Талановитий хімік Прокудін-Горський став першим, хто запам’ятав дійсність Російської імперії на кольорових фотознімках

Автор/джерело -  © «Наука та життя» 



Дата публiкацiї - 17.09.2012 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2543

Технологія отримання кольорових зображень на екрані комп’ютера, відома під назвою «системи кольорів RGB», здається зовсім сучасним винаходом. Однак власне ідея отримання кольорових фотографій на тій же основі - шляхом змішування трьох основних кольорів - з’явилася набагато раніше.

Автопортрет Прокудіна-Горського на річці Скуріцхалі (1912) - фрагмент

Першим, хто спробував сформулювати принципи кольорової фотографії, був Джеймс Клерк Максвелл, наш старий знайомий зі шкільного курсу фізики. Саме ним в 1861 році була зроблена перша в світі кольорова фотографія «Стрічка з шотландки».

Через майже півстоліття великий внесок у розвиток кольорової фотографії вніс російський вчений-хімік - Сергій Михайлович Прокудін-Горський (1863-1944). Всю свою наукову діяльність він присвятив фотографії, намагаючись знайти спосіб отримання не тільки чорно-білих, але й кольорових зображень.

Результатом його оригінальних досліджень стали патенти на отримання кольорових діапозитивів і проектування кольорових фільмів, а в 1908-1915 рр.. Прокудін-Горський за підтримки російського царського уряду реалізував сміливий проект - створив фотоогляд тодішньої Росії: старовинних будівель, життя народів що населяли країну, виробництво і т.д.

 

Українська селянка


 

Технологія, яку використовував Прокудін-Горський геніально проста (особливо - для тих часів): у фотокамеру вставлялася вузька вертикальна фотопластинка приблизно 7,5 см завширшки і 22,8 см завдовжки, на яку послідовно фотографувалися три зображення - через червоний, зелений і синій світлофільтри. Далі фотографічний процес (проявлення і закріплення) проводився точно так само, як і для звичайного чорно-білого фото.

Отримані слайди могли використовуватися для звичайного чорно-білого фотодруку, але з їхньою допомогою можна було отримати і кольорове зображення - точнісінько так само, як в наші дні воно виходить при використанні сучасних комп’ютерних медіапроекторів!

Платівка-негатив вставлялася в спеціальний проектор з трьома об’єктивами і, відповідно, червоним, зеленим і синім світлофільтрами (тими ж, за допомогою яких фотографувався кожен негатив), а три «кольороподілених» зображення, що отримувалися, поєднувалися на одному проекційному екрані.

Звичайно, якість передачі кольору за методом Прокудіна-Горського було помітно меншим, ніж нинішнє, але сучасникам вченого і це здавалося справжнім дивом...

 

Українська хата


 

Після революції С.М. Прокудін-Горський, як і багато його співвітчизники з числа інтелігенції, в 1918 р. з родиною емігрував до Європи і остаточно оселився в Парижі, де помер в 1944 р. З собою він вивіз частину відзнятих ним негативів. Пізніше вони опинилися в США і були передані до колекції Бібліотеки Конгресу.

Порівняно недавно її співробітниками була розроблена методика оцифровки і обробки негативів Прокудіна-Горського: негативи спочатку скануються як монохромні, потім забарвлюються, відповідно, червоним, зеленим і синім кольором і суміщаються з завчасно нанесеним на них «приводним мітках» в одне зображення. Потім воно додатково обробляється засобами графічного редактора (яскравість, контраст, насиченість), обрізається по краях, ретушується і т.д. для отримання остаточного результату.

 

Алупка


 


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.