Рейтинг Кремля: як ставляться до Росії в різних країнах світу

Автор/джерело -  © Український тиждень 



Дата публiкацiї - 7.05.2015 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=3412

За рік рівень підтримки Росії українцями скоротився з 47% до 5%, в той час як Греція залишається чи не єдиною країною Європи, яка схвалює лідерство Кремля.

Світова спільнота

За даними експертів Gallup, з 2013 по 2014 рік середній рівень підтримки Росії світовою спільнотою знизився до 22%. Це є найнижчим показником за останні вісім років, впродовж яких проводять дослідження.

Зокрема, дослідники стверджують, що рейтинги Кремля постраждали через те, що підтримка українцями скоротилася з 47% у 2013 році до 5% у 2014-му. Крім того, в низці країн Заходу підтримка Росії знизилася одразу на 10%.

Досі лояльними до РФ залишаються Казахстан, Білорусь, Киргизстан і Таджикистан.

США

У лютому, дослідження, проведене фахівцями Pew Research Center, продемонструвало, що 60% громадян Сполучених Штатів хочуть посилення санкцій проти Росії через агресію Кремля в Україні. Проти цієї ідеї виступали 34%. Дослідники підкреслили, що менш як за рік - з квітня 2014 року до лютого 2015-го - кількість прихильників посилення санкційного режиму серед американців зросла на 7%.

Разом з тим дослідження Pew Research Center показали негативне ставлення громадян США до лідера РФ Владіміра Путіна. Зокрема, про це 70% опитаних, включно з 41% респондентів, які визначили своє ставлення до російського президента як «дуже погане». Лише 12% опитаних зазначили, що позитивно сприймають Путіна, ще 18% не змогли визначитися з відповіддю.

 


 

За даними соцопитування, проведеного інформагентством Reuters у квітні, 20% американців вважають Путіна загрозою для Сполучених Штатів.

Відповідно до результатів досліджень, оприлюднених Німецьким Фондом Маршала Сполучених Штатів, 39% респондентів заявили, що підтримують ідею світового лідерства РФ. Разом з тим 53% опитаних виступили проти цього.

Німеччина

У лютому німецький телеканал ARD оприлюднив дані соцопитувань, відповідно до яких 78% громадян Німеччини не довіряють путінській Росії. Гідним партнером Росію вважали лише 17% респондентів. Ще 65% оптаних підтримали санкції західних країн проти РФ у зв’язку з агресією проти України.

Крім того, експерти TNS-Emnid на замовлення Фундації Бертельсмана провели дослідження, опитавши тисячу німців про їх ставлення до санкцій Заходу проти Кремля.

44% респондентів підтримали збереження існуючих санкцій, ще 23% виступили за їх посилення. 23% опитаних підтримали ідею пом’якшення заходів проти Росії.

За даними Фундації Бертельсмана, вину за конфлікт в Україні 39% німців покладають на Росію. В рівній мірі винними сторони конфлікту вважають 43% респондентів, в той час як кожен десятий німець звинувачував Київ.

За даними Німецького Фонду Маршала у США, 59% німців вважають, що світове лідерство Росії є небажаним, тоді як протилежної точки зору дотримується 38% респондентів.

Великобританія

На початку 2015 року експерти компанії YouGov на замовлення Chatham House опитали 2 тисячі британців про їх неприязнь до інших країн світу.

Найбільше респондентів – 56% назвали Росію. Друге місце посіла Північна Корея, про яку згадали 47% опитаних. Третє та четверте місця розділили Ізраїль та Іран.

У звіті зазначають, що рівень неприязні до РФ серед громадян Великобританії зріс на 26% після незаконної анексії українського Криму, розв’язання війни в східній Україні та поширення анти західної риторики президентом Путіним.

 


 

Франція

Дослідження, проведене у квітні 2014 року компанією Harris Interactive на замовлення Grenoble Ecole de Management, продемонструвало, що 78% французів негативно ставляться до Росії. З них 59% обрали варіант «радше погано», ще 19% заявили про «дуже погане ставлення».

За даними французької дослідницької компанії BVA, 93% французів розглядають конфлікт в Україні як спробу Кремля відновити контроль над Східною Європою.

Незважаючи на це, 71% респондентів вважають, що Франція повинна поставити Росії вертольотоносці «Містраль».

Польща

У лютому опитування, проведене компанією TNS-Польща на замовлення Варшавського інституту суспільних справ показало, що 41% поляків виступають за посилення тиску на Москву. Збереження їх на сучасному рівні підтримують 35%, в той час як проти санкцій виступили лише 6%.

Відповідальність за конфлікт в Україні 61% поляків покладають на Росію. Обидві сторони винними вважають 20% респондентів.

За даними Німецького Фонду Маршала у США, 81% поляків виступають проти того, щоб РФ належала до клубу світових лідерів.

Литва

Напикінці 2014 року Центр дослідження громадської думки Vilmorus провів опитування, в якому брали участь 866 литовців і 501 представник інших національностей. Опитування продемонструвало, як джерела інформації формують точку зору громадян.

Литовці про події на Україні і в Росії дізнаються з литовських ЗМІ (ЛТБ - 56%, інші литовські канали - 56%, литовські сайти - 31%, Литовське радіо - 28%). Тим часом громадяни інших національностей про події на Україні дізнаються в основному з російських каналів - 58%.

Крім того, респондентам ставили питання з приводу того, кого вони вважають винним в розпалюванні конфлікту в Україні. 55% литовців вказали, що винна Росія, тоді як в групі інших національностей так вважають 16%.

Україну винною вважають 10% литовців і 26% громадян інших національностей. Про винну сепаратистів заявили 18% литовців і 6% громадян інших національностей.

Крім того, на вину США і ЄС вказали 7% литовців та 23% громадян інших національностей.

За даними опитування компанії Spinter tyrimai, виконаного на замовлення DELFI, 54,5% громадян Литви впевнені, що через російську агресію в Україні виникла реальна загроза незалежності їхньої країни. 31,9% респондентів переконані, що загрози для незалежності Литви зараз немає. Ще 13,6% вагалися з відповіддю.

Іспанія

84% іспанців визнали «небажаним» світове лідерство Росії. Про це свідчать дані досліджень, оприлюднених Німецьким Фондом Маршала у США.

Швеція

77% шведів також не підтримують ідею приналежності РФ до клубу глобальних лідерів.

За даними Німецького Фонду Маршала, кількість противників лідерства Кремля зросла у Швеції на 8% з 2013 року.

Чехія

У квітні компанія Ipsos провела дослідження у Чехії, яке виявило, що 54% громадян цієї країни сприймають Росію як «імперію зла». Більше половини опитаних заявили, що Чехія не повинна підтримувати Росію на міжнародній арені, а 63% респондентів не підтримують політику президента Мілоша Земана у ставленні до Росії.

За даними експертів Ipsos, до совєцького вождя Іосіфа Сталіна позитивно ставляться 5% чехів, політику Путіна підтримують 16%.

Греція

За даними Gallup, станом на лютий 35% відсотків греків схвалювали позицію російської влади. Негативно про керівництво РФ відгукнулися 35% респондентів, ще 30% вагалися з відповіддю.

За даними Фонду Маршала, Греція є чи не єдиною країною ЄС, яка в більшості підтримує ідею лідерства РФ. Відповідну думку висловили 52% респондентів. Проти виступили 40% опитаних.

Туреччина

Під час опитування, проведеного Німецьким Фондом Маршала в Туреччині, лише 14% респондентів заявили, що підтримують ідею лідерства РФ. Негативно до цього ставляться 71% опитаних.

Сербія

Дослідження проведені компанією Ipsos у Сербії показали, що 52% сербів позитивно ставляться до Росії. Прихильність до ЄС тоді висловили лише 32% опитаних. Разом з тим 70% сербів хочуть, щоб їхні діти жили в ЄС, і лише 23% - в Росії.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.