Імпорт летальної зброї: у США закуплять снайперські гвинтівки

Автор/джерело -  © BBC 



Дата публiкацiї - 21.12.2017 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=3885

Адміністрація президента США Дональда Трампа схвалила комерційний продаж легкої летальної оборонної зброї Україні, повідомляють американські ЗМІ з посиланням на держдепартамент США.

Снайперська гвинтівка M107A1 Barrett

За даними джерел газети Washington Post в Білому домі, Держдепартамент в грудні схвалив можливість експорту до України самозарядних великокаліберних снайперських гвинтівок M107A1 фірми Barrett калібру .50, а також боєприпасів і аксесуарів до них - глушників, прицілів та приглушувачів спалахів від пострілів.

Обсяг контракту оцінюється у 41,5 млн доларів.

При цьому газета зазначає, що американська влада наразі не дала згоду на постачання важких озброєнь на прохання Києва, зокрема переносних протитанкових ракетних комплексів FGM-148 Javelin.

Глава комітету Сенату США з міжнародних відносин Боб Коркер, який виступив співавтором офіційного документа про продаж зброї, заявив, що радий через його схвалення.

"Рішення було підтримане Конгресом відповідно до закону, прийнятого три роки тому, і воно відображає нашу тверду позицію по Україні у зв’язку з продовженням агресії зі сторони Росії", - відзначив пан Коркер.

Представник держдепартаменту Хізер Наурт пояснила, що за цим рішенням уряд США не буде напряму продавати зброю Києву, а лише дозволить Україні купувати його у американських виробників.

"При попередніх двох [президентських] адміністраціях уряд США вже схвалював експортні ліцензії для України, тому в цьому [рішенні] немає нічого нового", - цитує пані Наурт агентство Reuters.

Українські експерти відзначають, що рішення про снайперські гвинтівки відкриває перспективи для подальшої співпраці між Києвом і Вашингтоном.

"Про поставки інших видів зброї, в тому числі Джевелінів, мова не йде. Але важливо, що початок покладено", - написав у Facebook військовий експерт Сергій Згурець.

Водночас військовий оглядач Серж Марко відзначає, що модель гвинтівок M107A1 є досить специфічною та вимагає ретельної підготовки снайперів.

"Снайпінг з 50 калібром відрізняється від роботи слабшими калібрами. У нього певна специфіка, починаючи від перенесення зброї і вкладки в нього з незручних положень (півтора десятка кіло тягати не кожен зможе і захоче, тим більше повзати з такою гвинтівкою і боекомплектом - дуже важко) і закінчуючи вибором цілей їх ураженням / придушенням", - написав Серж Марко у Facebook.

"Тому власне левова частка снайпінгу витрачається не на 50-й калібр, а на 308 і 338. Саме щодо гвинтівок цих калібрів у нас величезна потреба. І дуже б хотілося щоб замість Барретта 50 калібру нам краще дали на ці гроші Барретта 338 калібру з боєкомплектом", - додав військовий оглядач.

Постачання зброї

У липні спеціальний представник держдепартаменту США по вирішенню конфлікту на Україні Курт Волкер сказав, що Вашингтон розглядає можливість поставок української армії, зокрема, протитанкової зброї.

13 грудня 2017 року постачання вогнепальної зброї Україні схвалив уряд Канади, що викликало критичні коментарі з боку МЗС Росії.

Представник відомства Марія Захарова заявила, що такий крок з боку Оттави штовхає українське керівництво "на нові військові авантюри".

У Кремлі неодноразово заявляли, що постачання летального озброєння призведе до ескалації бойових дій на Донбасі.

Водночас у Києві заявляють, що постачання протитанкових ракетних комплексів дозволить українській армії більш ефективно стримувати агресію Росії та підтримуваних нею сепаратистів на Донбасі.

Москва заперечує участь своїх військових у конфлікті на сході України, однак визнає, що у збройних формуваннях самопроголошених "ДНР" і "ЛНР" є "російські добровольці".

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.