Чого бояться і чого хочуть інвестори у рік виборів в Україні

Автор/джерело -  © Анастасія Зануда ВВС 



Дата публiкацiї - 19.09.2018 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=3992

У рік подвійних - президентських і парламентських виборів - три чверті інвесторів все одно розраховують на розвиток свого бізнесу в Україні, - такими є результати опитування керівників понад сотні підприємств, які входять до Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА).

Загалом, у виборчому році інвестори остерігатимуться "популістів, проросійських кандидатів і тих, хто вже був прем’єром", - каже генеральний директор інвестиційної компанії Dragon Capital Томаш Фіала.

Разом із тим, попри черговий період політичної нестабільності, майже половина керівників (42%) очікують, що доходи їхніх компаній у гривні наступного року зростуть від 10% до 20%.

А от щодо доходів у твердій валюті, то тут очікування інвесторів є дещо гіршими - 43% керівників вважають, що ці доходи не перевищать 10%.

Як каже виконавчий директор ЄБА Анна Дерев’янко, "минулого року очікування були більш оптимістичними".

"Вже котрий рік бізнес говорить про ефективну боротьбу з корупцією, верховенство права і судову реформу, політичну стабільність. Невеликі зрушення дійсно є. Але в реальному житті і бізнесі вони не настільки очевидні", - каже пані Дерев’янко.

Боротьба з корупцією: напрямок правильний, оцінки - різні

Корупція і недовіра до судової системи вже третій рік поспіль очолюють рейтинг головних перешкод для іноземних інвесторів в Україні.

Втім, серед інвесторів є й такі, хто вважає, що у подоланні корупції Україна має трохи кращий поступ, ніж про це говорять.

Якщо порівняти сьогоднішній стан корупції в Україні і тим, що було 5-10 років тому, то бізнес скаже, що сьогодні корупції значно менше. Те саме, якщо порівняти нинішній стан верховенства права із тим, що було 5-10 років тому, каже регіональний президент Jacobs Douwe Egberts Тарас Лукачук.

"Насправді бізнес ухвалює рішення, базуючись на своєму попередньому досвіді 3-4-річної давнини, а він у більшості з нас був дуже негативним", - пояснює пан Лукачук і припускає, що у наступні два роки ми побачимо "драматичне зростання прямих іноземних інвестицій", але лише за умови, як не буде серйозних "зовнішніх шоків".

"Ми відчуваємо покращення, і те саме відчувають наші клієнти", - каже генеральний директор BASF Україні Андреас Лір. Серед головних трендів розвитку української економіки він відзначає перехід від важкої промисловості до легкої, імпортозаміщення, зміну регуляцій, зокрема, і відповідно до європейських вимог. Але, визнає він, динаміка цих змін "дещо уповільнилася проти минулого року".

У той таки час, є й такі інвестори, досвід яких в Україні є настільки негативним, що від виходу з українського ринку їх утримує хіба що масштаб інвестицій.

"Після того, як ми вклали 10 мільярдів, хіба ми можемо піти?" - каже генеральний директор "АрселорМіттал Кривий Ріг" Парамжит Калон. За його спостереженнями, після того, як інвестор вклав свої гроші в Україну, його "залишають напризволяще". Хіба що кількість перевірок контролюючих органів зростає із наближенням виборів, вважає він, додаючи, що серед порад владі щодо залучення інвестицій на перше місце поставив би більш "дружнє" ставлення до інвесторів, а на друге - ліберальні форми, які "були потрібні ще вчора".

Нестабільність гривні страшніша за нестабільність на Сході?

Цього року на третьому місці серед головних перешкод для інвестицій бізнесу - проблема нестабільності валюти і фінансової системи.

"Це є наслідком тривалої невизначеності із перспективами подальшої співпраці з головним кредитором країни - Міжнародним валютним фондом та значними виплатами за зовнішніми боргами", - пояснюють в ЄБА.

У свої фінансові плани на 2019 рік учасники асоціації, яка об’єднує провідні європейські компанії, що працюють в Україні, закладають курс у 30 грн за долар. (Урядовий прогноз середньорічного курсу на наступний рік становить 28,2 грн за долар, на кінець року - 29,4 грн за долар).

На четвертому місці серед перешкод для інвесторів - монополізація ринків олігархами. А от військовий конфлікт із Росією - лише на п’ятому.

Замикає десятку проблем інвесторів - пожвавлення трудової міграції з України.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.