навіть дуже дрібні злочини. У квітні 2011 року староста однієї з груп Сумського педагогічного університету імені Макаренка запропонувала студентам скинутися по 150 грн., - щоб успішно скласти державний іспит. На ці гроші планувалося накрити стіл для членів екзаменаційної комісії, купити їм квіти і якусь частину суми віддати викладачам готівкою. Така ініціатива обернулася для дівчини затриманням. Уникнути кримінальної відповідальності їй допомогло лише щире розкаяння і «незначна тяжкість» злочину.

Корупційні тарифи в Україні (в окремому вікні)

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.