Якими будуть піонери Путіна

Автор/джерело -  © Ілля Коваль, Дмитро Губенко, DW 



Дата публiкацiї - 6.11.2015 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=3553

У Росії створюють суспільно-державну організацію для школярів. Експерти розповіли DW про причини такого кроку та про те, які цінності прищеплюватимуться російським дітям.

У Росії планують створити суспільно-державну дитячо-юнацьку організацію "Російський рух школярів" (РРШ). Відповідний указ президент РФ Владімір Путін видав у річницю створення комсомолу. Структура та цілі РРШ також нагадали багатьом спостерігачам молодіжні організації радянських часів. Засновником організації призначено Федеральне агентство у справах молоді. Уряд Росії у найближчі місяці має визначити перелік майна, яке буде передане організації, а також надати їй субсидії з бюджету.

Як розповів РБК голова агентства у справах молоді Сєргєй Поспєлов, указ Путіна "вийшов на підтримку ініціативи, з якою до нього нещодавно звернулися лідери депутатських фракцій у Держдумі". Міністр освіти та науки РФ Дмітрій Ліванов у спеціальній заяві для ЗМІ висловив упевненість, що нова організація відіграє важливу роль у виконанні однієї з головних задач системи освіти - вихованні та соціалізації учнів.

"Демократичне диво" чи "визнання невміння працювати з молоддю"?

Депутат Держдуми, народний артист СРСР Іосиф Кобзон назвав створення РРШ "демократичним дивом" та "величезним подарунком на день Ленінського комсомолу". Він також відзначив, що раніше адресував президенту "численні прохання" про створення організації, "яка буде контролювати та виховувати наших дітей".

"Коли запроваджується така система, це певним чином визнання невміння реально працювати з молоддю", - заявила у бесіді з DW Іріна Прохорова, головна редакторка журналу "Новое литературное обозрение" та ведуча програми "Система цінностей" на РБК-ТВ. За її словами, замість муштри молодим людям потрібно давати перспективу самореалізації у професії та різноманітних соціальних сферах, створювати соціальні ліфти.

"Однак простору для політичного, культурного, професійного та будь-якого соціального життя стає дедалі менше. І це доводиться компенсувати таким контролем", - сказала експертка. У цілому, на думку Прохорової, створення такої організації відповідає логіці дій нинішньої російської влади: "У загальному контексті закручування гайок це дуже нагадує спробу знайти спосіб та принципи управління та контролю над молоддю, які дуже схожі з Радянським Союзом".

Різні цінності Шарикова та Борменталя

Згідно з указом Путіна, метою створення організації є вдосконалення державної політики у сфері виховання молодого покоління та сприяння формуванню особистості на основі "притаманної російському суспільству системи цінностей". Натомість відомий російський публіцист та письменник Віктор Шендерович вважає, що неможливо говорити про якусь єдину систему цінностей російського суспільства, "тому що у Шарикова та Борменталя - різна система цінностей".

"Є запит десятків мільйонів росіян на європейські цінності. Цей запит відкинули, - міркує публіцист. - І є, звісно, запит інших десятків мільйонів росіян на "совок". Цей запит вітають". Причому, на думку Шендеровича, суспільний запит на організації радянського зразка впроваджується згори. "Єдине, у чому мав успіх Путін, - це у формуванні такого запиту", - підкреслив письменник в інтерв’ю DW.

Іріна Прохорова також вважає, що суспільство у Росії не єдине і в ньому немає консенсусу у питанні цінностей. На її думку, є велика кількість супротивників створення такої молодіжної організації, оскільки багато хто пройшов через аналогічні радянські об’єднання та пам’ятає, що насправді вони характеризувалися "мілітаризацією свідомості, контролем, неможливістю самореалізуватися, тому що людей підганяли під визначені дуже вузькі рамки поведінки та способи життя".

Однак є й ті, хто вважає, що "там принаймні виховували молодь", визнає експертка. У її розумінні, однак, це свідчить про те, що люди підсвідомо хочуть зняти з себе відповідальність за виховання власних дітей. "Це мене засмучує найбільше", - підсумувала Прохорова.

"Країна йде в минуле"

Віктор Шендерович переконаний, що у випадку з РРШ мова йде скоріше про "путінську систему цінностей", а тому сам рух загрожує виростити чергове покоління манкуртів. "Путін далі конструює те єдине, що може, а саме - казарму", - вважає письменник.

Натомість Іріна Прохорова побоюється, що молоді "замість знань, розуміння життя будуть знову втовкмачуватися якісь ідеологеми". Вона вважає, що створення такої організації стане великою перевіркою для суспільства, оскільки перспективи та масштаби цієї організації "багато в чому залежать від самих людей, передусім батьків - наскільки вони вітатимуть це або навпаки чинитимуть опір".

На думку Шендеровича, створення РРШ означає, що "країна йде у минуле - з усіма наслідками, що з цього випливають". У свою чергу, Іріна Прохорова намагається не втрачати оптимізму: "Мені хочеться вірити, що ці рудименти архаїчної свідомості та архаїчного способу управління все ж не візьмуть гору".

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.