В Україні закінчилися гроші для дерибану

Автор/джерело -  © Юрій Школяренко, finance.ua 



Дата публiкацiї - 29.09.2011 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2127

Влада розриває “соціальний” контракт з народом, за яким красти бюджетні гроші дозволялося як верхам, так і низам. Тепер ця “пільга” буде закріплена виключно за чиновниками.

Спроба уряду по-тихому позбавити мільйони українців соціальних пільг і гарантій, схоже, провалилася. І це твердження базується не на спробах влади "забалакати" протестувальників пільговиків, і не на загрозі відновлення акцій протестів позбавлених соціальних надбавок "чорнобильців", "афганців", "дітей війни" та інших, які їм співчувають. Провал полягає в тому, що нинішня влада в особі Кабміну і провладних депутатів порушила крихкий мир, який дозволяв державі Україні підтримувати ілюзію соціальної останні двадцять років. Між верхами і низами був укладений якийсь негласний договір: народ розумів - влада його обкрадає, але мирився з цим в обмін на негласний дозвіл "красти" по-дрібному самому. Тепер цей баланс порушений.

У понеділок стало відомо, що громадські організації, які раніше "штурмували" Верховну Раду з вимогою відновити соціальні пільги, залишають робочу групу Кабміну. І погрожують соціальними хвилюваннями по всій країні. Першоджерелом цих подій став законопроект 9127, який уряд і "слухняні" нардепи в середині грудня спробували узаконити по-тихому. Як вже повідомлялося, якби ця афера вдалася владі, українці позбулися би багатьох належних їм пільг і доплат. Поки ухвалення законопроекту відклали для "консультацій з громадськістю". Але навряд чи манера поведінки влади (повне ігнорування інакомислення) за ці дні зміниться. Тим більше, коли йдеться про десятки мільярдів гривень, що потрапляють з бюджету до кишень українців.

Для початку зазначимо, що сьогодні пільги в Україні отримують 350 категорій населення. У кількісному вираженні це майже 20 млн. чоловік, або майже півкраїни. Велика частина українців отримує надбавки "за місцем роботи". Тобто, в Україні існує майже 270 категорій населення, яким нараховуються пільги "за професійною ознакою". Власне, так ще з радянських часів за подібними "надбавками" і "безкоштовними проїздами" була захована низька зарплата для багатьох трудівників.

За роки незалежності влада тільки вдосконалила володіння подібним прийомом окозамилювання. Тим більше, в цьому процесі багато чиновників небезпідставно бачили можливість і собі заробити. Наприклад, як проконтролювати: скільки разів дільничний міліціонер одного з полтавських сіл безкоштовно проїхав у метро? Адже пільги на ці цілі в бюджеті йдуть окремим рядком. І таких прикладів багато. Тобто, народ розуміє, що йому за працю платять копійки. Та ще й належні бюджетом привілеї осідають в чужих кишенях.

Населення починає теж "красти", головним чином через медико-соціальні експертні комісії. Особливою популярністю користується оформлення інвалідності. Найчастіше для отримання позитивного рішення знадобиться провести кілька днів у місцевій райлікарні і пара тисяч гривень (для експертів). Ці інвестиції "відіб'ються" вже через півроку після нарахування пенсії з інвалідності.

"Та ж третя група з інвалідності - це 750 гривень виплат. Щоб їх отримати, потрібно, звичайно, "підмазати" на 3-5 тисяч гривень комісії та головлікаря. Але якщо добре "попрацюєш", то "інвалідність" можна отримати не на рік, а на два. Ось і можна трохи урвати в цієї держави. Крім оформлення "інвалідності" є ще метод "магаричева пенсія" - прискорити вихід на пенсію за бартер. Там теж йде робота з лікарями", - розповів один з типових українських "інвалідів".

 

До речі, вже не рідкість, коли практично все працездатне населення в тому чи іншому селі отримує "з інвалідності". Більш того, не оформити подібну довідку - справа честі, інакше сусіди не зрозуміють. Звідси і зафіксований статистикою факт - населення дедалі старанніше "заробляє" на держбюджет, ніж на звичайній роботі. Так, згідно з даними Держстату, оплата праці, доходи від підприємницької діяльності та самозайнятості становлять лише 54,1% у загальній структурі ресурсів українських домогосподарств. І цей показник щороку зменшується, на відміну від соцвиплат, чия частка в доходах української родини збільшується. Так, за даними Рахункової палати, гроші від пільг посідали в домашньому гаманці вже близько 40%. Тут ще треба врахувати, що за даними Держстату, зарплата близько 6 млн. українців не дозволяє їм "перестрибнути" прожитковий мінімум. Найбільш незахищені верстви населення - молоді сім'ї з дітьми, яким дуже важко оформити будь-яку допомогу від держави. На відміну від чиновників, які і прописують цим сім'ям правила оформлення матдопомоги та субсидій.

"У нас один з нинішніх топ-чиновників Мінфіну банком володіє. І при цьому 20 тисяч гривень пенсії від держави отримує. І ця людина пише бюджет для інших "смертних" і закликає їх до економії і стриманості у витратах. І все це у нас в країні називається "соціальна політика" - довірливо, але анонімно розповів "Коментарям" представник проурядової більшості в парламенті. Він, правда, відмовився уточнити - чи оформлена у нього субсидія на комуналку. Як у спікера Володимира Литвина.

Власне, якщо слідувати цифрам соціальних виплат - Україна одна з найбагатших країн світу. Так, за даними Світового банку, на "соціалку" наша країна на рік витрачає близько 21% валового внутрішнього продукту. При цьому, 16,5% ВВП становлять пенсії, близько 2,5% - інші види соціального страхування, а 2% припадає саме на різну соціальну допомогу.

"Хитрощі" населення для вибивання різних пільг - відповідь на недофінансовані зарплати. Певною мірою це і відповідь на дії "слуг народу", Ось депутати мають зарплату в 18 тисяч гривень. Багато хто ще оформили собі пенсію тисяч так на 15. Різні виплати з "інвалідності", "бойових дій" і т.д. Якщо порахувати, то дуже великий відсоток з усіх бюджетних виплат йде на цих людей. До того ж ми повинні розуміти, що значна частина "соціалки" осідає в кишенях чиновників різних рівнів. Ось і виходить, що офіційно виплати великі, а народ зубожіє", - розповів "Коментарям" екс-перший заступник міністра соцполітики, експерт Центру ім Разумкова, Павло Розенко.

Власне, новий бюджет на 2012 рік показує, в якому напрямку буде рухатися влада в своїй соціальній політиці далі: підвищення бюджетних дотацій на своє лікування, оздоровлення та транспортування. Будуть підвищені зарплати суддям, міліції та прокурорам (і навряд чи найнижчого офіцерському складу). До речі, надбавки силовикам в рази будуть перевищувати надбавки тим же лікарям.

Все це відбуватиметься на тлі кампанії з ліквідації пільг певним категоріям населення. Влада не обтяжує себе поясненнями, ні за якою моделлю буде реформована політика соцдотацій, ні куди будуть спрямовані заощаджені гроші.

Власне, в такій поспішності і скритності руйнується та крихка рівновага співіснування влади і народу, яка була сформована останніми роками. Народ готовий був брати "копійчані" подачки від політиків напередодні виборів (як закон про дітей війни) і прощати владі мільярдне злодійство під красивими гаслами. Такий собі суспільний договір. Але тепер на Печерських пагорбах вже вважають зайвим себе обтяжувати навіть подібними "контрактами". Схоже, бюджетних грошей стало не вистачати навіть на своїх.

* * *

Довідка “Аратти”

У проекті державного бюджету України на 2012 рік заплановано:

  • фінансування медицини зменшити на 500 мільйонів гривень;

  • утримання МВС подорожчає на 576 мільйонів гривень;

  • на 300 мільйонів гривень зростуть витрати на Генеральну прокуратуру;

  • на 50 мільйонів гривень зросте утримання Президента.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.