Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Гоголь, зупиняючись у німецьких готелях, підписувався як “Гоголь-українець”. Гоголя не любили в Росії, бо героїчною і красивою показував він Україну, а нерозумною і дикою Московщину. “Киньмо Московщину… Для кого ми працюємо?… Поїдемо до Києва, адже він наш, не їхній”, – писав він у листі до другого українця – Михайла Максимовича, видатного нашого вченого-природознавця, історика, філософа, фольклориста.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


“Ядерна зима” на ринку ІТ-техніки

Добробут 33135 переглядів

Опубліковано - 28.11.2008 | Всі публікації | Версія для друку

“Ядерна зима” на ринку ІТ-техніки
Не хочеться бути похмурим в своїх прогнозах, але схоже, що нас чекає повний колапс торгівлі ІТ-технікою і електронікою, який можна співставити для ринку хіба що з ядерною зимою.

Або повернення до совкового періоду, коли нічого не можна було купити. Лише щасливчики могли отоваритися за валюту (чеки) в "берізках" і "каштанах" - були такі валютні магазини.

Поки торгові мережі говорять лише про тимчасові проблеми і оптимізацію діяльності, яка означає в першу чергу скорочення персоналу. Але, очевидно, що постачальники не в змозі купувати техніку за кордоном за долари, яких немає, а торгові мережі - розплачуватися за продукцію, яка весь час дорожчає.

Поки всі розпродають товари, які залежалися на складах у зв'язку із зниженням купівельної активності. Адже багато продукції було завезено нприкінці літа - напередодні нового навчального року, в так званий період back-to-school.

"Поточні запаси на складах дистриб'юторів дозволять забезпечити ринок продукцією до кінця I кварталу 2009 року. Крім того, на динаміку ринку негативно впливає проблема затримки платежів, що виникла на початку IV кварталу", - відзначає Максим Бараш, віце-президент групи компаній DataLux.

В той же час, продажі в торгівельних мережах різко впали восени у зв'язку із заморожуванням кредитних програм. Так, покупці, які планували узяти техніку в кредит, або купують товар дешевше за готівку, або відмовляються від покупки з наміром придбати її пізніше. У зв'язку з цим в традиційно активний осінній період спостерігається недостатнє зростання попиту в порівнянні з попередніми роками. Проте, при цьому в кінці жовтня був зафіксований сплеск продажу, пов'язаний з тим, що люди забирали гроші з депозитів.

Очевидно, що до кінця зими завезений в кінці літа товар на складах закінчиться, а в магазинах розкупиться. Можливо, це відбудеться і раніше, в "різдвяний" період, перед новорічними святами, якщо споживачі зрозуміють, що купувати потім вже буде нічого.

Ситуація зможе стабілізуватися лише на початку 2010 року. "У січні 2009 року прогнозується другий сплеск кризової хвилі. У березні 2010 року ситуація стабілізується. Нинішній стан ринку ми оцінюємо, як складне, але не критичне, а для сильних гравців - навіть перспективне, адже з одного боку криза - це негатив, а з іншої - можливості. Ми бачимо в кризі можливості для розвитку", - говорить комерційний директор компанії "Фокстрот. Техніка для домівки" Сергій Карась.

Отже наступного року очікується велике скорочення, якщо не сказати інакше, колапс об'ємів продажів ІТ-техніки і електроніки.

За словами директора з маркетингу DataLux Ігоря Волинського, індекс споживчих настроїв в Україні в останні два тижні жовтня знизився до рівня 2000-2001 років. І це дозволяє прогнозувати значне зниження продажу в січні-лютому 2009 року.

"Якщо в грудні ми чекаємо стабільний попит на ноутбуки, споживчу електроніку і інші ІТ-товари в умовах сезону придбання новорічних подарунків, то наступного року прогнозується скорочення об'єму ІТ-ринку до 1/3 - 1/2 від об'єму 2008 року".

Таким чином, власне компанії, продовжуючи випромінювати оптимізм, прогнозують скорочення об'ємів продажу наступного року в 2-3 рази!

Ситуація може налагодитися тільки із закінченням періоду витікання валюти з української економіки. Тепер зрозуміло, що не можна було орієнтуватися виключно на металургію, а розвивати й інші галузі, наприклад, офшорне програмування і туризм. Можливо, саме криза примусить реально розвивати інші експортноорієнтовані галузі.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Добробут»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Майбутнє відкидає свою тінь назад”
Іоганн Гете

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.