Західний бізнес в Україні вітає ухвалення «антиколомойського» закону

Автор/джерело -  © Оксана Лігостова, Руслан Дейниченко, Голос Америки 



Дата публiкацiї - 14.05.2020 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=4324

Коментарями з “Голосом Америки” поділилися Андрій Гундер, Олена Кошарна, Джеймс Брук і Олексій Гарань.

Ухвалення закону, що робить неможливим повернення «Приватбанку» Коломойському, було умовою відновлення співпраці з МВФ. А співпраця з МВФ – один із найважливіших пріоритетів для бізнесу. Про це сказав «Голосу Америки» президент Американської торгової палати в Україні Андрій Гундер.

«Співпраця з МВФ це такий собі знак схвалення для потенційних інвесторів; визнання, що Україна є надійним партнером. Тому бізнес вітає сьогоднішнє рішення Верховної ради, яка ухвалила в другому читанні та в цілому закон про банківську діяльність», – сказав Гундер.

За словами Гундера, у 2015-16 роках відбулося повномасштабне очищення банківської системи.

«Важливість прийнятого сьогодні закону полягає у тому, що акціонери збанкрутілих банків тепер не зможуть через суди повернути назад собі у власність свої ненадійні банки. А громадяни України зможуть бути впевнені, що їхні податки не підуть на компенсацію збитків цим недоброчесним власникам».

«Що ж до фінансової допомоги МВФ, то вона дасть новий імпульс реформам, допоможе економіці України вистояти в ці непрості часи», – наголосив президент Американської торгової палати.

«Питанням номер один для інвесторів» називає кредитування України з боку МВФ і засновниця та головна виконавча директорка американського інвестиційного фонду в Україні Horizon Capital Олена Кошарна.

«Важливо, щоб усі інвестори розуміли, що фінансова стабільність є, і що вона буде продовжуватися. Так само важливо розуміти, чи ми одні протистоїмо цій нинішній кризі, чи ми протистоїмо цій кризі разом з МВФ», – сказала Кошарна «Голосу Америки».

Сьогоднішнє успішне голосування в Раді неймовірно важливе для майбутнього України, – вважає головний редактор Ukraine Business News Джеймс Брук.

Як він сказав «Голосу Америки», «Це означає, що 5 мільярдів доларів МВФ надійдуть в Україну в наступні півтора-два роки. І вони тут дуже потрібні. Бо через пандемію коронавірусу дефіцит бюджету потроївся».

Як додав Брук, «Зеленський зрозумів, що йому потрібні гроші МВФ. І йому довелося на це піти – не дати Коломойському знову заволодіти «Приватбанком».

Націоналізація «Приватбанку» була вимушеним кроком попередньої влади, – нагадує професор політології Києво-Могилянської академії Олексій Гарань. Удатись до такого кроку рекомендували багато міжнародних експертів та організацій, аби уникнути краху «Приватбанку», дефолту країни.

Як каже Гарань, «Ми розуміємо, що Коломойський зараз намагався відіграти все назад. Але Зеленському довелося робити вибір у нинішній критичній економічній ситуації, загостреній пандемією. Або діяти на догоду Коломойському, або отримати ті гроші, які потрібні для виходу з економічного тупика. Очевидно, що Зеленський обрав варіант співпраці з МВФ».

Закон ухвалений, але історія ще не завершена, – вважає Гарань. Як він сказав «Голосу Америки»,

«Коломойський може спробувати наполягати на компенсації. Адже цим законом така можливість передбачена. І це, до речі, спростовує аргументи Юлії Тимошенко і «Батьківщини» – мовляв, не можна так просто взяти і відібрати; це більшовизм і порушення всіх прав. Ні, право власності не порушене. Власники можуть претендувати на компенсацію. Але ця компенсація має бути порахована належним чином, і у випадку з Коломойським вона може виявитись суто символічною. Адже не може бути так, що Коломойський довів банк до банкрутства, набив собі кишені за рахунок фіктивних схем, а потім ще й отримав за це компенсацію!»

Чи означає роль, яку відіграв у цій ситуації президент Зеленський, розрив його стосунків з Коломойським?

Політолог Гарань радить дивитись канал 1+1 і робити висновки. На його думку, розриву не станеться, бо Коломойський розуміє, що насправді у цій ситуації у Зеленського не було вибору.

Натомість президент – вважає політолог – намагатиметься подати ухвалення «антиколомойського» закону як доказ своєї принциповості.

«Ми розуміємо, що насправді цієї принциповості по відношенню до олігархів нема. Адже ми бачили, на які Зеленський ішов поступки Коломойському з інших питань. Ми бачимо зростання впливу Ахметова, спробу під час пандемії фактично роздати області у вотчини одіозним олігархам. Але як піар Зеленський буде використовувати сьогоднішнє голосування у Верховній Раді, щоб показати, який він сильний президент. І можливо, йому це навіть вдасться», – сказав Гарань «Голосу Америки».

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.