10 днів, які потрясуть жіноцтво

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”  



Дата публiкацiї - 6.03.2008 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=993

Добре діло лідерки німецьких соціал-демократів Клари Цеткін, з чиєї легкої руки чоловіки щороку викручують мізки – чим би здивувати свою прекрасну половину цього разу? – луною відгукнулося в президентському секретаріаті.

Цього разу українське жіноцтво отримає не лише тюльпани в целофані, пише Геннадій Саприкін з видання “Провінція”.

Упродовж 10 днів країною прокотиться потужна рекламна кампанія під умовною назвою „Жінкам – від Президента України”. Тільки факти.

Щойно усі районні державні адміністрації та виконавчі комітети області отримали листа він начальника головного управління з питань внутрішньої політики Елеонори Левицької:

“На виконання доручення Секретаріату Президента України... з метою виявлення поваги до прав жінок, формування відповідної громадської думки, а також відзначення на належному рівні 8 Березня – Міжнародного дня прав жінок і миру, просимо Вас терміново, 4 березня 2008 року отримати відповідні файли з привітанням Президента України з нагоди свята в Головному управлінні з питань внутрішньої політики облдержадміністрації. При собі мати відповідні електронні носії для запису файлів.

Крім того, просимо у стислі терміни розглянути можливість розміщення зазначеного привітання на рекламних площах у районі (місті)... ”


Найцікавіші моменти цього листа читаємо в додатках. У підпункті „тривалість і початок рекламної кампанії” зазначено, що президентське вітання має з`явитись не пізніше 5 березня, а тривалість РЕКЛАМНОЇ КАМПАНІЇ (виділено нами) повинна бути не менше 10 днів. Наступний підпункт „місця розміщення” підказує черкаському чиновництву, де саме слід розміщувати привітання. А саме: „в місцях максимального скупчення людей: біля зупинок, неподалік пішохідних переходів, на перехрестях, на великих автомобільних трасах. Бажано, щоб рекламні носії освітлювалися в темний час доби. Уздовж автомобільних трас рекомендується розміщувати зображення не частіше, ніж через 1 км.”

Отже, з 5-го по 15-те березня на території області ( напевне, як і по всій Україні) розпочинається рекламна кампанія Віктора Ющенка під прикриттям поздоровлень „милим жінкам”. Про гроші за рекламу в листі Левицької не йдеться. Хоча будь-який директор рекламної фірми розповість, скільки коштує оренда білборду. На місяць ця забаганка обійдеться від однієї до двох тисяч гривень - як домовишся. Ще візьмуть гроші за роздруківку рекламного матеріалу (близько 300 грн.), за очищення білборду від реклами попереднього орендодавця – ще сотня гривень.

Беручи ж до уваги побажання Елеонори Антонівни розміщувати привітання Ющенка „уздовж автомобільних трас не частіше ніж через 1 км”, то приблизна собівартість такої „реклами” коштуватиме мільйони гривень.

І от з усіх обласних усюд до управління Левицької з флешками їдуть чиновники – за портретами президентської пари. Смішно, але ці ж самі портрети розміщені на президентському сайті, звідки їх можна легко „перекачати”...

І хто там натякає на зловживання службовим становищем задля популяризації одного з кандидатів на майбутніх президентських виборах? У жодному разі – ні. Виключно щире бажання зробити жінкам приємне. Варто 8 березня з вітерцем проїхати з Черкас до Умані (відстань 185 кілометрів), як тебе 185 разів поздоровить зі святом Віктор Ющенко. Таке не скоро забудеш.

Секретаріат Ющенка просить ЗМІ надрукувати його привітання “просто так”

"Телекритика" в свою чергу розмістила копію листа, з яким Секретаріат Президента звернувся до низки друкованих ЗМІ з проханням опублікувати привітання Президента Віктора Ющенка з 8 березня безкоштовно на правах соціальної реклами.

 

 

Відповідну інформацію підтвердила керівник Головної служби інформаційної політики Секретаріату Президента.

"Цей лист підписувала я. У листі ми звертаємось до ЗМІ з класичним проханням – розмістити вітання Президента зі святом. Це обов'язок влади – вітати своїх громадян зі святами. Секретаріат Президента – державна структура, тому не має змоги платити за всі такі привітання. Ми використовуємо будь-які можливості, щоб донести привітання Президента до громадян, в тому числі просимо ЗМІ розмістити один раз текст привітання", - додала вона.

Радник глави Секретаріату Президента Олександр Семирядченко зазначив, що "у самому зверненні до ЗМІ з проханням розмістити привітання Президента не може бути нічого поганого, адже друкувати його чи ні – залежить тільки від доброї волі ЗМІ".

"Крім того, йдеться про привітання Президента на адресу жінок – громадянок України. У цьому я як медійник (колишній шеф-редактор телеканалу ICTV) нічого поганого не бачу. Ми розуміємо, що зовнішній тиск і вплив на редакційну політику ЗМІ заборонені", - додав він.

Нагадаємо, влітку 2007 року рекламні ролики Президента вже розміщувались на правах соціальної реклами на всеукраїнських телеканалах. Тоді Національна рада з питань телебачення і радіомовлення визначила ролик «Універсалів більше не буде» як соціальну рекламу методом виключення.

«Комерційна реклама, умовно кажучи, – це реклама, яка має на меті заробляння коштів. Прихована реклама – це реклама, що подається під виглядом інформації, але має на меті знову ж таки отримання коштів. Порівняльна реклама – це реклама, де інформація поєднується з чимось. А соціальна реклама не має на меті отримання прибутку і повинна зважати на соціальні показники. Саме тому ми розцінили ролик як соціальну рекламу, бо він підпадає під статтю першу і 12-ту закону “Про рекламу”», - сказав тоді «Телекритиці» перший заступник голови Нацради Ігор Курус.

Відповідно до Закону «Про рекламу», соціальна реклама – «інформація будь-якого виду, розповсюджена в будь-якій формі, яка спрямована на досягнення суспільно корисних цілей, популяризацію загальнолюдських цінностей і розповсюдження якої не має на меті отримання прибутку».

Водночас, не всі фахівці поділяють думку Нацради та представників Секретаріату Президента. “Весь 2007 рік ми були свідками масового використання соціальної реклами для фактичного транслювання прихованої політреклами”, - каже медіаюрист В’ячеслав Якубенко.

“На мою думку, найчастіше цим зловживали Віктор Ющенко і Юлія Тимошенко. Основна ознака соціальної реклами полягає в тому, що вона має піднімати важливу суспільну проблему: запобігання ВІЛ/СНІДу, збільшення народжуваності тощо. Якщо у привітанні Президента йдеться про захист прав жінок або подолання насильства у родині, тоді за змістом це, безперечно, соціальна реклама. Але тут, на мою думку, варто брати до уваги й етичний аспект: оскільки наближаються президентські вибори, і політична сила Президента може взяти участь у ймовірних позачергових парламентських виборах, то за таких політичних умов важливіший дух, а не буква закону. Тож таке привітання Президента можна розцінювати як приховану політичну рекламу.”

На думку пана Якубенка, уникнути таких колізій могла б допомогти практика колективних привітань від вищих посадових осіб: Президента, прем’єр-міністра та Голови Верховної Ради. «Позаяк вони належать до різних політичних сил, ніяких зауважень до такого привітання не було б. І це була б соціальна реклама, якщо б вона була присвячена захисту прав жінок», - каже юрист. Він рекомендує всім ЗМІ, перш ніж прийняти рішення про публікацію запропонованого повідомлення, показати його юристу, який спеціалізується на медіаправі.

«Для того, щоб увічливо відмовити Президентові, можна пояснити, що, виходячи із принципу рівних можливостей, якщо надавати площу для привітань глави держави, треба надати таку саму площу для привітання й лідерам інших гілок влади, а також принаймні лідерам парламентських фракцій. А це неможливо з огляду на обсяг видання», - радить В'ячеслав Якубенко.

 

Макет, який пропонувався для розміщення

 

Приводом до появи матеріалів в "Телекритиці" стала заява народного депутата Олени Бондаренко, яку опублікував офіційний сайт Партії регіонів.

«Очевидно, автори цього циркуляру навіть не припускали, що хтось із видань відмовиться, і до кожного листа докладався роздрукований оригінал-макет формату А4 та ком пакт-диск з електронною версією. У листі цей банальний пропагандистський трюк був лицемірно названий «соціальною рекламою»…

Якщо враховувати, що цього року у бюджет були закладені колосальні гроші на «потреби» СП – а це майже 1 млрд 240 млн гривень, - виникає запитання: чому у цьому кошторисі не знайшлося грошей для оплати подібних заходів? Їх розікрали, не врахували чи у черговий раз вирішили пограбувати ЗМІ, використовуючи адмінресурс?»
, - йдеться у заяві пані Бондаренко. Депутат закликала усі редакції, що отримали такі листи, проігнорувати «наполегливе прохання» Секретаріату Президента.

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.