Чи залишиться Президентом Віктор Ющенко після 2010 року: геополітичний прогноз

Автор/джерело -  © Петро Масляк, академік, “Народний Оглядач” 



Дата публiкацiї - 5.01.2008 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=947

Колишні „фашистські” науки геополітика і геостратегія у нас не в пошані. Воно й не дивно: „перелякані ортодокси” неукраїнського політикуму України як вогню бояться чогось справжнього, правдивого, відвертого.

Навчені у ВНЗ Радянського Союзу, вони і донині на підсвідомому рівні як чорт від ладану тікають від усіх „фашистських” і „буржуазних” „лженаук”, куди вони донині зараховують не лише геополітику, але й генетику, євгеніку, кібернетику, психоінформатику і все інше, що вони збагнути просто фізично не в силі.

Мені „повезло” з деякими колишніми керівниками України літати відпочивати за кордон одним літаком. У нас їх до трапу підвозять без всіляких там митних і паспортних контролів. Та дехто з них, які так успішно довели Україну „до ручки” і букв латинських не знає! Дуже підозрюю, що й українських теж.

Я декілька років очолював чи не єдиний в Україні відділ геополітики і геостратегії. Чого я тільки не наслухався від наших чиновників про ці науки... І псевдо-, і лже-, і таке, що некоректно і згадувати. У стилі Леся Подерев’янського... Однак, хто б що там не говорив, а геополітика і геостратегія жили, живуть і перемагають, і будуть жити. І спеціалістів в цій галузі, хоча б у обмеженій кількості, треба готувати. Ну не справляються відірвані від землі „політологи”, і все тут.

Навіть у принципі зробити реальний прогноз на найближчі роки без „закоріненої в землю і народ” геополітики не можна. Не виходить. Очевидно не виходить. Тому, приміром, динаміка іміджу чи то пак рейтингу пана Ющенка чи пана Черновецького до смішного схожа на логістичну криву. Він спочатку стрімко зростав, потім це зростання сповільнилося, потім припинилося і почало стрімко падати. Виходячи з цих статистичних побудов „лженауки” геополітики можна зробити висновок, що зростання логістичної кривої (другий міні-пік) можливе лише в тимчасовому режимі. Після цього настає остаточне, невідворотнє і неминуче падіння.

Таким чином, зробимо науково обґрунтований висновок, що перемога на наступних президентських виборах пана Ющенка можлива лише за умови, якщо на той час буде досягнуто максимального рівня зростання логістичної кривої перед її остаточним падінням. Це вимагає від політтехнологів Президента максимальної зосередженості і розуміння геополітичних та геостратегічних закономірностей. В крайньому разі поки що я таких людей в „політологічному оточенні” Президента я не знаю.

Для мене, як для професійного географа і геополітика, очевидним є те, що міні-пік логістичної кривої до наступних президентських виборів в Україні можна організувати лише на хвилі чітко продуманої боротьби з корупцією у вищих ешелонах влади. Я підкреслюю: у вищих ешелонах влади. Якщо чергові платні „політологи” запропонують панові Ющенко розгорнути боротьбу з „дрібнотою”, якої мільйони, рейтинг остаточно впаде і ніякого другого піку популярності не буде.

Пріоритетними є декілька очевидних напрямки боротьби з корупцією.

По-перше, розкриття і виявлення всього ланцюга вбивства Гонгадзе з відкритим судом над винними напередодні Президентських виборів.

По-друге, розкриття і в такому ж режимі покарання вбивць Чорновола.

Далі слідує доведення до логічного кінця історії з отруєнням пана Ющенка. Треба привселюдно покарати і когось з „любих друзів”. Хай навіть з наступним помилуванням у зв’язку з „коронацією”.

Далі необхідно „роздраконити” до виборів хоча б одну галузь господарства з оприлюдненням слідчих матеріалів стосовно того, що там творилося.

Візьмемо для прикладу найближчу мені освіту і науку. Очевидні корупційні схеми цієї „духовної” сфери діяльності українського суспільства просто вражають. Та й мають вони відношення практично до кожного громадянина України і до кожного майбутнього чи нинішнього виборця. Те, що колишні керівники МОН мають по декілька видавництв, через які „прокручуються” сотні мільйонів гривень народних грошей, виділених державою на друкування підручників, напевно, у нашій країні не відомо хіба що Президенту. Те що якість підручників з грифом Міністерства освіти і науки (МОНу), постійно падає, теж не знаю кому не відомо, бо ними користуються (вимушені користуватися), і діти, і вчителі, і батьки.

Мені навіть відома причина. Жадібність до грошей колишніх і нинішніх чиновників Міносвіти і науки, які володіють видавництвами, досягла такого рівня, що це міністерство встановило абсолютно мізерну норму гонорару для авторів. Через це всі розумні і професійні автори, які себе поважають, одразу відмовилися писати для України і переключилися на Молдову, Білорусь, Росію тощо. На нинішній конкурс підручників для 8 класу його навіть не треба було подавати в повному обсязі. Достатньо було покласти на стіл лише 30 сторінок тексту. Пояснюю навіщо це було зроблено. Це щоб неграмоті, але „дешеві” умільці” могли за місяць „наклепати” ці 30 сторінок і перемогти в конкурсі. Пояснюю для „академіків від освіти”: гарні підручники пишуться роками, апробуються у школах і ВНЗ, а потім уже „запускаються” для мільйонів учнів, вчителів і батьків.

Це що я написав, є лише «маціпусінькою» часткою тієї сваволі, що коїться в освіті. Не думаю, що кращими є справи в інших галузях господарства. Якщо все це не буде оприлюднене не мною, а майбутнім Президентом України, чекати другого терміну обрання для пана Ющенка є справою цілком утопічною.

Петро Масляк,
віце-президент Академії наук вищої школи України, академік,
професор Київського нац. Університету ім. Т. Шевченка,
доктор географічних наук (економічна та соціальна географія)

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.