Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Чому ми не працюємо за «спасибі»

Управління 33389 переглядів

Опубліковано - 31.03.2008 | Всі публікації | Версія для друку

Чому ми не працюємо за «спасибі»
Часи, коли працювати переважно з міркувань самореалізації вважалося нормальним, відсовуючи на друге місце мотиваційний чинник, вже пройшли.

Експерти вважають, що мотиваційні програми - могутній інструмент, за допомогою якого можна досягти не тільки поліпшення різних економічних показників в бізнесі, але і розвинути внутрішні комунікації в компанії, укріпити корпоративну культуру, підвищити рівень відповідальності співробітників. Тим часом, рівень їх впровадження у вітчизняних бізнес-структурах залишає бажати кращого. Сьогодні керівники всіх компаній усвідомлюють необхідність застосування такого інструменту управління персоналом, як мотивація. Проте часто роблять це непрофесійно.

Менталітет українських управлінців зводиться до того, що директор - це господар, поміщик, гетьман. Нерідко в компаніях існує преміальний фонд, з якого виключно на розсуд керівника виділяються премії тому або іншому співробітникові. Виглядає це так: “Царською волею я нагороджую тебе. Премією.”

Практика впровадження спеціально розроблених програм із мотивацій персоналу у вітчизняному бізнес-середовищі з'явилася не більше п'яти років назад. З причини того, що якісні мотиваційні програми може дозволити собі не кожна українська компанія, а персонал не завжди готовий адекватно сприймати нововведення, в цій сфері виникає немало міфів.

Мотиваційні міфи в компаніях можуть виникати з кількох причин. І, часто, джерелом легенд є самі співробітники. Одним з прикладів може служити конфронтація або частка заздрощів між фахівцями різних підрозділів унаслідок різного підходу до їх заохочень з боку працедавця. Подібне положення справ пов'язане з тим, що канали внутрішніх комунікацій в компанії розвинені не досить добре. Так, в одній великій телекомунікаційній компанії ґрунтом для бурхливого обговорення в кулуарах стали подарунки співробітницям до Восьмого березня. Менеджери середньої ланки і керівники відділів отримали від топ-менеджмента дорогі презенти - парфюмерію від Nina Ricci. Тоді як рядові фахівці і звичайні менеджери задовольнялися букетами весняних квітів. Подібна ситуація привела до виникнення розпеченої атмосфери в колективі. Близько тижня левову частку робочого часу у бізнес-леді віднімало активне листування, в якому тема подарунків обростала легендами і образами, що ніяк не сприяло ефективній роботі.

Проте існують компанії, які надмірною відвертістю комунікацій свідомо підігрівають мисливські інстинкти співробітників. Наприклад, в одному вітчизняному виданні керівництво вирішило виносити на загальний огляд щоденний заробіток співробітників сподіваючись на те, що спортивний інтерес і прагнення наздогнати і перегнати «лідерів рейтингу» підвищить ефективність продуктивності праці. Тим часом, ефект був подвійний. Одні - надихнулися стимулом до високих заробітків і ударилися в роботу з головою, тоді як у інших - робота застигала геть.
Гроші як стимул

У багатьох компаніях розробляється система бонусів і преміювання співробітників. Проте експерти упевнені, що надмірне застосування такого мотиваційного інструменту може привести до негативного ефекту демотівації персоналу. Причина в тому, що співробітники ризикують потрапити в залежність від постійних фінансових заохочень, а витрати компанії - перетворитися на постійну частину компенсаційного бюджету. Врешті-решт скоротити витрати на матеріальні заохочення виявиться неможливим, оскільки співробітники відноситимуться до них як до обов'язкової частини компенсаційного пакету.

Трохи інакше до грошових заохочень відносяться в банківській сфері. Найбільш прийнятним заохоченням ефективної діяльності співробітників є премія. До нинішнього року нарахування премій розглядалося в індивідуальному порядку. Сьогодні керівництво заохочує не тільки принесений прибуток банку, але і підбір нових клієнтів, мінімізацію витрат і ризиків.

Створюй і управляй

Другий, не менш популярний міф полягає в тому, що мотивацію можна створити і нею можна управляти. На думку експертів, що працюють у сфері HR, сьогодні складно знайти людину, внутрішньо невмотивовану до роботи і особистих досягнень. Якщо під «управлінням» ми розумінням виконання відповідної дії і отримання певного результату, то говорити про управління мотивацією достатньо проблематично.

Учення - страх

Експерти розділяють життєвий цикл людини в компанії на три етапи - кожен по два роки. Перші два роки співробітник щосили прагне показати себе з якнайкращого боку. Саме у цей період навчання новоприбулого фахівця - життєва необхідність і могутній інструмент мотивації. На другому етапі співробітник досягає певних вершин і виходить на «накотаному шосе». Тоді мотивація у вигляді навчання стає менш ефективним інструментом. На останньому етапі людина серйозно замислюється про зміну місця роботи і тут інвестувати в його розвиток просто безглуздо.

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Управління»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Релігія це зітхання пригнобленої тварі, серце безсердечного світу, подібно до того як вона - дух бездушних порядків. Релігія є опіум народу ”
Карл Маркс

 
Реклама на порталі
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.