Прозорість комунальних тарифів - лише півсправи

Автор/джерело -  © Лілія Гришко, DW 



Дата публiкацiї - 12.10.2015 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=3534

В Україні хочуть відкрити доступ до інформації про формування тарифів. Чи допоможе це українським споживачам отримувати якісніші комунально-житлові послуги?

В Україні почався новий опалювальний сезон. Українці ледь оговтались після отримання комунальних платіжок за вересень, в яких були значно збільшені тарифи на електроенергію. Тепер люди в очікуванні нових платіжних документів з підвищеними тарифами на газ й опалення в зимовий період.

"За вересень ми заплатили більше 400 гривень тільки за електроенергію, а тепер з жахом очікую платіжку за жовтень. Бо вже почали опалювати, а газ так подорожчав, - ділиться своїми переживаннями Людмила Башкіна, яка живе в передмісті Києва. - Я не розумію взагалі, звідки вони беруть такі ціни? Це просто жах якийсь!".

Аби українці розуміли, як і з чого формуються тарифи, влада хоче зобов’язати теплопостачальні, енергогенеруючі та комунальні підприємства публікувати відповідну інформацію у відкритому доступі.
Верховна Рада 8 жовтня проголосувала у першому читанні за президентський законопроект про особливості доступу до інформації про комунальні тарифи. Йдеться, зокрема, про постачання електроенергії, природного газу, теплопостачання, централізоване постачання гарячої води та холодної води, а також про водовідведення. Повністю документ планують ухвалити до кінця року.

Необхідність ухвалення цього законопроекту обумовлена тим, що Україна має виконати взяті на себе зобов’язань щодо адаптації українського законодавства до норм ЄС, зокрема, імплементації директиви Європейського парламенту і Ради про ефективність кінцевого використання енергії та енергетичні послуги.

Головне, аби не формально

Законопроект передбачає, що українці можуть отримати інформацію про ціни й тарифи, їхні складові для всіх категорій споживачів. Крім того, вони зможуть порівняти ціни й тарифи на товари, пов’язані з цим роботи та послуги в різних регіонах України, а також - в інших державах. Згідно із законопроектом, можна буде дізнатись і про заборгованість підприємств, які надають комунальні послуги та подивитись, чи йдуть сплачені споживачами гроші на оновлення мереж чи обладнання, яке зменшить, наприклад, енерговтрати під час подачі теплоносія до будинків.

"Ця інформація дозволить людям контролювати ціни на послуги. Адже всі, хто платить за послугу, є своєрідними інвесторами цих підприємств і мають право знати, куди йдуть їхні гроші", - каже керівник житлово-комунальних програм громадської мережі ОПОРА Тетяна Бойко. За її словами, інформація про комунальні тарифи й зараз відкрита, однак знайти її навіть фахівцям у цій сфері буває дуже складно.

Як розповіла Бойко, Національна комісія з питань регулювання енергетики та комунальних тарифів почала була публікувати на своєму сайті документи про обґрунтування тих чи інших тарифів, однак зараз й цього там знайти неможливо. "Це такий масив інформації з цифрами і розрахунками, який далеко не кожен може зрозуміти. А люди хочуть конкретно порівняти, які тарифи в сусідньому місті і чому вони відрізняються від їхніх", - зауважує експерт.

Водночас Бойко звертає увагу на те, що замало лише відкрити доступ до повної інформації стосовно формування тарифів на комунальні послуги. Важливо, аби цю інформацію можна було легко знайти також звичайному споживачеві. Для цього вона пропонує внести такі зміни в законопроект, які б заради легшого користування передбачали, наприклад, публікацію інформації на одному інтернет-порталі. Поки що про це в запропонованому документі не йдеться.

Координатор ініціативи "Освіта для сталого розвитку" Ігор Сущенко впевнений, що тарифи, які більше не дотує держава, сприяють тому, що споживачі нарешті починають серйозно цікавитись питанням енергозаощадження. Адже в Україні мешканці квартир у своїй більшості досі не можуть самі регулювати обсяги подачі тепла в їхнє помешкання: от і виходить, що при розпеченій батареї взимку доводиться відкривати вікна. Крім того, за словами Сущенка, багато хто починає замислюватись і над тим, чи виправдано вони платять настільки високу ціну за неякісні послуги.

Не тільки знати, а й впливати

Але знати інформацію про тарифи на комунальні послуги ще не означає можливість відмовитись від тієї чи іншої послуги, каже керівник громадської організації "Публічний аудит" Максим Гольдарб. "Якщо навіть людина й знатиме, як формується тариф і її це не задовільняє, але що далі? Вона не може від послуги відмовитись, оскільки немає ринку, а лише одні монополії. Не хочеш отримувати послугу, скажімо, від Київенерго, бо побачив їхні несправедливі тарифи, але ж відмовитись не можеш, бо інших постачальників немає", - констатує Гольдарб.

В цій ситуації, на його переконання, в Україні повинен існувати омбутсмен споживачів, який би відстоював права українців, зокрема щодо формування справедливих комунальних тарифів. "Запропонований президентом законопроект є непоганою ініціативою, однак не доведеною до кінця. Люди не тільки повинні знати, як формуються тарифи, а й мати можливість змінити їх, якщо вони з чимось не погоджуються", - вважає Максим Гольдарб.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.