«Контрабандо, ВПЕРЕД!»

Автор/джерело -  © Юрій Школяренко, proUA.com 



Дата публiкацiї - 22.03.2006 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=99

Під виглядом аудиту українського сала Росія зніме комерційну інформацію.

Вслід за молочними підприємствами російські інспектори проведуть аудит і на м’ясопереробних заводах України. За інформацією керівництва вітчизняної Ветслужби, Київ надасть експертам Російської федеральної служби з ветеринарного і фітосанітарного нагляду список підприємств «на вибір». Очевидно, що уряд (і перш за все профільні відомства Баранівського) остаточно зізналися в своїй неспроможності припинити контрабанду, наявність якої тривалий час наполегливо чиновники заперечували.

За оцінками аграрних аналітиків, тільки минулого року до України надійшло до 300 тисяч тонн контрабанди. Значна частина продукції пішла до Росії. Експерти зазначають «системний характер» бізнес-схем з імпорту і транзиту контрабанди. Адже «на кону» більше 100 мільйонів доларів. Це за «найскромнішими» підрахунками. За інформацією «proUA», з початку року об’єми «тіньового» імпорту і транзиту практично не зменшилися. Сприяє цьому і дефіцит м’яса на внутрішньому ринку. За оцінками уряду, об’єми імпорту цього року повинні зрости до 400 тисяч тонн. Це - законної продукції.

Запрошення російських інспекторів перевірити м’ясопереробні заводи насилу можна розцінити як спробу уряду вирішити питання з відновленням експорту. Адже частка українського м’яса на ринку Росії вкрай незначна.

А ось інтерес російського капіталу до «м’ясних заводів» традиційно - стабільний. І останніми роками активно виявляється. Особливо в прикордонних з Росією областях.

І не можна виключити, що одержаними даними про стан справ на підприємствах України інспектори не поділяться «із зацікавленими особами». Про те, що інформація, одержана „Россельхознадзором” в ході аудиту, вже активно використовується, може свідчити, наприклад, надання деяким українським молочним підприємствам «експортного права». Маючи дані про якість, асортимент і об’єми продукції, росіяни таким чином просто регулюють співвідношення попиту і пропозиції на внутрішньому ринку.

З урахуванням згаданих фактів, запевнення Держінспекції ветеринарної медицини України про «світову практику» присутності на підприємствах іноземних інспекторів, м’яко кажучи, не зовсім переконливі. Як і версія Секретаріату Президента про «бажання самих підприємств» пройти російський аудит, щоб потім відновити експорт. Треба врахувати, що самі вітчизняні чиновники попередили підприємства про позбавлення ліцензії у разі відмови від «гостинності».

Можливо, запрошення російських аудиторів проінспектувати наше сало є всього лише «сніжною грудкою» згоди Києва впустити іноземних інспекторів на свої підприємства. Як мовиться, «сказав А – говори і Х». І якщо на самому початку торгового конфлікту пропозиція росіян викликала в українських чиновників гостру критику, то тепер ми самі пропонуємо «заводи для відвідин».

Схоже, Україна остаточно погодилася із звинуваченням Москви про нездатність припинити контрабанду. Адже, окрім запрошення на «експертизу» і порожніми погрозами запровадити економічні санкції проти російських товарів, іншим «креативом» у вирішенні проблем наші чиновники не відзначились.

Москва вкотре продемонструвала нездатність Києва протистояти їй на рівних. Як на медійному фронті, так і на економічному. Більш того, в ході кожного виниклого між країнами конфлікту українські чиновники його, в більшості випадків, тільки поглиблюють. На радість сусідам. І вибори тут ні до чого.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.