Гібридна війна. РФ намагається змінити правила гри щодо України

Автор/джерело -  ©  Лілія Гришко, DW 



Дата публiкацiї - 11.08.2016 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=3726

Росія намагається скористатись “вікном можливостей” для нав’язування свого порядку денного по Україні, вважають опитані DW експерти.

Звинувачення України президентом РФ Владіміром Путіним у тероризмі та підготовці терактів у Криму офіційний Київ сприйняв як чергові фантазії російського керівництва. "Звинувачення російською стороною України у тероризмі в окупованому Криму лунають так само безглуздо та цинічно, як заяви російського керівництва про відсутність російських військ на Донбасі. Ці фантазії - лише привід для чергових військових погроз на адресу України", - заявив президент України Петро Порошенко.

Український Генштаб назвав ці заяви провокацією, а секретар РНБО Олександр Турчинов - істеричними і брехливими.

Ритуальна жертва

У Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України запевнили, що у Криму не було затримано жодного співробітника української розвідки. Однак пізніше з’ясувалося, що один українець таки потрапив до рук Федеральної служби безпеки (ФСБ) Росії. Ним виявився житель міста Енергодар, що у Запорізькій області, 39-річний Євген Панов, відео з яким розтиражувало ФСБ, звинувативши в організації теракту.

Рідні Панова стверджують, що він був викрадений та вивезений на територію Криму насильно. "У суботу він взяв зубну щітку, білизну сказав, що їде на зустріч до знайомого по волонтерській діяльності, ввечері передзвонив і сказав, що повернеться у неділю, але не повернувся. Більше зв’язку з ним не було", - розповів DW брат Євгена Панова Ігор Котелянець.

За його словами, з 2014 по 2015 рік його брат був в АТО, а повернувшись, створив волонтерську організацію, яка допомагала ветеранам АТО. Жодного стосунку до Криму або до будь-якої терористичної діяльності він не має, стверджує Ігор Котелянець. "Він якимось чином став ритуальною жертвою цієї великої гри Росії. Чому саме він, ми не можемо зрозуміти", - зауважив брат зниклого.

Сім’я подала заяву до поліції про зникнення людини та вже звернулася до Кримської правозахисної групи, уповноваженої Верховної Ради з прав людини, аби в Криму Євгену Панову був наданий правовий захист.

Національна поліція повідомила, що за фактом викрадення Євгена Панова відкрите кримінальне провадження за статтею Кримінального кодексу про незаконне позбавлення волі або викрадення людини. "Ми вживаємо всіх необхідних заходів для швидкого, повного та неупередженого з’ясування всіх обставин вчинення цього злочину", - наголосив тимчасово виконуючий обов’язки глави Національної поліції Вадим Троян.

Вікно можливостей

Експерти наголошують, що "призначаючи" терористів та звинувачуючи іншу країну в тероризмі, Росія застосовує перевірені методи ведення гідридної війни для ескалації конфлікту та проекції небезпеки, аби нав’язувати свій порядок країнам ЄС та США щодо України. "Риторика Росії щодо України радикально змінилася, адже Путін хоче максимально вигідно для себе скористатися вікном можливостей, яке виникло через втому заходу від України, відпустками високоповадовців у Брюсселі та виборами у Росії, які наближаються, аби надихнути свій електорат", - вважає президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Михайло Гончар. Окрім цього, на його думку, ескалацію конфлікту спровокувало затягування провального проекту "Новоросія", який став економічно обтяжливим для Росії.

Аналітики вважають, що нині Росія всіма способами хоче домогтися виведення України з переговорів щодо майбутньої долі територій Донбасу, які вона зараз неформально контролює через самопроголошені "ДНР" та "ЛНР", аби Захід пристав на російські умови. "Саме тому Путін так гучно заявив про небажання зустрічатися у "норманському форматі". Оскільки Україна не входить в G20, то зустрітися зі світовими лідерами у вересні у Китаї без українського президента і нав’язати їм свій порядок денний йому вигідніше", - переконаний співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник.

Загроза ескалації висока

Експерти припускають, що зараз у Кремлі активно обговорюють зміну концепції у відносинах з Україною, але поки жоден з варіантів остаточно не ухвалений. "Росія намагається змінити гру, аби таки примусити Україну до своєрідного миру. Однак чи буде це воєнна кампанія по типу сирійської з авіаударами чи продовження гібридної війни з внутрішньою дестабілізацією з підтримкою ззовні, у Кремлі поки що вагаються", - прокоментував Михайло Гончар.

Разом з тим, на думку експертів, Україні слід готуватися до будь-якого з цих сценаріїв, оскільки вірогідність застосування одного з них нині дуже висока. У той же час президент України Петро Порошенко доручив привести у посилену бойову готовність всі підрозділи на кордоні з анексованим Росією Кримом і по лінії розмежування на Донбасі.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.