Що думають європейці про Україну та її вступ до ЄС

Автор/джерело -  © Анастасія Зануда ВВС 



Дата публiкацiї - 25.06.2015 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=3446

Корупція, олігархи та бідність є найбільшими перешкодами для України на шляху до Європи, але лише 1% європейців вважає, що Україна взагалі не може мати перспективи членства в ЄС.

Такими є результати опитування, проведеного у шести найбільш населених країнах ЄС на замовлення українського Інституту світової політики.

Опитування, в якому взяли участь 5 594 особи віком від 16 до 54 років, провела компанія TSN у Великій Британії, Іспанії, Італії, Німеччині, Польщі та Франції (де загалом мешкає більш ніж половина громадян ЄС - близько 360 млн із 500 млн осіб).

Учасникам опитування пропонували відповісти на три запитання:

Назвіть три асоціації з Україною.

Які ви можете навести аргументи проти приєднання України до ЄС у майбутньому?

Які ви можете навести аргументи на користь приєднання України до ЄС у майбутньому?

І ініціатори дослідження, і експерти, які коментували його результати, кажуть, що деякі з них були цілком очікуваними, а деякі - стали сюрпризом.

Як виявилося, респонденти у шести найбільших країнах ЄС загалом не проти того, аби колись у майбутньому Україна приєдналася до них.

31% вважає, що це повинно статися, бо Україна є європейською країною.

Ще 30% вважають, що членство України в ЄС стало би способом захистити Україну від зазіхань Росії.

Стільки ж опитаних кажуть, що всі країни мають право розраховувати на членство в ЄС.

Крім того, 15% вважають, що українці нині обстоюють європейські цінності, і стільки ж опитаних кажуть, що приєднання України до ЄС розширить стабільний європейський простір. 12% очікують, що це сприятиме економічному росту ЄС.

При цьому лише 1% опитаних вважає, що Україна взагалі не має права бути членом ЄС.

Але коли йдеться про перешкоди членству України у ЄС,
35% респондентів назвали корупцію,
26% - олігархію,
22% - бідність.

Крім того, 14% опитаних вважають, що у питанні членства України у ЄС треба враховувати інтереси Росії, ще 10% згадують про втому від попередніх етапів розширення ЄС.

Водночас, попри загальні уявлення, лише 1% вважає, що членству України у ЄС може завадити загроза нової хвилі міграції, і лише 0,25% думають, що конфлікт на сході України може завадити її членству в ЄС.

Загалом, згідно з результатами дослідження,
майже у половини опитаних європейців (46%) Україна асоціюється із конфліктом/війною.

Ще 18% згадують Україну у зв’язці із Росією.

На третьому місці серед асоціацій (9%) - бідність.

При цьому європейці мало асоціюють Україну з Помаранчевою революцією 2004 року (3%), і ще менше - з Євромайданом і Революцією гідності зими 2013-2014 років (2%).

Так само мало європейців асоціюють Україну з якимись особистостями - 2% назвали боксерів братів Кличків, по 1% згадали футболіста Андрія Шевченка, президента Петра Порошенка і екс-прем’єра Юлію Тимошенко.

Натомість, попри часті згадки у російських ЗМІ, включно з тими, які здійснюють мовлення у європейських країнах, про асоціацію України з фашизмом згадали лише 23 учасники опитування - 0,41% (в Італії та Іспанії).

"Опитування у ключових країнах ЄС засвідчило, що жодної українофобії серед громадян ЄС немає, - каже директор Інституту світової політики Альона Гетьманчук. - Двері Європейського Союзу залишаються відкритими перед українцями. Але лише в тому випадку, якщо нам вдасться подолати найболючіші хвороби української держави - корупцію, вплив олігархів і бідність".

Власне, саме ці проблеми найбільше заважають і українцям, зауважує Богдан Яременко, голова правління заснованого українськими дипломатами благодійного фонду "Майдан закордонних справ".

"Прекрасно, що європейці не очікують від України нічого іншого, ніж хочемо ми, українці. Отже, інтереси європейців і самих українців щодо України цілком збігаються", - каже Богдан Яременко.

Дипломат також твердить, що в результатах дослідження "шоку не було, але було кілька приємних і неприємних сюрпризів".

"Європейці використовують ціннісні компоненти оцінки наших європейських перспектив, і це дуже радує. Вони вважають, що не може бути подвійних стандартів, і що до України мають бути застосовані ті самі стандарти, що і до тих країн, які вже стали членами Євросоюзу. І ми маємо представляти Україну як державу, віддану цінностям".

Погано, що майже 50% учасників опитування у найбільшій потузі Європи - Німеччині, мають негативні асоціації щодо України, на кшталт війни чи бідності, і мало хто згадує про Євромайдан, Революцію гідності чи "Небесну сотню", які стали яскравими доказами європейських прагнень українців, каже Фелікс Шиманський-Гаєр, координатор проекту "Німецькі та Європейські студії", "Києво-Могилянська академія".

Але дуже добрим знаком, на думку німецького експерта, є те, що 40% німців, особливо молодь, позитивно оцінюють перспективу членства України у ЄС, оскільки вважають Україну європейською державою.

Водночас, 44% німців називають корупцію, як головну перешкоду членства України у ЄС. А відтак, негативні аргументи поки що переважають позитивні.

"Що Україні справді потрібно - це чітке формулювання: що таке Україна. Це також і питання для українців, - що вони хочуть бачити (у себе в країні. - Ред.), і що можуть зробити", - підсумовує пан Шиманський-Гаєр.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.