Конфлікт в Україні очима ВВС: запитання та відповіді

Автор/джерело -  © BBC 



Дата публiкацiї - 13.05.2015 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=3415

Кореспондент ВВС Том Баррідж провів останній місяць на сході України. По завершенні свого відрядження він дає оцінку ситуації в зоні конфлікту, відповідаючи на найбільш поширені запитання.

Чи зберігається перемир’я в Україні?

Ні. Бої відбуваються практично щодня. За масштабами ці зіткнення непорівнювані з тим, що відбувалося до укладення Мінської угоди 15 лютого. Однак у певні дні та в певних місцях регулярно спалахують нові зіткнення.

Судячи з повідомлень, жодна зі сторін не несе з лютого сильних втрат. Проте 6 травня українські збройні сили повідомили про загибель п’яти своїх військовослужбовців, а за добу кількість поранених досягла 12.

Де відбуваються найбільш запеклі сутички?

У районі селища Широкине на схід від Маріуполя з лютого відбувалися найбільш запеклі бої.

На північний захід від Донецька також безперервно відбуваються сутички в районі селищ Піски, контрольованому українськими силами, і Спартак, яке знаходиться в руках збройних формувань самопроголошеної "ДНР".

На південь від міста Авдіївка, контрольованого українськими силами, також регулярно спалахують бої. В районі Луганська бої йшли в районі Станиці Луганської, населених пунктів Щастя і Трьохізбенка.

Чи змінюється лінія фронту?

З моменту взяття сепаратистами міста Дебальцеве відразу після укладення Мінських угод жодна із сторін не робила спроб розгорнути великий наступ, і тому лінія розмежування залишається відносно стабільною.

Однак 5 травня Київ заявив, що за період з 18 лютого він втратив контроль над 28 містами і селищами.

Чи можливе відновлення конфлікту?

Враховуючи тон пропаганди з обох сторін і той факт, що сутички тривають, багато хто вважає, що відновлення конфлікту неминуче і є тільки питанням часу.

Збройні заколотники заявляють про намір повернути контроль над всією територією Донецької та Луганської областей.

Нещодавно президент України Петро Порошенко заявив, що війна завершиться лише після того, як Україна поверне собі Крим, анексований Росією в березні 2014 року.

Обидві сторони конфлікту безперервно звинувачують одна одну в підготовці вирішального наступу і у зосередженні важкої військової техніки біля лінії фронту. Одного значного інциденту, навмисного або випадкового, було б достатньо для відновлення повномасштабних військових дій.

Що може зробити уряд у Києві?

Міжнародний валютний фонд прогнозує, що ВВП України скоротиться цього року на 5,5%. Без суттєвої допомоги з боку США і ЄС Україна не зможе фінансувати продовження повноцінних військових дій проти районів, які відкололися.

Економічна ситуація в цих районах на сході України також критична. Молоді люди біжать звідти, і чисельність населення працездатного віку різко знизилася. Багато пенсіонерів, які там залишилися, місяцями не отримують свої українські пенсії.

Багато приватних підприємств та магазинів закриті, банки не працюють.

Уряд України може відмовитися від фінансування двох районів, які відкололися, передавши відповідальність за них Росії, яка сама страждає від спаду економіки.

Що щодо заколотників?

Враховуючи ситуацію в економіці, яка продовжує погіршуватись, озброєні прихильники "ДНР/ЛНР" можуть вирішити захопити приморське місто Маріуполь та інші області з розвиненою важкою промисловістю.

Однак проросійським арміям у Донецьку та Луганську відомо, що ще один великий наступ може призвести до більш рішучої реакції Заходу.

США і європейські країни поки обмежувалися поставками України нелетальних видів озброєнь і підготовкою її збройних сил, утримуючись від поставок бойової техніки.

Новий наступ може змінити обстановку. В американському конгресі все голосніше звучать голоси республіканців, які вимагають від президента Обами більш рішучої політики.

Крім того, незаконні збройні формування не мають єдності і являють собою скупчення різних ополчень і угруповань, часто очолюваних польовими командирами з кримінальним минулим.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.