Війна на Донбасі. Як Зеленський реагував на найбільші загострення на фронті за час свого президентства?

Автор/джерело -  © Дмитро Баркар, Радіо Свобода 



Дата публiкацiї - 19.02.2020 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=4276

Перша раптова активізація бойових дій на Донбасі для Володимира Зеленського в ролі президента була зафіксована вже через 4 дні після інавгурації нового глави держави. Тоді Зеленський не коментував обстріли українських позицій, але через 3 дні відвідав зону Операції об’єднаних сил (ООС) і особисто ознайомився із ситуацією.

Надалі загострення на сході України відбувалися неодноразово.

Втім, президент безпосередньо коментував такі ситуації не кожного разу. Водночас у його виступах і заявах можна було помітити ту чи іншу реакцію на збільшення кількості обстрілів українських позицій на Донбасі та загибель українських вояків.

Травень

24 травня 2019 року контрольовані Росією незаконні збройні формування на Донбасі, за повідомленням пресцентру ООС, протягом доби 17 разів обстріляли позиції Збройних сил України. Через обстріли загинув 33-річний український військовий. Також один із бійців був поранений.

На луганському напрямку було чотири обстріли. Російсько-гібридні сили стріляли з мінометів калібрів 120 і 82 мм та великокаліберних кулеметів. На донецькому напрямку, як повідомляли українські військові, «російсько-окупаційні війська здійснили 13 прицільних обстрілів з мінометів калібрів 120 та 82 мм».

Реакція

27 травня президент України Володимир Зеленський здійснив першу робочу поїздку в зону бойових дій. За повідомленням пресслужби президента, він побував на Луганщині, де оглянув позиції військових у Станиці Луганській і Щасті.

«Поспілкувався з бійцями щодо побутових умов, якості харчування, забезпечення технікою, житлом і соціальним пакетом, укомплектування підрозділів», – повідомила тоді пресслужба президента.

Червень

6 червня 2019 року контрольовані Росією угруповання 16 разів порушили режим припинення вогню, повідомив пресцентр ООС. Один раз вони застосували заборонену Мінськими угодами зброю. Також обстріли велися з мінометів калібру 120 мм, із великокаліберних кулеметів, з озброєння бойових машин піхоти та стрілецької зброї.

Внаслідок атаки загинули двоє військовослужбовців Об’єднаних сил. Ще десятеро зазнали поранень різного ступеня тяжкості. Українські підрозділи у відповідь знищили вогневі точки супротивника.

7 червня, за повідомленням пресцентру ООС, бойовики порушили режим тиші 28 разів, із них тричі – із застосуванням заборонених Мінськими угодами 152 та 122 мм артилерії, а також мінометів калібру 120 мм.

Обстріли велися також із озброєння бойових машин піхоти, протитанкових ракетних комплексів, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та автоматичної стрілецької зброї.

Загинули двоє українських військових, п’ятеро отримали поранення і семеро зазнали бойових травм.

Реакція

Президент Володимир Зеленський 7 червня прокоментував ситуацію в зоні бойових дій. За його словами, загострення на Донбасі засвідчило «втрату Росією контролю над найманцями».

«Кричуще порушення Мінських угод – застосування артилерії – свідчить, щонайменше, про часткову втрату управління та контролю над найманцями. Ми сподіваємося, що російська сторона відновить контроль над цими підрозділами», – заявив Зеленський.

Крім того, президент України висловив співчуття родинам загиблих і подякував українським військовослужбовцям за мужність і стійкість.

«Обстріли українських військових – очевидна спроба вкотре зірвати процес перемовин щодо припинення вогню. Хоч би хто віддав наказ – Збройні сили України відповідатимуть жорстко та відповідно до ситуації. А на дипломатичному рівні наша позиція про необхідність припинення вогню та звільнення полонених залишиться твердою та незмінною», – зазначив глава держави.

Жовтень

16 жовтня 2019 року бойовики угруповань «ЛДНР», що діють на окупованій частині Донбасу за підтримки Росії і визнані в Україні терористичними, 30 разів обстріляли позиції ЗСУ із заборонених Мінськими угодами мінометів калібру 120 та 82 мм, а також із ПТРК, озброєння БМП, гранатометів різних систем та стрілецької зброї. Про це повідомив пресцентр ООС.

Внаслідок обстрілу один військовослужбовець зі складу Об’єднаних сил загинув, ще один отримав поранення.

Реакція

29 жовтня голова МЗС України Вадим Пристайко заявив, що у Золотому стартував процес розведення сил. 30 жовтня президент Зеленський на форумі «Єдність» у Маріуполі заявив, що для завершення війни на Донбасі Україна має пройти три послідовних етапи.

«Перший – завершення гарячої стадії конфлікту та припинення вогню. Ми впевнені, що обов’язково досягнемо цього найближчим часом. Ми цього дуже хочемо. Це – дуже потрібний, важливий, але насправді – тільки перший крок», – наголосив Володимир Зеленський.

Другим невід’ємним етапом український президент назвав примирення людей та пошук консенсусу, третім – реінтеграцію окупованих територій Донбасу, «безпечну і реальну, а не на папері».

Грудень

1 грудня 2019 року диверсійно-розвідувальна група озброєних формувань, контрольованих Росією, здійснила спробу проникнення в тил Об’єднаних сил, заявили у пресцентрі ООС. Бойовики обстріляли позиції українських підрозділів із заборонених мінометів калібру 82 мм, ручних протитанкових гранатометів і великокаліберних кулеметів.

Командування ООС застосувало черговий резерв. Під час виконання цього бойового завдання на невідомих вибухових пристроях підірвалися двоє українських військовослужбовців.

Реакція

2 грудня Володимир Зеленський в інтерв’ю західним виданням (Der Spiegel, Le Monde, Time і Gazera Wyborcza) прокоментував ситуацію на сході України. Він заявив, що не має наміру повертати Донбас силою.

«Я знаю, що є багато гарячих голів, особливо серед протестувальників на вулицях, хто каже: «Давай, ми відвоюємо Донбас!» Але якою ціною? Я вважаю, що цими людьми керує попередня влада. І, чесно кажучи, мене це дивує. І не тільки мене – запитайте політиків за кордоном», – наголосив Зеленський.

Січень

16 січня 2020 року зафіксовано 12 обстрілів українських позицій з боку територій, контрольованих російським гібридними силами.

За повідомленням пресцентру ООС, незаконні збройні формування застосовували заборонені Мінськими домовленостями артилерійські системи калібру 152 мм та 122 мм, міномети калібру 120 мм та 82 мм, а також гранатомети, великокаліберні кулемети, снайперську та іншу стрілецьку зброю.

Внаслідок обстрілів один військовослужбовець Об’єднаних сил загинув.

19 січня бойовики 11 разів порушили режим припинення вогню на Донбасі, поінформував пресцентр ООС. Українські позиції обстрілювали із заборонених Мінськими домовленостями артилерійських систем калібру 122 мм та 120-мм мінометів, а також станкових протитанкових гранатометів, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї

Внаслідок обстрілів один військовослужбовець Об’єднаних сил загинув.

Реакція

Під час свого виступу на Всесвітньому економічному форму в Давосі 22 січня президент Володимир Зеленський заявив, що на шостому році війни Україні недостатньо світової стурбованості. Він також закликав переосмислити та оновити правила міжнародної безпеки.

«Шостий рік у моїй країні йде війна. Шостий рік, як Росія анексувала у нас частину території. Незважаючи на тисячі сторінок міжнародного права та на сотні організацій, покликаних його захищати. Ось така new normality. Світ згуртувався навколо вирішення цих питань. Та, чи достатньо українцям – загиблим і тим, хто втратив будинки – чи достатньо їм всесвітньої стурбованості та занепокоєності? Цього замало і це правда», – заявив Зеленський.

Лютий

1 лютого 2020 року підконтрольні Росії збройні формування 15 разів порушили режим припинення вогню. Про це стало відомо від пресцентру ООС. Бойовики обстрілювали позиції українських військових із заборонених Мінськими домовленостями мінометів калібру 120 мм та 82 мм, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї.

Внаслідок обстрілу загинув один український військовослужбовець, ще один боєць отримав поранення внаслідок підриву на невстановленому вибуховому пристрої.

18 лютого зранку штаб української воєнної Операції об’єднаних сил повідомив, що бойовики атакували позиції української армії у районі населених пунктів Новотошківське, Оріхове, Кримське та Хутір Вільний. При цьому контрольовані Росією сили використовували заборонене Мінськими угодами озброєння – міномети калібру 120 мм. Також противник вів вогонь із гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів.

Внаслідок атаки позицій ООС загинув один український військовий і четверо отримали поранення.

Президент Володимир Зеленський назвав це загострення на Донбасі «спробою зірвати мирний процес».

«Це не просто цинічна провокація, метою якої є натиснути на дебальцівську рану, яка ніколи не загоїться повністю. Це – спроба зірвати мирний процес на Донбасі, який почав просуватися хоч і невеликими, але невпинними кроками», – написав Зеленський у фейсбуці.

Через активізацію бойових дій на Донбасі 18 лютого, в Офісі президента України Володимира Зеленського відбулося засідання Ради національної безпеки і оборони.

У засіданні, крім глави держави, взяли участь, зокрема, секретар РНБО, керівництво Генерального штабу ЗСУ, Міністерства внутрішніх справ і Служби безпеки України.

Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року після російської окупації Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці бойовиків. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці».

За даними ООН, від березня 2014-го до 31 жовтня 2019 року внаслідок збройного конфлікту на Донбасі загинули 13 000–13 200 людей.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.