Аратта - На головну

23 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Росія свідомо бреше на увесь світ

Світ про Україну 25062 перегляди

Опубліковано - 10.01.2009 | Всі публікації | Версія для друку

Росія свідомо бреше на увесь світ
На тлі газової суперечки між Україною і Росією низка видань, зокрема і газета “Financial Times”, оприлюднили інформацію, що газотранспортна система України перебуває у жалюгідному стані, а останній конфлікт з Росією і не заповнення українських труб газом можуть взагалі призвести до колапсу українських ГТС.

Прокоментувати цю інформацію Фідель Павленко попросив головного радника голови “Нафтогазу України” Івана Дияка, що кілька десятків років працював у газовій сфері ще Радянського Союзу і України, брав безпосередню участь у спорудженні багатьох газогонів.

Іван Дияк: Це зовсім неправда. По-перше, газотранспортна система відповідає технічним нормам, які є на сьогодні. Ви думаєте, російська система краща від української? Вона така сама, так само будувалася, тими ж спеціалістами, що й на Україні. Ті газопроводи, які сьогодні подають газ до Європи, скажімо “Уренгой-Помари-Ужгород”, будувались, йшли як з Уренгоя, так і через територію України. Так що тут нема питань щодо можливості подачі газу. Газ не подають, тому що газу нема. Тому що Росія обдурює Європу, перекрила всі крани і не дає газу на Україну, щоб його транспортувати на Європу.

Бі-Бі-Сі: До речі, де ці крани?

Іван Дияк: На кордоні з Україною, на російській стороні.

Бі-Бі-Сі: Тобто в Україні взагалі вентилів немає на жодній компресорній станції?

Іван Дияк: Ну, вентилі є по території, але газ подає Росія і може перекрити. Ми б самі собі вентилі не перекривали. Розумієте?

Бі-Бі-Сі: Тобто на західних кордонах України, на трубах чи на станціях вентилів немає, які могли б перекрити той газ?

Іван Дияк: Є вентилі. Всюди є вентилі. Тому що система мусить мати крани на випадок аварії чи різних маніпуляцій. Так технологічно побудовано і так магістральні газопроводи мусять працювати. А те, про що говориться – це неправда. Це робиться спеціально з російського боку. Росія робить свою політику. Росія просто хоче зробити Україну розмінною монетою. Росія переслідує інші цілі: поставити Україну на коліна, тому що Україна не хоче виконувати те, що диктує нам колишня імперія. По-перше, вони хочуть і давно вже ставили це питання, щоб передати газотранспортну систему в управління Росії..

Бі-Бі-Сі: Але ми суто технічно хочемо розібратися. Скажімо, коли Олег Дубина каже, що українська газотранспортна система працює повністю в автономному режимі на Україну, що це означає?

Іван Дияк: Це означає, що зараз Росія зовсім газу не поставляє, ми не маємо що качати до Європи. Ми – транзитна держава: що отримали на кордоні з Росією, те передали в Європу.

Бі-Бі-Сі: Це зрозуміло, але в межах України газ качається для українських споживачів?

Іван Дияк: Україна має власний видобуток, сьогодні вона видобуває під 60 млн. кубометрів на добу. Крім того, Україна має газ у підземних сховищах. Сьогодні більше ніж 200 млн. Україна бере з підземних сховищ, які усе літо закачувалися газом.

Бі-Бі-Сі: А що Росія буде робити з оцими надлишками газу, який мав би йти до Європи, але не йде?

Іван Дияк: Росія у зимовий період, коли є велике споживання газу, бере газ із підземних сховищ, крім того, що видобуває. Для того, щоб не давати газ в Європу через Україну вона просто не бере газ із підземних сховищ.

Бі-Бі-Сі: Бо є навіть деякі припущення, що Росії за тиждень вже доведеться просто газ спалювати, мовляв, його немає куди дівати, чи це неправда?

Іван Дияк: Газу ніхто не буде спалювати. Просто перекрив підземні сховища – і вся проблема.

Бі-Бі-Сі: Тобто з технічної точки зору, те, що зараз не транспортується газ російській системі не шкодить?

Іван Дияк: І українській також не шкодить. Проблем нема. Україна стільки років, десятиліть качала, качає, і ніколи не було збоїв у постачанні газу російського через територію України. Але оці штучки, які творить Росія є причиною. Як Україна може качати газ... У нас є 8 основних джерел, трубопроводів, які подають газ із Росії в Європу. Жоден не працює.

Бі-Бі-Сі: Зараз пропонується, щоб незалежні європейські спостерігачі приїхали і здійснювали моніторинг. Якщо ви кажете, що всі вентилі, які можна закрутити чи відкрутити, - на російській стороні, куди Україна запрошуватиме спостерігачів?

Іван Дияк: Вони ж можуть і на кордоні подивитися на приладах, що газ не йде. От і все.

Бі-Бі-Сі: Але це на російській стороні кордону, а в Україні куди вони приїдуть?

Іван Дияк: От приїдуть, побачать, що газу немає там, немає тиску на монометрах.

Бі-Бі-Сі: Тобто в Україні є система моніторингу тиску?

Іван Дияк: Звичайно, у всіх трубах є. Але ж вони побачать. Можуть переїхати на установки Росії. Це буквально кілька кілометрів, можна подивитись, що ніхто нічого не дає, і всі крани перекрито.

Бі-Бі-Сі: Але який сенс запрошувати в Україну цих спостерігачів, якщо в України немає вентилів, щоб перекривати?

Іван Дияк: Ну, хай усе перевірять. Тому що Росія цинічно обдурює. Росія боїться альтернативного джерела. Якщо Європа цього не зрозуміє, то буде так, як була спочатку Грузія, тепер Україна, а потім стане Європа. Це Європа повинна зрозуміти.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Світ про Україну»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Коли я ознайомився з партіями марксистів, соціалістів, лібералів та демократів, то за спиною кожної з них я побачив хитрий писок жида”
Іван Франко

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.