Українці vs росіяни: революція чи еволюція ставлення?

Автор/джерело -  © Віталій Червоненко, ВВС 



Дата публiкацiї - 18.01.2016 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=3601

До анексії Криму переважна більшість українців завжди добре ставилася до Росії, а от думка росіян залежала від криз міждержавних відносин.

Після окупації Криму російськими військами та початку конфлікту на Донбасі ситуація кардинально змінилася – і росіяни, і українці змінили свою думку про сусідів на радикально негативну.

Нещодавно українські соціологи оприлюднили чергове опитування українців щодо їхнього ставлення до Росії, результати якого показали, що перспективи потеплішання - далекі.

Зараз Росія перебуває аж на десятому місці серед симпатій українців, і до неї позитивно ставляться всього від 16% до 34%, а ще кілька років таких було майже 90%.

"Братські народи"

Останніми тижнями у Росії запустили низку ресурсів у мережі, які пропагують ідею того, що українці та росіяни є "братськими народами" та мають налагодити свої відносини. Цю ж тезу озвучує і президент Росії Владімір Путін.

Проте останнє дослідження, яке в листопаді 2015 року провела соціологічна група "Рейтинг" на замовлення Міжнародного республіканського інституту США та посольства Канади в Україні, показало, що зараз ставлення українців до Росії зовсім не відповідає визначенню "братських народів".

На питання, як ви оцінюєте ставлення до низки країн, щодо Росії тільки 3% відповіли дуже добре, а ще 13% - добре. При цьому 21% українців назвали ставлення до Росії нейтральним, а 59% - поганим.

Перше ж місце у рейтингу позитивного ставлення зайняла західна сусідка України Польща – 58% доброго і дуже доброго ставлення і всього 4% - поганого.

Другою йде Білорусь, потім ЄС загалом, а далі Грузія, Литва, Канада, Німеччина, США і Молдова.

При цьому негативне ставлення українців до Росії у 59% суттєво вище, ніж до найближчого "конкурента" за рівнем нелюбові – США, до яких погано ставляться всього 16% українців.

Показово, що навіть на підконтрольній Україні частині Донбасу найкраще українці ставляться до Білорусі – 44%, а вже потім Росії – 39%.

Тенденція з 2012 року

Соціологічна компанія "Рейтинг" на замовлення Міжнародного республіканського інституту проводила подібні дослідження і до Євромайдану та збройного конфлікту на Донбасі.

Під час опитування у вересні 2013 року рівень "любові" до Росії становив 50%. 32% українців ставились до неї нейтрально, і тільки 15% - негативно.

До ЄС і Польщі тоді добре ставились по 40%, а до США – 26%.

 


 

Анексія Криму та події на Сході, причетність до яких Кремль заперечує, обвалили рівень доброго ставлення до Росії утричі.

Показово, що рівень доброго ставлення до Росії, за даними "Рейтингу", почав падати ще з 2012 року. У травні 2012 року, за їхніми даними, до Росії добре ставились 60%, а негативно – всього 10%.

Ще більш показові цифри в інших двох соціологічних компаній – українського КМІСу та російського "Левада-центру", які за своєю власною методологією слідкували за ставленням населення України та Росії одне до одного з 2008 року.

Їхні дослідження також показали майже трикратний обвал довіри до Росії між 2013-м та 2015 роками.

"За півтора роки - з вересня 2013 року до травня 2015 року ми бачимо, що позитивне ставлення українців до Росії впало дуже істотно: з понад 80% до 30%", - заявив керівник КМІС Володимир Паніотто.

Їхні спільні з російськими колегами дослідження свідчать про низку дуже цікавих тенденцій останніх десяти років, а також про те, що ставлення українців до Росії завжди було та лишається кращим, ніж росіян до України.

Українська непохитність до Криму

Ставлення українців до Росії почав вимірювати ще з початку 2006 року російський "Фонд общественное мнение".

За їхніми даними, 2006 року навіть після "Помаранчевої революції" та першого перекриття газу Росією ставлення українців до росіян було позитивним – 71%, а негативним – 15%.

Й ці показники суттєво не змінювались аж до 2010 року.

Опитування ФОМ підважують тенденцію, яку з 2008 року чітко фіксували спільні дослідження українських та російських соціологів.

Під час першого спільного опитування КМІС-"Левада-центр" навесні 2008 року вони мали схожі з ФОМ цифри: 88% українців добре ставились до Росії, а погано – тільки 7%.

На початку 2008 року росіяни значно гірше ставилися до України: добре – 55%, а погано – аж 33%.

Соціологи пояснювали деяку різницю між даними ФОМ і спільного дослідження методологією – перші давали людям три варіанти відповіді, а пул двох компаній – п’ять варіантів.

Це давало можливість тим, хто сумнівався, обрати м’якший варіант "доброго" ставлення.

У 2008 році відбулося перше випробування українсько-російських відносин, яке відслідковували соціологи – війна у Грузії.

Тоді російські війська майже дійшли до Тбілісі, а президент України відверто підтримав грузинську владу.
Дослідження російського ФОМ показало, що тільки 4% українців погіршили своє ставлення до Росії. А опитування КМІС засвідчило, що у вересні 2008-го все ті ж 88% українців добре ставились до Росії, хоча рівень негативного ставлення зріс з 7% до 9%.

Натомість у росіян стались суттєві зміни: на тлі жорсткої критики російського керівництва на адресу Віктора Ющенка за підтримку Грузії у вересні 2008 року добре до України ставилися всього 38%, а погано – 53%.

Негатив росіян

Ще більш показовою була ситуація після перекриття Україні газу Росією у січні 2009 року.

Після однієї з найжорсткіших криз рівень "любові" до Росії в українців у лютому навіть зріс до 91%.

Натомість у Росії на фоні звинувачень Владіміра Путіна на адресу Києва через газ рівень доброго ставлення до України впав до мінімального "довоєнного" рівня – 29%, негативно до України ставились аж 62%.

З перемогою на президентських виборах в Україні проросійського кандидата Віктора Януковича соціологи зафіксували рекордний рівень позитивного ставлення українців до Росії - 93%.

У Росії ж перемога пана Януковича повернула прихильність росіян до України – у липні 2010 вже 70% росіян "добре" ставилися до сусідів.

Такий рівень підтримки України тримався до самого Євромайдану, а у вересні 2012 року навіть підскакував до рекордного рівня – 74%.

Натомість в Україні, починаючи з 2011 року, рівень позитивного ставлення почав знижуватись й до листопада впав до 80%, хоча нижче до початку протестів не опускався.

У 2011 році Україна активізувала підготовку до підписання Угоди про Асоціацію з ЄС та безвізового режиму, що викликало дедалі негативнішу реакцію з боку Росії.

З іншого боку, з 2011 року почала набирати ваги українська партія "Свобода", яка виголошувала антиросійську риторику.

 


 

Але навіть на цьому фоні рівень позитивного ставлення до Росії тримався на рівні 80-85%, а негативного – не більше 13%.

Найменше росіян негативно ставились до України у 2012 році - 17%.

Великий перелом

Початок Євромайдану і перші криваві події на ньому не мали суттєвого негативного впливу на ставлення українців до Росії.

За даними опитування КМІС у лютому 2014 року, майже 80% українців добре ставились до Росії, а негативно тільки 13%.

Хоча вже тоді багато російських ЗМІ намагались змалювати протестний рух в Україні як антиросійський.

У січні 2014 року схожа ситуація була і в Росії: тоді досить велика кількість росіян – 66% - ще добре ставилася до України, і тільки 26% - негативно.

Навіть після анексії Криму й початку боїв на Сході у травні 2014-го в Україні ще зберігався позитивний баланс ставлення до Росії – 52% на 38%, хоча тоді опитування вже не проводили в Криму.

У Росії ж у травні негатив вже перевершив позитив – 49% та 35% відповідно.

Історичний мінімум доброго ставлення до Росії в українців припав на травень 2015 року, коли тільки 30% позитивно висловились про Росію, а 56% - погано.

У Росії такий мінімум припав на січень 2015 року, коли 24% позитивно ставились до України, а 63% - негативно.

За даними ж останнього дослідження пулу КМІС-"Левада-центр" за вересень 2015 року, рівень ставлення в обох країнах стабілізувався на приблизно однакових показниках.

В Україні 34% позитивно ставляться до Росії, а 53% - негативно. В Росії ці показники майже такі самі – 33% та 56%.

Опитування українців та росіян за останнє десятиріччя показують, що попри кризові моменти у стосунках двох країн, як-от перекриття газу чи конфлікт у Грузії, переконлива більшість українців завжди позитивно ставилася до Росії.

І тільки анексія Криму та активна підтримка Росією бойовиків у конфлікті на Донбасі, в якому загинули тисячі українців, зламали тенденцію й налаштували проти сусідів більшість мешканців України.

До того ж опитування вже не проводяться в Криму та зайнятій бойовиками території Донбасу, де традиційно були сильні проросійські настрої.

Натомість у Росії до президентства Віктора Януковича негативне ставлення до України домінувало, посилюючись під час газових криз та конфлікту у Грузії.

З 2010-го до 2014 року більшість росіян позитивно ставилися до України, проте ймовірно, що конфлікт на Сході та критичне ставлення до української влади у російських ЗМІ повернули громадську думку до рекордних негативних показників часів газової війни (початок 2009 року).

Ці дослідження показують, що настрої українців більш сталі, а похитнутись можуть тільки під час надзвичайних обставин, як-от конфлікт на Донбасі.

Відповідно і повертаються до попередніх показники повільніше, хоча зі згасанням інтенсивності боїв влітку 2015 ставлення до Росії в Україні дещо покращилося.

Натомість думка росіян про українців видається більш еластичною й такою, що може змінитися швидше.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.