П’ять дивовижних тверджень, про які світ дізнався завдяки Стівену Хокінгу

Автор/джерело -  © «Фактрум» 



Дата публiкацiї - 30.04.2013 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=2818

Стівен Вільям Хокінг - один з найбільш впливових і відомих широкій громадськості фізиків-теоретиків і космологів нашого часу.

1. Минуле - це ймовірність

За словами Хокінга, один з наслідків теорії квантової механіки полягає в тому, що події, що відбулися в минулому, не відбувалися якимось певним чином. Замість цього вони сталися усіма можливими способами. Це пов’язано з імовірнісним характером речовини і енергії згідно квантової механіки: до тих пір, поки не знайдеться сторонній спостерігач, все буде ширяти в невизначеності.

Хокінг: «Незалежно від того, які спогади ви зберігаєте про минуле в даний час, минуле, як і майбутнє, невизначене й існує у вигляді спектра можливостей».

2. Загальна теорія відносності має відношення до помилок навігаційних систем

Загальна теорія відносності була сформульована Ейнштейном в 1915-му році. У ній постулюється, що «гравітаційні ефекти обумовлені не силовою взаємодією тіл і полів, що знаходяться в просторі-часі, а деформацією самого простору-часу, яке пов’язане, зокрема, з присутністю маси-енергії».

Хокінг виступив у ролі популяризатора цієї теорії. Він стверджує, зокрема, що «Якщо загальна теорія відносності не буде прийнята до уваги в GPS-навігаційних супутникових системах, помилки у визначенні глобальних позицій будуть накопичуватися зі швидкістю близько 10 км на день. Важливо розуміти, що, чим ближче об’єкт до Землі, тим повільніше плине час. Таким чином, залежно від того, на якій відстані від Землі знаходяться супутники, їхні бортові годинники будуть працювати з різними швидкостями. Цю різницю ми могли б компенсувати автоматично, якби цей ефект враховувався».

 

Що ви знали б про наш світ, якби все життя дивилися на нього в спотворене скло і не мали можливості вибратися?

3. Акваріумні рибки пригноблені

«Уявіть себе рибкою, що живе в акваріумі з опуклими стінками. Що ви знали б про наш світ, якби все життя дивилися на нього в спотворене скло і не мали можливості вибратися? Неможливо пізнати справжню природу реальності: ми вважаємо, що чітко уявляємо собі навколишній світ, але, говорячи метафорично, ми приречені все життя провести в акваріумі, так як можливості нашого тіла не дають нам вибратися з нього» - розмірковує Хокінг.

Вражені цією метафорою влади міста Монц, Італія, кілька років тому законодавчо заборонили тримати рибок у круглих акваріумах, щоб спотворення світла не заважало рибкам сприймати світ таким, який він є.

4. Кварки ніколи не бувають самотніми

Кварки, «будівельні блоки» протонів і нейтронів, існують тільки групами і ніколи - по одному. Сила, яка пов’язує кварки, збільшується зі збільшенням відстані між ними, так що, якщо спробувати відтягнути один кварк від іншого, то чим сильніше ви будете тягти, тим сильніше він буде намагатися вирватися і повернутися назад. Вільні кварки не зустрічаються в природі.

5. Всесвіт породив сам себе

Хокінг є переконаним атеїстом. Він присвятив чимало часу науковим доказам того, що для існування життя ніякий Бог не потрібен. Одне з його відомих висловлювань звучить так: «Оскільки існує така сила як гравітація, Всесвіт міг і створити себе з нічого. Мимовільне створення - причина того, чому існує Всесвіт, чому існуємо ми. Немає жодної необхідності в Богові для того, щоб "запалити" вогонь і змусити Всесвіт працювати».

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.