Підводні дослідники знайшли нові докази Великого потопу

Автор/джерело -  © CNN.com 



Дата публiкацiї - 7.12.2005 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=27

Перші докази того, що люди жили на території, що зараз покрита водами Чорного моря і яка, можливо, була затоплена Біблійним потопом, знайдені дослідниками в 2000 році. Серед знахідок, що добре збереглися, були дерев’яні колоди, дерев’яні гілки і кам’яні знаряддя.

Понтійське озеро і землі навколо нього були затоплені солоними водами Середземного моря, в результаті чого утворилося сучасне Чорне море.

Про це повідомив Роберт Баллард (Robert Ballard), що очолював дослідницьку експедицію на Чорне море влітку 2000 року. Його корабль стояв на північному узбережжі Туреччини західніше від Синопа.

Фредерік Ґіберт, вчений з університету Пенсильванії, який був головним археологом експедиції, сказав, що знахідки “представляють перший конкретний доказ заселення узбережжя Чорного моря перед потопом”.

“Це відкриття великої ваги, що розпочне процес переписування історії культур, які існували на цій ключовій території — між Європою, Азією і давнім Середнім Сходом”, — сказав Гіберт. Залишки людського проживання були знайдені на більше ніж 300-футовій глибині води на території близько 12 миль від північного узбережжя Туреччини.

Багато давніх культур Середнього Сходу мають легенди Великого потопу, включаючи історію Ноя в Біблії. А дослідники Колумбійського університету Вільям Раян (William Ryan) і Волтер Пітман (Walter Pittman) навіть написали книжку «Ноєв потоп: нові наукові відкриття про подію, що змінила історію», яка вийшла в 1999 році .

В книжці йдеться про те, як після танення Європейських льодовиків солоні води Середземного моря десь у 5600 р. до н.е. хлинули через Босфорську протоку, яка нагадувала своєрідну дамбу, і влилися в мале прісноводне озеро, затоплюючи навколишні землі.

Баллард знайшов вказівки на давню берегову лінію, віддалену на кілька миль від сучасного узбережжя Чорного моря. Нове відкриття доводить те, що колись люди жили в тому затопленому нині регіоні. Белард вивчив ракушки, знайдені вздовж давньої берегової лінії, і виявив два типи. Одна група представляє собою тип прісноводних ракушок, в той час, як другий тип — раковини молюсків солоної води.

Раковинам молюсків з солоної води — 6500 років, а всім прісноводним ракушкам — 7 тис. років і більше. “Отже ми знаємо, що була раптова і драматична зміна прісноводного озера на солоне море 7 тис. років тому. І ми знаємо, що в результаті того потопу величезна територія землі пішла під воду. А тепер ми знаємо, що та земля була заселена людьми. Чого ми не знаємо, так це того, що то були за люди і наскільки великими були їхні поселення”, — сказав він.

Використовуючи підводні кораблі на дистанційному управлінні з камерами, Баллард визначив місце розташування долин колишніх річок під водою моря. В долині була зруйнована будівля, залишки якої включають дерев’яні колоди, що були оброблені вручну.

Як зазначив Баллард, цілком очевидно, що споруда була збудована людьми і була характерною для кам’яного віку. Подібні конструкції будували 7 тис. років тому на території теперішньої Туреччини. В цій будівлі було кам’яне долото і два інших кам’яних робочих інструменти з дірочками, просвердленими в них.

Відкриття було зроблено в територіальних водах Туреччини, а представник управління пам’яток і музеїв Туреччини був присутнім на дослідницькому кораблі.

Баллард відомий тим, що він знайшов залишки кораблів “Титанік”, “Бісмарк” і “Йорктаун”. Його експедиція фінансувалася Національним географічним товариством, яке планує книгу і телепрограму на основі Баллардових досліджень Чорного моря.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.