Нідерланди сьогодні опублікують фінальний звіт щодо MH17

Автор/джерело -  © BBC 



Дата публiкацiї - 13.10.2015 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=3535

У вівторок Рада безпеки Нідерландів опублікує звіт про причини катастрофи рейсу MH17, який у липні 2014 року розбився на Донбасі. Тоді загинули всі 298 людей, які перебували на борту.

За попередніми результатами, малайзійський "Боїнг" був збитий "високоенергетичними об’єктами ззовні літака", що викликало припущення про влучання ракети класу "земля-повітря".

Україна і Захід звинувачують у катастрофі сепаратистів на Донбасі, яких підтримує Росія, а Москва вважає винною українську владу. Однак у голландській доповіді не йтиметься про те, хто винен у трагедії.

Літак Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, розбився 17 липня 2014 року в Донецькій області під час боїв між українською армією та проросійськими бойовиками.

Чотири запитання

Як очікується, спочатку Рада безпеки Нідерландів представить результати свого розслідування родичам загиблих (193 пасажири були голландськими громадянами), після чого звіт презентують для медіа на одній із військових баз.

Слідчі продемонструють уламки літака, які були перевезені в Нідерланди з Донбасу. Певні частини літака були реконструйовані.

Голландський звіт мав на меті відповісти на чотири запитання:

що спричинило розпад літака під час польоту;

чому він пролітав над зоною конфлікту;

чому деякі сім’ї були змушені чекати чотири дні, перш ніж отримали офіційне підтвердження того, що їх рідні перебували в літаку;

що знали пасажири та екіпаж про ситуацію, в якій вони опинилися, в останні хвилини польоту.

Водночас звіт не дасть прямої відповіді на те, хто несе відповідальність за трагедію, адже Рада безпеки Нідерландів, за правилами міжнародних розслідувань авіакатастроф, не має право висувати звинувачення.

День падіння

17 липня 2014 над Донбасом зазнав катастрофи лайнер Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що здійснював плановий рейс MH17 Амстердам-Куала-Лумпур. O 16:23 за місцевим часом лайнер зник із радарів. На борту перебувало 15 членів екіпажу і 283 пасажири, з яких 85 - діти. Всі вони загинули. Відомо, що на вимогу диспетчерів літак знизився на 600 метрів і відхилився на 14 км північніше від курсу.

Захід підозрює Росію

18 липня на місце катастрофи прибула місія ОБСЄ у складі 20 осіб. Однак повного доступу їм не дали. Робота місії ОБСЄ на місці протягом цілого року була пов’язана з труднощами. Кілька разів група потрапляла під обстріл. Тим часом, у Нью-Йорку 18 липня пройшло засідання Радбезу ООН, де представник США Саманта Пауер не виключила причетність Росії до падіння MH17.

Версія СБУ

19 липня Служба безпеки України оприлюднила знімки пересування системи ’Бук-М1’ територією під контролем сепаратистів. За версією українських силовиків, установка прийшла з Росії за день до катастрофи і повернулася вночі після падіння лайнера. Силовики вказали навіть точку ймовірного пуску - в районі міста Торез. Згодом очільник української контррозвідки сказав журналістам ВВС, що в ніч катастрофи Росія була нібито готова ввести свої війська на територію України, і, можливо, це і стало причиною катастрофи лайнера.

Версія Міноборони РФ

21 липня 2014 міністерство оборони Росії заявило, що не передавало сепаратистам систему ’Бук’. Навпаки, це Україна перекинула свої ’Буки’ ближче до позицій ’ДНР’ і ’ЛНР’ - сказали в російському оборонному відомстві, посилаючись на дані радарів і супутників. І заявили, що в день катастрофи помітили в небі український військовий літак, імовірно, Су-25, який летів у напрямку малайзійського лайнера. За словами російських військових, між штурмовиком і лайнером було від 3 до 5 кілометрів - достатньо, щоб поцілити ракетою класу ’повітря-повітря’.

ВВС на місці катастрофи

Зенітно-ракетним комплексом ’Бук’, поміченим у районі, де був збитий малайзійський літак, управляли росіяни, повідомили очевидці телепрограмі ВВС "Панорама’.

Жителі містечок, що лежать поруч із місцем катастрофи малазійського літака, розповіли ВВС про те, що вони бачили в день трагедії, після чого наша знімальна група спробувала відшукати місце, з якого, якщо вірити ’слідчим з інтернету’ , була запущена ракета.

Офіційне розслідуванн

21 липня прокуратура Нідерландів відкрила офіційне розслідування. У групу слідчих увійшли 24 людини, включно з фахівцями з України, Малайзії, Австралії, Німеччини, США, Великобританії та Росії. До розслідування згодом також залучили ICAO та Інтерпол. Тим часом, у ніч з 21 на 22 липня в Донецьку слідчим передали ’чорні ящики’. А в Торезі формується потяг з тілами загиблих.

 

Уламок літака, де чітко видно отвори від вражаючих елементів зенітної ракети


 

Дані розвідок

22 липня США оприлюднили дані розвідки, з яких випливає, що сепаратисти збили пасажирський авіалайнер помилково. Доказів прямої участі Москви спецслужби не знайшли, проте заявили, що Росія, озброюючи сепаратистів, ’створила умови’, які призвели до загибелі лайнера.

22 липня США оприлюднили дані розвідки, з яких випливає, що сепаратисти збили пасажирський авіалайнер помилково. Доказів прямої участі Москви спецслужби не знайшли, проте заявили, що Росія, озброюючи сепаратистів, ’створила умови’, які призвели до загибелі лайнера.

Неофіційні розслідування

Найвідомішими з неофіційних іноземних (не російських і не українських) дослідників вважають групу Bellingcat. Вони, зокрема, стверджують, що простежили імовірний шлях зенітної ракетної установки ’Бук’ від військової частини в Курську до місця запуску ракети під Сніжним в Донецькій області.

Звіт ’Алмаз-Антея’

Концерн ’Алмаз - Антей’, розробник зенітних систем ’Бук’, заявив, що малайзійський ’Боїнг’, що зазнав катастрофи у липні 2014 під Донецьком, був збитий ракетою, випущеною з комплексу ’Бук-М1’, але ракета могла бути українською.

 

Росія в ООН висловилась проти запровадження міжнародного трибуналу щодо катастрофи

Рік потому

Малайзія поінформувала Раду Безпеки ООН про свій намір домагатися створення міжнародного трибуналу над винуватцями катастрофи рейсу МH17.

Паралельно триває окреме розслідування, яке очолюють голландські слідчі. На його результати очікують за кілька місяців.

Прокуратура Нідерландів наразі припускає, що "Боїнг" був збитий ракетою класу "земля-повітря" з системи "Бук". У серпні там повідомляли про виявлення фрагментів, які "ймовірно, походять від "Бука".

Український уряд і кілька західних офіційних осіб заявляли, що ракета, якою збили літак, потрапила на Донбас із Росії і була випущена з району, контрольованого сепаратистами.

РФ відкидає такі звинувачення і стверджує, що "Боїнг" був збитий або ракетою Збройних сил України, або ж українським винищувачем. У Києві ці припущення Кремля називають необґрунтованими.

У липні Росія ветувала проект резолюції Радбезу ООН щодо запровадження міжнародного трибуналу по аварії MH17.

Російський президент Владімір Путін тоді заявив, що початок такого трибуналу був би "передчасним" і "контрпродуктивним".

Також у вівторок очікується, що російський виробник озброєнь "Алмаз-Антей" (який виробляє і ракети для "Буків") оголосить результати власного розслідування аварії.

Високопосадовці в Росії відзначають, що голландські слідчі не співпрацювали з російськими експертами.

"Низка фактів [про збиття], які були представлені Росією, схоже, не враховувалися, з причин, які нам незрозумілі", - розповів у понеділок речник російського президента Дмитрій Пєсков.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.