Що спільного в інавгураційних промовах Зеленського, Рейгана і Трампа?

Автор/джерело -  © Ксенія Туркова, Голос Америки 



Дата публiкацiї - 22.05.2019 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=4103

У своїй інавгураційній промові Володимир Зеленський, по суті, сам порівнює себе з Рональдом Рейганом - 40-м президентом Сполучених Штатів, актором і радіоведучим.

Перед тим, як оголосити про розпуск Верховної Ради і про відставку кількох чиновників, Зеленський сказав: «Дозвольте мені процитувати одного американського актора, який став класним американським президентом: "Уряд не вирішує наших проблем. Уряд і є нашою проблемою ". А потім заявив, що члени уряду можуть взяти аркуш, ручку і «звільнити свої місця для тих, хто думає про наступні покоління».

Зеленський процитував інавгураційну промову Рейгана 1981 року, проте помістив слова американського президента в інший контекст. Говорячи про уряд, Зеленський має на увазі міністрів, а Рейган - всю державну машину. Слово government в американському контексті відноситься не до якоїсь однієї гілки влади, а до всіх трьох. Уряд - це весь чиновницький апарат.

Крім того, фраза «уряд - це наша проблема» в устах Рейгана не означає розпуску уряду, негайного позбавлення від нього. У своїй промові американський лідер говорить про зміну принципів взаємодії громадян і влади. «Давайте зробимо переоцінку, - каже він, - ми - нація, у якої є уряд, а не навпаки». Рейган каже про те, що пора перестати роздувати бюрократичний апарат, який став вже чи не більший, ніж населення. Він підкреслює: «Я не хочу скасувати уряд, я хочу змусити його працювати з нами, а не в обхід нас».

У промові Зеленського є і ще одне відсилання до Рейгану. Зеленський говорить: «Українці хочуть не слів, а дій». Рейган говорив: «Діяти ми почнемо вже сьогодні».

Взагалі мова Володимира Зеленського за своєю структурою і манерою дуже схожа на мови американських президентів. Свого часу американський журналіст Келвін Вудворд виділив кілька принципів створення гарної інавгураційній промові: скромність ( «це наша спільна перемога»), впевненість ( «я зроблю все»), ефектні риторичні прийоми ( «я робив все, щоб українці посміхалися, а тепер зроблю все, щоб вони більше не плакали ») і відсилання до славного минулого країни і до національної гордості громадян.

Але найбільше виступ Зеленського, мабуть, схожий на інавгураційну промову Дональда Трампа, яку він виголосив у січні 2017 року. Є практично дослівні збіги. Ось деякі з них.

Зеленський:

«Крім війни, є ще багато бід, які роблять українців нещасними. Шокуючі тарифи, які принижують зарплати і пенсії, хворобливі ціни, неіснуючі робочі місця. Це медицина, про поліпшення якої в основному говорять ті, хто ніколи не лежав з дитиною в звичайній лікарні. Це міфічні українські дороги, які будуються і ремонтуються лише в чиєїсь бурхливій уяві”.

А ось цитата Трампа: «Американці хочуть, щоб їхні діти навчалися в чудових школах, сім’ї жили в безпечних районах, і хочуть, щоб у них була хороша робота. Але занадто багато хто з наших громадян живуть в іншій реальності: матері і діти погрузли в бідності в наших нетрях; проржавілі фабрики, як надгробки, розкидані по просторах країни; система освіти, переповнена грошима, випускає в життя наших молодих і прекрасних учнів без будь-яких знань; злочинність, банди і наркотики забрали занадто багато життів».

Ось ще два коротких висловлювання, які збігаються майже дослівно:

«У нас є і спільний біль. Кожен з нас загинув на Донбасі», - каже Зеленський.

«Їх біль - це наш біль», - цей вислів Трампа про американців, що живуть від бідності.

Зеленський: «Громадяни втомились від досвідчених, системних, надутих політиків, які за 28 років створили країну можливостей. Можливостей «відкатів», «потоків», «дерибанів».

Трамп: «Ми більше не допустимо в уряді політиків, які тільки базікають, але нічого не роблять. Час порожніх розмов минув».

І Трамп, і Зеленський роблять наголос на символічній передачі влади від самої влади - народу. Трамп говорить про це прямо: «Сьогодні ми не тільки передаємо владу від однієї адміністрації інший або від однієї партії іншій - ми відбираємо владу у Вашингтона і передаємо її назад тобі - народ Америки».

Зеленський використовує красиву метафору: «Кожен з нас президент!»

Обидва вони обіцяють зробити все, щоб нарешті вирішити проблеми, від яких втомилося суспільство. «Я буду боротися за вас кожну секунду, і я ніколи - ніколи - не підведу вас», - каже Трамп. «Для того, щоб наші герої більше не гинули, я готовий на все», - обіцяє Зеленський. Ця частина його промови - про припинення війни на сході - викликала найбільше домислів і припущень: на що саме він готовий? Про яку можливу репутаційну жертву йдеться? Багато угледіли тут проросійський вектор.

І Трамп, і Зеленський роблять упор на єдності нації, країни. І знову їх висловлювання дуже схожі.

«Неважливо, чорні ми, коричневі або білі: в наших венах тече однаково червона кров справжніх патріотів. І неважливо, де народжена дитина - в міському центрі Детройта або на рівнині Небраски, що продувається усіма вітрами, - вони побачать одне і те ж зоряне небо над головою». Це, як нескладно здогадатися, Трамп.

А це - Зеленський: «Ми всі українці: не існує більших чи менших, правильних чи неправильних. Від Ужгорода до Луганська. Від Чернігова до Сімферополя. У Львові, Харкові, Донецьку, у Дніпрі й в Одесі – ми українці. І ми маємо бути єдині».

Нарешті, обидва вони завершують свої промови закликом до дій, які треба здійснювати прямо зараз. Зеленський йде ще далі - він їх здійснює, оголошуючи про розпуск Ради, про підписання ряду законів і про декілька відставок.

Іншими словами, очевидно, що Володимир Зеленський, складаючи свою промову, орієнтувався саме на західний стандарт, на тих, з ким його порівнюють. Саме тому його виступ так несхожий на ті, що до сих пір чули жителі пострадянського простору.

Однак в його промові все-таки не вистачає однієї важливої деталі, без якої не обходиться жодна американська мова, - подяки попередникам. Якими б не були відносини Трампа і Обами, Трамп починає свою промову зі слів: «Ми вдячні президенту Обамі і першій леді за їх шляхетну допомогу під час процесу передачі влади. Вони були прекрасні».

Новий український президент робить акцент на тому, що всі країни ніби починається заново, і починається з нього, з Володимира Зеленського. І на цьому чистому аркуші, на якому він збирається писати історію, не знаходиться місця для слів подяки тому, хто гідно йому програв.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.