Смертельна небезпека багатоквартирних будинків

Автор/джерело -  © «Гармонія» 



Дата публiкацiї - 26.06.2019 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=4123

Вчені Литовського університету медичних наук дійшли висновку, що забруднення повітря і проживання в багатоквартирних будинках можуть підвищувати ризик хвороб серця, інсульту і діабету 2-го типу.

Київський масив Позняки

Про це повідомляється в прес-релізі на MedicalXpress.

Серцево-судинні захворювання є провідною причиною смерті в країнах, що розвиваються. Гіпертонія і метаболічний синдром є важливими причинами серцево-судинних захворювань. Метаболічний синдром додатково пов’язаний з абдомінальним ожирінням, підвищеним артеріальним тиском і більш високим рівнем глюкози (цукру) в крові. Ці умови пов’язані з більш високим ризиком для різних проблем зі здоров’ям. Причини цих розладів є складними і пов’язані з генетичними факторами, способом життя, дієтою та факторами навколишнього середовища, - включаючи забруднення повітря, транспортний шум, житлове будівництво та наявність зелених насаджень.

Дослідники досліджували зв’язки між тривалим впливом на навколишнє повітря, забрудненням і відстанню до зелених насаджень і магістральними дорогами з розвитком гіпертензії та деяких компонентів метаболічного синдрому. Ці асоціації оцінювалися серед людей, що живуть у приватних будинках або багатоповерхових будинках у місті Каунас, - з населенням числом 280 тис. осіб, - другим за величиною містом Литви.

У даному дослідженні дослідники досліджували зв’язок між тривалим впливом забруднення навколишнього повітря та віддаленістю до зелених просторів і великих доріг з розвитком гіпертензії та деяких компонентів метаболічного синдрому. Ці компоненти включали: високий рівень тригліцеридів, знижений холестерин ліпопротеїнів високої щільності, більш високий рівень глюкози в крові й ожиріння. Асоціації оцінювалися серед людей, які жили в приватних або багатоквартирних будинках.

Результати показують, що рівень забруднення повітря вище медіани пов’язаний з більш високим ризиком скорочення ліпопротеїнів високої щільності. Експозиція, пов’язана з дорожнім рухом, була пов’язана з частотою гіпертензії, більш високим рівнем тригліцеридів і зниженням холестерину ліпопротеїнів високої щільності. Проте негативний вплив забрудненого повітря спостерігався лише в учасників дослідження, що проживали в багатоквартирних будинках.

Оскільки поблизу багатоквартирних будинків більш щільний дорожній трафік, це може бути пов’язане з частотою гіпертонії. Крім того, висока щільність забудови, вуличний рух та його конфігурації є додатковими факторами, пов’язаними з соціальними взаємодіями та підтримуючими зв’язками, які також можуть впливати на серцево-судинне здоров’я.

Відзначено, що наявність зелених насаджень, розмір і тип (діяльність) доступних відкритих громадських просторів обернено пов’язані з оціненими факторами ризику. Дослідники додатково виявили позитивний вплив природного середовища і підкреслили позитивний вплив таких просторів на серцево-судинне здоров’я.

«Результати наших досліджень дозволяють сказати, що ми повинні максимально регулювати житловий простір для однієї людини в багатоквартирних будинках, поліпшити шумоізоляцію квартир і сприяти розвитку зелених насаджень навколо багатоквартирних будинків», - наголосив провідний автор дослідження.

 

Аматціемс - сучасне еко-селище в Латвії


 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.