Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- гетьман Петро Дорошенко останні двадцять років свого довгого й бурхливого життя прожив у почесному засланні в Росії. Був Вятським воєводою. Отримав від російського царя в маленькому містечку Яропольче (Волоколамський повіт поблизу Москви) помістя - 1000 дворів і пенсію в 1000 карбованців. Там же він і помер 9 листопада 1698 року, де і був похований. Був тричі одружений, мав двох дочок і трьох синів. Його правнучкою, по лінії останнього шлюбу з Агафією Єропкиною, була .... дружина Олександра Пушкіна – Наталя Гончарова...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


У Рівному спорудять екомістечко

Екологія житла 66904 перегляди

Опубліковано - 25.09.2009 | Всі публікації | Версія для друку

Ось тут, у селі Радиславка, і з’явиться екологічне містечко
Ось тут, у селі Радиславка, і з’явиться екологічне містечко
Жити в екологічно сприятливому середовищі прагнуть рівняни, котрі послідовно втілюють плани будівництва екожитла. Нещодавно тут презентували проект першого в Україні енергоефективного екологічного містечка.

Ідея екодому стає все популярнішою серед мешканців планети, каже директор кооперативу, аспірант Національного університету водного господарства і природокористування Юрій Муляр. Дві отриманих спеціальності – міське будівництво й господарство, а також водопостачання й водовідведення – дозволяють фахово оцінити вже існуючі у світі розробки й пропонувати власні вирішення. Юрій Муляр каже, що взятися за проект змусили власна житлова проблема і… небажання шукати житло в дорогих, але не надто комфортних для життя панельках.

На семінарі, проведеному сьогодні для земляків, пан Муляр демонстрував відео з випробувань екоматеріалів на міцність, вогнетривкість і теплопровідність. Проаналізувавши ситуацію на будівельному ринку, новітні розробки з солом’яного будівництва в Білорусі, Росії, Великобританії, колеги з кооперативу дійшли висновку що для нашої місцевості будинки з використанням будматеріалу соломи є оптимальним варіантом: «Робиться дерев’яний каркас, всередину якого вставляються спресовані солом’яні тюки, які потім штукатурять глиною…».

Дешево і комфортно

Екологічний котеджний масив – це не просто спальний мікрорайон, а місце для релаксації і поновлення сил. Адже глина, очерет, солома та інші композиційні матеріали екобудинків забиратимуть негативну енергію і зніматимуть втому, накопичені за день. Окрім того, його мешканці будуть суттєво економити водні та енергоресурси, запевняє Юрій Муляр.

Орієнтовно будівництво, разом з ділянкою за нинішніх цін, обійдеться в середньому у 40-45 тисяч американських доларів на сім’ю (хоча і ця сума для молодих забудовників – солідна). Електрику для початку акумулюватимуть бойлери, які працюватимуть вночі, коли діє дешевий тариф. Згодом багатоконтурні бойлери переведуть на роботу від альтернативних сонячних батарей або вітрових генераторів. Для опалення встановлять теплові насоси, у роботі яких використовують спеціальне наповнення й тепло землі.

Містечко мають спорудити за 12 кілометрів від обласного центру, у селі Радиславка. Від траси сюди планують покласти шлях із геотекстилю – екологічного матеріалу, на кілька порядок міцнішого від асфальту. Юрій Муляр каже: ентузіастам пощастило отримати під будівництво землю на території Новоукраїнської сільради ще до зміни законодавства. Нині виділення землі під будівництво відбувається тільки через аукціон. Що означає: подібного проекту в Україні може більше не з’явитися.

Члени кооперативу прагнуть включити свій проект до загальнодержавної Програми експериментального будівництва і шукають підтримки в міжнародних фондів.

До пошуку і впровадження нових енергоефективних технологій інженер-будівельник Юрій Муляр планує підключати колег з університету та студентів. Вже нині в Національному університеті водного господарства й природокористування існує маса розробок, котрі б із задоволенням взяли на озброєння в інших країнах. В Україні для цього поки що бракувало розуміння, що скупий платить двічі.

Забудовники сподіваються на державну підтримку

Проекту належить пройти чимало випробувань та узгоджень стандартів будівництва. Адже, незважаючи на появу в Україні окремих екобудинків, масового будівництва екожитла в державі ще не було.

Це вже другий проект рівнян із використанням сучасних енергоефективних технологій та випробуваних часом традиційних матеріалів. Першою ластівкою став Волинський фолькцентр, ентузіасти якого почали створювати біля обласного центру комплекс «Хутір Великої Волині». Тут працюватимуть і житимуть народні ремісники і краєзнавці. Нині триває процес узгодження стандартів будівництва з вимогами Держбуду.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Екологія житла»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Минулі покоління лишили нам не так розв`язання проблем, як самі проблеми”
Сенека

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.