Східний кордон України як лінія фронту: чим можна його посилити?

Автор/джерело -  © Інна Завгородня, DW 



Дата публiкацiї - 5.06.2014 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=3146

Задля більш ефективного захисту українсько-російського кордону потрібно не будувати уздовж нього стіну, а застосовувати сучасну техніку та групи оперативного реагування, вважають експерти.

На кордоні між Україною та Росією останнім часом практично щоденно відбуваються збройні зіткнення, котрі призводять не лише до численних жертв, а й уможливлюють проникнення на українську територію озброєних бойовиків та нелегальної зброї.

У Держприкордонслужбі пояснюють труднощі із охороною східного кордону відсутністю правоохоронних та оборонних органів влади на Донбасі. "Тільки прикордонна служба охороняє і обороняє кордон", - заявив в ефірі телеканалу "Інтер" голова відомства Микола Литвин. Він також розповів про заходи, уже вжиті задля посилення кордону - зокрема створення 200 блокпостів та 400 вогневих позицій. "Ми підготували всі наші резерви, створили сім мотоманеврених груп, які діють на цій ділянці. Посилили кожен підрозділ, всі пункти пропуску на кордоні", - додав Литвин.

Наскільки ефективною була би стіна уздовж кордону?

З огляду на спосіб, у який на територію України з Росії проникають озброєні формування, колючий дріт уздовж кордону їх навряд чи зупинить, вважає співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник. Прикордонників, на думку експерта, потрібно насамперед забезпечити сучасними стаціонарними та мобільними засобами спостереження.

Мельник наголошує, що у нинішній ситуації кордон перетворився на своєрідну лінію фронту, тож і захищати його потрібно відповідними засобами. "Повинні бути авіаційні та сухопутні групи оперативного реагування у безпосередній близькості до кордону. Вони могли би локалізувати, блокувати, або ж - якщо мова йде про озброєних порушників - знищувати їх", - додає Мельник. Такі засоби ефективніші, ніж витратне будівництво муру уздовж усього кордону.

Кордон між Росією та Європою?

Україна та Росія ще не здійснили демаркацію кордону. Попри те, що відповідну угоду Україна ратифікувала у 2010 році, перший прикордонний знак на Чернігівщині встановили лише в 2012-му. Росія завжди сприймала ініціативи зі здійснення демаркації вороже, зазначає Мельник. Тож чіткої лінії кордону між Україною та Росією немає, зазначає експерт.

"Сьогодні українсько-російський кордон має розглядатися як кордон між Росією, котра визнана більшістю країн світу як країна-агресор, яка не дотримується міжнародних угод, - і рештою цивілізованого західного світу", - наголошує аналітик і додає, що "східний кордон України став по суті кордоном Європи". Це, на думку експерта, означає як спільну відповідальність, так і потребу спільних інвестицій у європейську безпеку. У нинішній ситуації, за словами Мельника, Україна може звернутися за міжнародною допомогою для посилення кордону - як до ЄС, так і до США.

Рів замість стіни

Керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук нагадує, що в областях, які межують із РФ, уздовж кордону вирили захисні рови. "Це зроблено всюди, крім Луганської області, де найбільша загроза прориву кордонів і найбільший вал проникнення терористичних груп, зброї і найманців із території Росії", - зазначає експерт.

Рови на Луганщині вирили лише подекуди, а потім цей процес припинили, пояснюючи відсутністю в області "нормального керівництва", розповідає Тимчук. "За нашою інформацією, хоча у нас немає твердих доказів, саме у Луганській області є канали контрабанди, які й досі - і після Майдану - "кришуються" із Києва. Ідеться перш за все про контрабанду паливно-мастильних матеріалів. Там є нелегальні трубопроводи", - повідомляє аналітик.

Повернутися до оборони кордону

Факторами, котрі уможливлюють проникнення зброї та терористів на територію України, є корупція, а також низький рівень патріотизму серед особового складу прикордонників на сході, вважає Дмитро Тимчук. "За гроші через кордон пропускають і каравани зі зброєю, і з найманцями", - констатує експерт у розмові з DW.

Він також зазначає, що за останні роки прикордонники відходили від так званої військової охорони кордону, яка існувала за часів СРСР, до суто правоохоронної діяльності. "Свого часу там були мотоманеврені загони, котрі були оснащені бронетехнікою, важким озброєнням. За таких умов прикордонники, звичайно, могли би протистояти проривам на кордонах", - зазначає Тимчук. Нині ж, за його словами, прикордонники мають переважно травматичну зброю.

Задля посилення захисту кордону Тимчук радить встановлювати на дорогах блок-пости, створювати мотоманеврені групи, а також розмістити біля відділів прикордонної служби та контрольно-пропускних пунктів підрозділи збройних сил або Національної гвардії.

"Терористи пересуваються автотранспортом - тож вони проникають на територію України або по шляхах у сільській місцевості, або взагалі по автотрасах", - зазначає експерт. Через це, на його думку, підсилювати в першу чергу потрібно території біля автошляхів, а не так звані "зелені ділянки" кордону.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.