Вибираємо зимові шини

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”  



Дата публiкацiї - 5.11.2007 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=922

Пожовкло й обсипалося листя, птахи вже давно на півдні, температура вранці стійко нижче + 7Сº - час міняти “літнє взуття” на зимове.

Узимку - тільки на зимовій!

Правило 1. Узимку - тільки на зимовій. На літній - ніколи. Іноді - на всесезонній, але за умови, що ви прочитали статтю “Всесезонні шини. Чи існують вони?”. Пожовкло й обсипалося листя, птахи вже давно на півдні, температура вранці стійко нижче + 7Сº - час міняти “літнє взуття” на зимове, - таку пораду дає портал “TIRECONSULTING.COM.UA”.

+7Сº - загальноприйнятий температурний рубікон, нижче за який літня гума не видасть звичного Вам уповільнення при гальмуванні навіть на сухому асфальті.

Як відомо, параметри зчеплення з дорогою залежать від м’якості гуми, а літній склад суміші протектора - не найкращий у цьому відношенні. Окрім цього, ну навіщо Вам простоювати години в чергах на шиномонтажі в “день бляхаря”?

Правило 2. Зимова гума - не панацея. Не треба думати, що на обмерзлій дорозі ваша ластівка буде такою ж слухняною, як улітку, навіть якщо вона озута в останній Goodyear. Поза всяким сумнівом, пристойна зимова гума - хороша підмога в холодну пору року, але і вона не дозволяє вільностей. Адже ви не їздите по зустрічній смузі, пояснюючи це наявністю подушки безпеки. Зимова дорога підступна, про що не можна забувати.

Правило 3. Шипи гарні до місця. Зашипована шина гарна на льоду, а на асфальті зашипована гума забезпечує набагато гірше зчеплення з дорогою в порівнянні з такою ж, але без шипів. До того ж шиповка і шумить більше, і небезпечна на швидкості понад 130 км/год (за ГОСТом). В цілому, якщо Ви поки що не відчуваєте себе професіоналом на дорозі, наші зими обов’язково створять для Вас ситуацію, коли без шипів - ніяк. Тому, для новачків - зимою шиповка, і лише, якщо вона зашипована професіоналами!

Правило 4. Всі колеса мають бути зимовими. В автомобільних медіа і на форумах не перший сезон іде суперечка: на яку вісь треба ставити зимову гуму, якщо на чотири колеса не вистачає грошей. Варіанти наступні а). на передню вісь, б). на задню, в). на ведучу, г). на ведену.

 

Goodyear Ultra Grip Extreme - зимові шини для жорстких умов експлуатації

Не вдаючись до подробиць керування, гальмування і виведення із заносу автомобілів з різними типами приводів і характеристиками керованості - усі автомобілі (легкові) переміщуються в просторі за допомогою контакту чотирьох коліс - тому всі чотири повинні бути однаково зимовими. Інакше, замість того, щоб упевнено відчувати себе на дорозі, Ви випробовуватимете долю, намагаючись відчути або зрозуміти, як поведе себе авто на найближчому повороті, сьогодні, завтра, або в день Св. Валентина в порівнянні з Днем взяття Бастилії.

Зима пропонує надто багато варіантів проходження цього повороту, а помилок - не прощає.

Що ж робити, якщо грошей на чотири колеса не вистачає?

Позичте, продайте що-небудь непотрібне або поставте машину на прикіл - дешевше вийде.

 

Sava Eskimo S3 - зимові нешиповані шини з менш агресивним малюнком протектора

Яким повинен бути протектор? Залежить від умов експлуатації. Якщо вам постійно доводиться долати замети, потрібна гума з максимально відкритим рисунком протектора, і чітко виділеними блоками. (Див. мал. вище) Якщо у вашому дворі регулярно прибирають сніг, підійде ламелізована модель із менш агресивним протектором. (Див. мал.) Округлена боковина менше шумить, зате з нею легко познайомитися із заносом, а, нарізані на дрібні ламелі, блоки гарні в більшості випадків.

Кількість і характер ламелів. Зверніть на них увагу при блуканні магазином - це також одна з важливих відмінностей зимової гуми від літньої. Уточніть у продавця, як вони працюють. Від цього залежить, - як шина вправляється в поворотах.

Шина, що не підлягає монтування шипів (нешипована) чи така, на яку можна монтувати шипи (шипована. Не плутати з уже зашипованою). Якщо Ви не маєте наміру монтувати шипи - краще нешипована шина. Шини, що дозволяють монтування шипів, краще всього відпрацюють заявлені в буклетах характеристики за наявності в них шипів. Без них - можливі варіанти.

 

Отримайте задоволення і впевненість на зимових шинах

Якою має бути переважаюча розмірність гуми? Діаметр колеса, а значить і дорожній просвіт автомобіля, повинні бути в межах допусків і норм заводу-виробника. Допускається погрішності по зовнішньому діаметру не більше 3%.

Складніше із шириною протектора. Чим колеса ширші, тим гірше вони чинять опір бічному зносу (це, до речі, вірно і при надто вузьких колесах). Чим шини вужчі, тим простіше закопатися і намертво сісти в безпечній на перший погляд сніжній кучугурі.

Ідеального рішення не існує, тому доводиться шукати компроміс. Зазвичай зимовий компроміс - це такі ж, або більші по висоті профілю шини, із трохи вужчим протектором. У такому разі, вужчі шини, забезпечать краще зчеплення на снігу, за рахунок збільшення питомого тиску в точці контакту. До того ж вищий профіль зменшить ризик пошкодження колісних дисків, особливо при маневруванні поблизу укритих снігом тротуарних бордюрів. Наприклад, 195/65 R15 може бути замінений на 185/70R14 із відповідним підбором нових дисків.

Лінійку можливих замін, ви можете прорахувати, скориставшись «шинним калькулятором».

Чи повинна запаска бути зимовою? Так. Якщо немає грошей на нове колесо, придбайте вживане, воно обійдеться втричі дешевше, а зношене зимове колесо все одно краще літнього, та і ПДР вимагають, щоб на одній осі були встановлені однакові колеса.

Процес підбору зимових шин - завдання не з легких. На додаток до прочитаного, рекомендую ознайомитися з думкою авторитетних і незалежних експертів. Особливо, корисними будуть результати тестів шин, що проводяться спеціалізованими виданнями, які мають відповідну технічну базу і постійні зв’язки з виробниками шин. Автомобільні шини, особливо взимку, грають ключову роль у безпеці всіх учасників дорожнього руху.

Врешті-решт, відповідальність, так само як і задоволення від комфортної й безпечної їзди у будь-який час року лежить на Вас і на нікому більше.

 

Щорічна зустріч любителів літньої гуми :-)


 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.