Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- найдовший духовий музичний інструмент в світі - це трембіта, — конічна дерев’яна труба без бокових отворів. ЇЇ довжина може досягати чотирьох метрів. Діапазон трембіти — дві з половиною октави. Її звуки чутно більш ніж за десять кілометрів. Цей традиційний для жителів українських Карпат інструмент і досі використовується. Трембітарі сповіщають горян про важливі події. Якщо Ви включите до програми своєї подорожі один з фестивалів краю, то обов’язково познайомитеся з незвичайним інструментом.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Відлуння війни у Грузії. Російські війська результативно винищували власну авіацію

Військова справа 48283 перегляди

Опубліковано - 9.07.2009 | Всі публікації | Версія для друку

Відлуння війни у Грузії. Російські війська результативно винищували власну авіацію
Будь-яка пропаганистська міфотворчість має зворотню сторону - ганьбу для її творців. Нині ми стали свідками, як луснула Кремлівська пропагандистська булька про українських зенітників, які влучно поцілили у російські військові літаки під час агресії проти Грузії. Як виявилось - вправними стрільцями були самі ж доблесні росйські військові, тверезі, чи не дуже, а може й просто перелякані.

Під час торішньої війни з Грузією ВВС Росії втратили шість літаків, три з яких імовірно збиті "дружнім вогнем", що демонструє "серйозні проблеми" з координацією і управлінням військ, говориться в аналітичній доповіді журналу "Moscow Defence Brief", яка публікована у сьогоднішньому числі.

П'ятиденна війна закінчилася поразкою Грузії і визнанням Москвою незалежності від Тбілісі сепаратистсько-кримінальних анклавів: Південної Осетії і Абхазії. Дії Росії піддалися лютій критиці Заходу.

"За час бойових дій загинули чотири російських екіпажів літаків. З шести збитих літаків два достовірно були збиті вогнем супротивника, три літаки, напевно - "дружнім вогнем". Визначити, хто збив ще один, представляється скрутним", - мовиться в аналітичній доповіді.

Із учора, коли інформація про доповідь була поширена західними інформагенціями, прес-служба Міноборони РФ відмовилася від будь-яких коментарів.

Між тим, озброєний конфлікт між РФ і Грузією в серпні 2008 року до цих пір викликає питання у військових аналітиків, як західних, так і російських, вказуючих на різночитання в офіційних даних про втрати.

Грузинська сторона стверджує, що збила 15 російських літаків. Міноборони РФ наполягає, що втратило три штурмовики і один бомбардувальник. При цьому замначальника Генштабу Міноборони РФ Анатолій Ноговіцин від початку називав розмір втрат "великим".

Доповідь "Moscow Defence Brief", зроблена на основі повідомлень грузинських, російських і югоосетінських ЗМІ, а також спеціалізованих інтернет-форумів для військових, містить докладний опис загибелі кожного з шести російських літаків.
НЕВІРНА ІДЕНТИФІКАЦІЯ

За даними експертів, першою втратою російських ВВС став штурмовик СУ- 25бм, збитий переносним зенітно-ракетним комплексом (ПЗРК) над територією Південної Осетії 8 серпня.

"Він був уражений... південноосетинськими ополченцями... Падіння літака... було показано по телебаченню як сбітіє грузинського літака", - мовиться в доповіді.
Наступною жертвою "своїх" став штурмовик СУ-25СМ, що повертався із завдання з вже підбитим лівим двигуном.

"Через деякий час при прольоті над південними околицями Цхинвалі на висоті 1.000 метрів літак був уражений ракетою ПЗРК в правий двигун", - пишуть автори доповіді, відзначаючи, що після падіння літака південноосетинська сторона повідомила про знищення грузинського штурмовика.

У другий день війни ВВС РФ втратили чотири літаки. Одін з них, штурмовик СУ-25, був збитий в районі південноосетинської бази Джави. Згодом російські військові говорили, що збили грузинський літак. У доповіді мовиться, що, найімовірніше, це був російський СУ-25, знищений ППО РФ, оскільки до цього часу ВВС Грузії відмовилися від польотів над Південною Осетією.

Останній літак збитий 11 серпня помилковим пострілом з колони російських військ, що висувалася з Цхинвала в Горі.

Наразі нізка військових аналітиків не виключає можливість нового конфлікту між Москвою і Тбілісі, указуючи на зростання військового потенціалу Грузії і РФ та військові маневри "Кавказ-2009", що проводяться Московю в Північній Осетії
РОСІЙСЬКИЙ ГЕНШТАБ ОПРИЛЮДНИВ ОФІЦІЙНУ ПОЗИЦІЮ

Сьогодні, коли аналітична доповідь "Moscow Defence Brief" почала активно обговорюватися у російських ЗМІ, Кремлівські генерали вимушені були порушити мовчання. Втім, як і очікувалося, їхня позиція була непохитною, мовляв, все це наклепи та фантазії.

Щоправда, нині про українських військових, які влучно збивали російські літаки, російський генерал вже не згадував.

Російський Генштаб не має наміру переглядати дані про втрати російських військ в ході серпневого конфлікту на Кавказі. Як заявив журналістам заступник начальника Генштабу Анатолій Ноговіцин, повні дані про втрати російських озброєних сил вже давно оповістили і додати до них нічого.

Він також спростував повідомлення про те, що російська сторона втратила більше літаків, чим повідомлялося раніше, і що вони збивалися власними силами ППО. За словами генерала, це інсинуації, жодною мірою не відповідні дійсності. "Щодо "дружнього вогню" - це не до нас", - підкреслив Ноговіцин.

Втім, інакшого ніхто й не очікував. Адже, "герої" грузинської кампанії вже отримали зірочки на погони та високі урядові нагороди. А визнавати власні вади у Москві взагалі не прийнято. Хіба що змінеться влада.

( За матеріалами західних та російських інформагенцій).

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Військова справа»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ми захоплюємося старовиною, але живемо сучасністю ”
Овідій

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.