Робота в інтернет-сфері

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”, за матеріалами homebusiness.ru  



Дата публiкацiї - 2.11.2006 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=444

Сьогодні вже всім ясно, що велика частина сміливих надій, які покладалися на розвиток бізнесу в Інтернеті кілька років тому, далекі від реальності. Проте, Всесвітня мережа дала життя безлічі нових перспективних професій.

На сьогоднішній день ситуація в інтернет-комерції стабільна, навіть спостерігається невелике, але постійне зростання. Основні гравці цього ринку позбавилися від будь-яких ілюзій, що, безумовно, є чинником позитивним. Загалом, хай живе інтернет-синиця в руках, до побачення, віртуальний журавель!

Експерти виділяють в інтернет-сфері два напрями. Перший - орієнтований на бізнес (B2B, buisiness to buisiness), а другий - безпосередньо на споживача (B2C, buisiness to consumer). Причому перший напрям має більш виражену динаміку і реальні перспективи зростання. Нічого дивовижного в цьому немає. Представники бізнесу вже давно розібралися в тому, що таке віртуальна реальність, і вирішили для себе, в якій мірі вони можуть використовувати її для справи. Проте, на неосяжних просторах нашої країни ще можна зустріти людину, яка і слова-то такого не чула.

Які професії з'явилися в інтернет-бізнесі, а які відійшли на задній план? Скільки заробляють зараз бійці віртуального фронту? Які вимоги до них пред'являють?

Ви пам'ятаєте таку професію - веб-майстер? “Були такі”, - скажуть вам у будь-якому столичному кадровому агентстві, яке працює в області IT. Ще чотири роки тому на них був чималий попит, а самих фахівців вдень із вогнем було не знайти. З тієї професії отримали розвиток кілька нових - керівник, менеджер проекту, веб-дизайнер, веб-програміст і фахівець із розвитку. Виходить, що веб-майстер минулого століття - і кравець, і жнець, і на дуді грець. Сьогодні ситуація корінним чином змінилася - на дворі вік вузької спеціалізації.

ВІРТУАЛЬНИЙ КЕРІВНИК ТАКОЖ У ДЕФІЦИТІ

 

Хороші керівники потрібні скрізь, у тому числі і для роботи в мережі. Останнім часом нерідко в рекрутингових компаніях з'являються заявки на директорів інтернет-магазинів.

Хтось буде сміятися: що можна продавати в магазині, який існує тільки у віртуальному світі? Проте сьогодні вже багато компаній активно використовують свої інтернет-майданчики для реалізації власної продукції. Недивно, що з'явився попит на хороших управлінців, здатних робити бізнес прибутковим.

За великим рахунком, для освіченого фахівця немає особливої різниці, чим керувати. Професійний менеджер таким залишається і в Інтернеті. Очевидно, що крім володіння інструментарієм в області програмування він повинен володіти всім пакетом хорошої бізнес-освіти (логістика, фінанси, оцінка ризиків ціноутворення) та ін. Зарплата менеджерів у цій сфері коливається від 2 до 4 тис. доларів (у великих компаніях).

Менеджерів проектів, виходячи із завдань, які стоять перед ними, можна розділити на дві групи. Представники першої займаються технічним забезпеченням проекту, підбором команди для роботи над ним. Завдання фахівців другої групи - розкручування й підтримка вже готового сайту, залучення рекламодавців. Мрія працедавця - дістати у своє розпорядження фахівця, який умів би виконувати всі названі функції. Зарплата проект-менеджера складає 1300-1600 доларів.

ВЕБ-ДИЗАЙН

Веб-дизайнери - фахівці креативні. Тому основна вимога до них - наявність портфоліо (пакет, список робіт). Їх дорога - розробка дизайну сайтів, макетів сторінок, логотипів. У деяких організаціях до обов'язку веб-дизайнера також входить і кодування (програмування). Зарплата фахівців середнього рівня - від 800 доларів.

Банермейкер - це фахівець, який має відношення як до дизайну, так і до розвитку (просування) сайту. Можливо тому, в даному секторі дуже часто практикується поєднання професій. Іноді обов'язки банермейкера виконує менеджер із розвитку, веб-програміст або веб-дизайнер. Проте у великих комерційних проектах, як правило, є людина, яка займається виключно виготовленням і розміщенням банерів. Орієнтовний заробіток банермейкера - 600-700 доларів.

ТЕХНІЧНИЙ ПИСЬМЕННИК

Технічний письменник - людина, яка описує продукт, що виробляє компанія (мова, як правило, йде про фірми, що працюють в області інформаційних технологій), причому як для простого споживача, так і для професійного ринку. Він також збирає, систематизує й структурує ту інформацію, яка поступає з різних відділів компанії.

Цікаво, що останнім часом пропозицію завжди перевищує попит на подібну роботу. Причина в тому, що “технічному писанню” до цього часу ніде не вчать. В результаті, як не крути, але всі, хто працює зараз у даному напрямі, - самоучки. Усі - від початківця до професіонала.

За різними оцінками, доходи технічних письменників - від 600 до 800 доларів.

WEB-DEVELOPER

Цікаво, що назви деяких професій різні фахівці трактують неоднаково. Наприклад, сьогодні немає чіткого уявлення про те, що таке веб-девелопер. Деякі вважають, що це звичайний програміст. Інші мають на увазі під цим терміном керівництво групою, створення якихось конкретних розробок. Безумовне тільки одне - отримують ці фахівці від 800 доларів на місяць.

JAVA

 

Як відзначає генеральний директор агентства “Коннект-персонал” Олена Познякова, тенденція минулого року - інтеграція інтернет-проектів з бізнес-процесами компаній. Ситуація, що склалася, спричинила попит на кваліфікованих консультантів у сфері управління бізнесом - java-архітекторів. Це програміст, кодувальник, який проектує систему. В деяких випадках він є не тільки кодувальником, але і постановником завдань. Щомісячна винагорода таких фахівців - близько 1200 доларів.

Кілька місяців тому в області Інтернету з'явилася нова мова – .NET або Dot Net (“Крапка Нет”). Деякі фахівці вважають, що в найближчому майбутньому дана технологія конкуруватиме з технологією Java. Природно, вже сьогодні потрібні веб-програмісти, що знають цю мову. Зрозуміло, що до справжнього моменту його встигли вивчити ще дуже небагато. А той, хто освоїв і може користуватися нею на практиці, заробляє близько 1000 доларів.

Раз уже мова зайшла про вузьких фахівців, варто обмовитися, що узяти на роботу java-архітекторів можуть лише ті компанії, які готові платити їм високу, конкурентноздатну зарплату.

КОНТЕНТ-РЕДАКТОР

Сьогодні кожна поважаюча компанія має власний сайт або портал в Інтернеті. Це може бути складова корпоративної культури або, навпаки, елемент бізнесу. Проте час, коли наповненням корпоративних сайтів займалися всі кому не лінь, пройшов. В даний час - це справа контент-редактора (іноді їх називають контент-менеджерами) - людина, в обов'язки якого входить текстове наповнення сайту або порталу, постійне оновлення інформації. А оскільки в Інтернеті текст і графіка пов'язані в одне ціле, то контент-редактор відповідає і за зовнішній вигляд сайту. Крім уміння збирати інформацію з різних джерел, систематизувати й висловлювати її, фахівець змістовного профілю повинен добре розбиратися в специфіці роботи компанії. У маленьких компаніях контент-редакторам нерідко доводиться займатися ще і розвитком сайту. Вважається, що найбільш успішні в цій сфері журналісти й філологи. Хоча перехід від журналістики і вже тим більше від філології до веб-редагування не простий. Необхідно як слід розбиратися у власне веб-технологіях, мати чітке уявлення про те, які цілі й завдання ставить перед собою портал, на яку цільову аудиторію орієнтований. Для того щоб успішно справлятися з професійними обов'язками, в 90 % випадків потрібне знання англійської мови.

 

“Примітно, що зарплата контент-редактора безпосередньо залежить і від того, наскільки добре він розбирається в предметі, про який пише. Наприклад, якщо він працює над змістом медичного порталу, необхідно мати відповідні знання, - стверджує Олена Познякова. - Якщо у фахівця все це є, і він уміє письмово висловлювати інформацію як рідною, так і англійською мовами, то його заробіток може складати значно більше тисячі доларів. Але це, зрозуміло, видатні особистості. В основному ж, заробіток фахівців даного профілю коливається від 700 до 1000 доларів”.

У контента жіноче обличчя, кажуть рекрутери. І не тільки, до речі, у нього. З кожним роком представниці так званої слабкої статі відчувають себе в цьому бізнесі все впевненіше. Раніше особливо просунуті специ, зустрівши жінку-колегу, зневажливо гмикали. Можливо, це було пов'язано з тим, що робота, про яку ми розповідаємо, спочатку пов'язана з технічним бекграундом. А техніка, на переконання більшості, справа зовсім не жіноча. Проте сьогодні статевої нерівності в описуваному середовищі практично немає. Жінки складають переважну більшість у когорті контент-редакторів. Їх досить багато серед веб-дизайнерів, достатньо серед продавців послуг і маркетологів. Більш того, жінка - керівник інтернет-проекту сьогодні вже нікого не дивує.

Немає в інтернет-бізнесі й іншої нині поширеної дискримінації, - за віковою ознакою. Головне, щоб людина була хорошою, тобто професійним фахівцем. Інші сфери вітчизняного бізнесу про подібну широту поглядів можуть тільки мріяти.

ПЕРСПЕКТИВА

Фахівці схиляються до думки, що найближчими роками структура ринку і затребувані на ньому сьогодні професії не зазнають великих змін. Що ж до професій недалекого майбутнього, то багато хто вважає, що поява нових фахівців буде пов'язана з приходом нових технологій, а не нових напрямків бізнесу (вельми вірогідна торгівля через Інтернет послугами IP-телефонії). Очевидний також факт, що всесвітня павутина сприятиме розвитку напряму віддаленої роботи, для успішного виконання якої з'являтися в офісі зовсім необов'язково.

Олена Познякова упевнена, що нові професії з'являться в області захисту інформації, яку, на жаль, крадуть і красти будуть. А значить, компаніям доведеться захищатися, що, до речі, у всьому світі вже увійшло до практики.

На Заході не так давно з'явилася професія із суперечливою назвою “Етичний хакер”. Співробітник, у минулому хакер, прийнятий на роботу в компанію, аналізує слабкі сторони інформаційної системи, на підставі чого захищає мережу від злому. Цілком імовірно, що щось подібне набуде поширення й у нас.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.