Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Путінська Росія. Форма і зміст

Є така думка 24200 переглядів

Опубліковано - 18.05.2009 | Всі публікації | Версія для друку

Путінська Росія. Форма і зміст
Хорони нас Боже від такої демократії! – сказав одного разу Володимир Путін. Він тоді ще був Президентом, ціни за нафту зашкалювали і йому можна було бути зарозумілим. Зарозумілість Путіна була тоді спрямована до України, де не вщухав конфлікт між парламентом і Президентом, а пан Путін із посмішкою спостерігав за цією сваркою з висоти свого газово-нафтового Олімпу.

Антиукраїнська та антигрузинська пропаганда тих часів були точним відображенням путінського неприйняття «неконтрольованих процесів». Це були часи несамовитості путінських ілюзій: здавалося, що мине лише мить і обурені народи зметуть лідерів кольорових революцій і на суміжних територіях запанує зрозуміла і звична прозорість.

Однак, тільки політичний дилетант повірить у кремлівську казку, що головний подразник для Путіна – це можливий вступ баламутів до НАТО, або елементи ПРО у країнах колишньої Східної Європи.

Справа значно гірша. Вона у різниці стилів.

Одного дня мій приятель, украй дотепний політолог запитав мене, чи уявляю я собі, що, наприклад, під час якогось саміту країн СНД, чи у подібній ситуації, за одним столом будуть сидіти Путін, Саакашвілі та, гіпотетично, Ющенко. І коли увійде Путін, треба буде підвестися, а потім, коли він почне свій виступ, треба буде улесливо робити вигляд, що нотуєш його думки на папері. Я відповів політологу, що таке уявити не можу. – А Путін саме так усе собі і уявляє, – відповів мій співбесідник. – Ось чому СНД нема і не може бути.

І він має рацію – не можна збирати за одним столом людей з різних планет.

Дев’ять років боротьби зі своїми власними комплексами

Вісім років правління Володимира Путіна як Президента і один рік як прем’єра – це дев’ять років боротьби зі своїми власними комплексами. І можу стверджувати, що саме комплекси, а не якісь таємні плани щодо захоплення, відокремлення та відторгнення і призвели Росію до краху стосунків із сусідами.

Навряд чи історія може продемонструвати нам приклад, коли країна називає ворогами усіх довкола. Україна та Грузія - вороги, тому що хочуть до НАТО, Захід - ворог, тому що може їх туди узяти. Центральноазійські країни вороги, тому що надсилають до Росії трудових мігрантів. Білорусь – тому що не хоче остаточно віддатися і одним оком дивиться на той же Захід. Нормальні стосунки у Росії тільки з Азербайджаном, і це лише тому, що Алієв купається у своїй власній нафті і дивиться на Путіна з неприхованою іронією. Йому від Росії нічого не треба.

Остаточного удару путінське самолюбство отримало з приводу невизнання сусідами незалежності відторгнутих Абхазії та Південної Осетії. Путін неуважний, якщо б він вдумався у значення цього факту, то змушений був би визнати, що у нього залишився один вихід – змінитися. Але він вибрав інший шлях – укотре образитись. Так простіше. І негайно грізно заявив, що Росія віднині не буде у збиток собі продавати республікам СНД енергоносії за зниженими цінами. Абсурд подібної заяви очевидний: Росія з усіма партнерами має довгострокові контракти, де вписано алгоритм зміни ціни.

Хто знову образив Путіна? Чому не називається країна-відступниця? Чому Путін знову шантажує сусідів ціною на паливо? Яка вартість домовленостей із Росією?
«Наша велич у розмірі»

Крах путінської манери правління, заснованої за тезою «наша велич у розмірі» – це головне, що заважає Росії прийти до свідомості навіть сьогодні, коли колос російської економіки демонструє свою повну неспроможність. Криза оголила просту істину: боротися з власними ЗМІ та цивільним суспільством - це одне, а розвивати власну економіку – це щось зовсім інше.

Так, Росія зараз витрачає мільярди, що сама і заробила, і за це можна було б відчувати гордість, якщо б не один нюанс: у тих країнах, де нема власних енергоносіїв, ми не бачимо людей, котрі помирали б від голоду.

А відтак до прем’єра Путіна виникає безліч питань, головне з яких – так як же інші країни живуть без газових та нафтових грошей, і куди ми кидаємо свої мільярди? І головне – чи не впаде Росія нижче сусідів, коли ці мільярди розтануть?

Але відповіді нема, тому що нема кому запитати – опозиційні ЗМІ та громадянське суспільство Путін розтоптав ще до приходу Медвєдєва.

Відповіді ще нема тому, що у Кремля завжди є надія, що США опритомніють від кризи, потягнуть за собою Китай, а Китай потягне за собою Росію. І грошовий дощ знову почне падати з неба, латаючи дірки та скасовуючи усі питання. І знову можна буде гордовито відгукуватись про сусідів та шукати зовнішніх ворогів.

Архаїчний путінський стиль правління, змазаний грошима енергоносіїв, поки незмінний.

Путін не відчуває стиль часу.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Є така думка»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Вони вважають життя наше забавою і житіє прибутковою торгівлею, бо кажуть, то повинно ж звідкілясь мати прибуток, бодай із зла”
Біблія

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.