Як пояснити «французький парадокс»?

Автор/джерело -  © Анна Дуварова, “Школа життя” 



Дата публiкацiї - 8.11.2011 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2173

Термін «французький парадокс» з’явився на світ ще у далекому 1968 році. Звичайно, - завдяки неспокійним американцям, які шукають у всьому причинно-наслідковий зв’язок. Парадокс виявився в тому, що французи, які споживають тонни білого хліба, сиру, масла, бекону, залишаються стрункими, і відсоток серцево-судинних захворювань у них на порядок менше, ніж в американців, які рахують калорії.

«Я їм все, що мені хочеться!»

Колись один із французьких «мислителів» заявив з ​​телеекрана, що секрет парадокса приховано у французькому вині, в якому містяться флавоноїди, які зміцнюють стінки кровоносних судин. І всі американці кинулися пити французьке вино, доходи комерсантів від продажу якого зросли на 44% відносно того, що було до телевізійної сенсації. Непоганий маркетинговий прийом. Як відомо, американці худішими і здоровішими не стали.

Через деякий час провели зв'язок між «французьким парадоксом» і вживанням оливкової олії. Перепрошуємо, - оливкову олія вживають не тільки французи, але й інші народи. І немає грецького парадокса або єгипетського, наприклад, а є «французький парадокс».

Пояснити «французький парадокс» просто. Досить лише подивитися, як живуть французи, і зробити висновки, чому нація природжених гурманів виглядає прекрасно.

Пояснення 1: Жодних перекусів між прийомами їжі.

Французи не роблять цього. Звичайно, вони можуть собі дозволити креп або вафлю, або багет, але у них не прийнято фаст-фуд. І ніякої «макдональдизації».

Пояснення 2: Пити еспрессо багато - адже це таке задоволення.

У французів прийнято пити традиційний еспресо зі шматочком бісквіта або шоколаду, обов'язково на блюдечку. Кава - рано вранці, кава після сніданку, кава в середині дня, кава після вечері - набирається 4-5 філіжанок кави за 24 години в одного француза. У такому випадку, швидкість обміну речовин доведеться вимірювати акселерометром.

Пояснення 3: Їсти страви тільки з високоякісних і натуральних продуктів.

І що б там не говорили, батьківщиною кулінарії можна назвати Францію. Тут усі цікавляться їжею і її приготуванням, починаючи від домогосподарок, закінчуючи Президентом. У цій країні не субсидуються програми по виробництву промислового харчування. Простіше кажучи, хімічні добавки, напівфабрикати та синтетичні продукти мають право на існування, але не підтримуються народом і державою.

Пояснення 4: 90-хвилинний обід і 2-годинна вечеря.


Приказка, що «французи живуть, щоб їсти», справедлива на всі 100%. Їжа для них - це одне з найбільших задоволень. 60 хвилин вони витрачають на їжу за обідом і 30 хвилин, щоб після цього випити каву. Їжа споживається так повільно, звичайно, щоб продовжити насолоду. З точки зору фізіології людини, така звичка розумна. Так як в мозок надходять сигнали про те, що людина вже наситилися, із запізненням на 30 хвилин. Ось чому французам важко переїсти. До того ж, порції в них маленькі.

Пояснення 5: Рухливий і динамічний спосіб життя.

У Франції дуже дорого їздити на машинах. Паливо коштує 1,5 євро за літр. Тому дешевше користуватися громадським транспортом. Французи - дуже рухлива нація. Городянам доводиться багато ходити пішки. У Парижі і Ліоні прийнято брати напрокат велосипеди. Їх можна орендувати за допомогою транзитної карти.

...Ех, ось вже ці французи, - дивовижний народ. Вони не морочать голову дієтами, не рахують калорії в кожному круасані, живуть і радіють життю! Адже це так приємно - не виснажувати себе голодом, коли навколо стільки смачної їжі!

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.