Як рятувати гривню і яким має бути курс

Автор/джерело -  © Богдан Данилишин, академік НАН України, Радіо Свобода 



Дата публiкацiї - 26.02.2015 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=3363

Сьогоднішня ситуація на валютному ринку є наслідком несистемних дій Національного банку і відсутності координації діяльності з урядом України.

Якби кожного тижня керівники Нацбанку і уряду виходили на спільну прес-конференцію, багатьох панічних настроїв і негативних очікувань можна було б уникнути. Крім того, дестабілізація національної грошової одиниці сьогодні є виразом економічної війни та рівноцінною військовим діям загрозою для національної безпеки країни.

Це має стати предметом детального розгляду РНБО України.

1. Стабілізація курсу гривні і таргетування інфляції є найважливішими напрямками діяльності всіх ключових державних структур. Нацбанку і уряду тепер, крім стабілізації курсу національної валюти, терміново необхідно виконати ще одне завдання – зупинити інфляцію, що вже зараз несе загрозу економічному розвитку країни.

Сьогодні інфляція зумовлена зростанням грошової маси і панічними настроями населення. Головною причиною інфляції та наступної різкої девальвації гривні є здійснена емісія додаткової грошової маси. Крім того, уряд також повністю усунувся від контролю зростання індексу споживчих цін.

Невідомо, чи є в країні взагалі Антимонопольний комітет та Інспекція з контролю за цінами. Спостерігалася рекордна базова інфляція в річному вимірі. Зростання базового індексу споживчих цін (ІСЦ) за січень становило 2,6% та п’ятий місяць поспіль тривало високими темпами в межах 2,3-2,8%. Як наслідок, базова інфляція у річному вимірі досягла 26,1%, перевищивши рекордне значення початку 2009 року (23,6%).

2. До стабілізації гривні мають бути підключені органи, що відповідають за національну безпеку країни. Сьогодні більше ніж 80 відсотків валютних надходжень в Україну формують менше 20 відсотків підприємств основних експортних галузей України, які є монополізованими. В даний час експортери представляють в більшості колишню владу Партії регіонів, тому крім матеріальної зацікавленості у зниженні курсу гривні, у них можуть бути і політичні мотиви у дестабілізації національної валюти. Крім того, в даний час російські банки входять до десятки найбільших банків України, а також крупні російські фінансові структури здійснюють супровід і контроль великих українських підприємств.

3. Мають бути введені тимчасові адміністративні заходи, які б включали заборону авансових платежів на імпорт; рівномірну перевірку податковими органами та персоналом НБУ і схвалення всіх імпортних контрактів, що перевищують деяку нижню суму, наприклад, із затримкою на тиждень; введення переліку «критичного імпорту» і права відхиляти претензії на заявки на валюту на купівлю товарів не з цього списку.

4. Доцільно терміново переглянути Державний бюджет України на 2015 рік, скорегувати його дефіцит на рівні Маастріхського критерію (дефіцит державного бюджету не може перевищувати трьох відсотків від ВВП, а борг урядового сектору повинен становити не більше ніж 60 відсотків від ВВП чи, принаймні, оптимістично наближатися до цього показника). Уряд і Національний банк мають чітко заявити, що зроблять все можливе для повернення курсу гривні до рівня, який мав би бути за умов конкуренції на валютному ринку.

При нинішньому стані економіки, навіть при продовженні воєнних дій реальний курс гривні не виходитиме за межі 15-20 гривень за долар США.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.