Аратта - На головну

17 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- одна з найвідоміших у світі різдвяних пісень - це «Щедрик», народна пісня, записана українським композитором Миколою Леонтовичем. Світ знає її як Carol of the Bells або Ring Christmas Bells. На Youtube різні виконання «Щедрика» набирають мільйони переглядів...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Романтичне кохання триває все життя

Психологія та стосунки 41578 переглядів

Опубліковано - 3.10.2009 | Всі публікації | Версія для друку

Романтичні стосунки можуть залишитися на все життя
Романтичні стосунки можуть залишитися на все життя
Американські вчені підтвердили: чуттєва пристрасть проходить швидко, а романтичні стосунки можуть залишитися на все життя.

Як вважають психологи, в сучасній західній культурі саме романтичне кохання більшість вважає важливою частиною шлюбу. І навіть цілком вагомою підставою для того, щоб одружитися. А дехто вважає, що зникнення такого кохання - достатній привід для розлучення.

Автор дослідження доктор Б’янка Асеведо (Bianca P. Acevedo) з Університету Стоуні-Брук (Stony Brook University) говорить: «Багато хто не бачать різниці між палким і романтичним коханням. Але це не так». За словами дослідниці, в романтичному коханні є інтенсивність, зобов'язання перед партнером і «сексуальна хімія». Все те ж саме, що має і палке кохання, але за винятком одержимості.

Таке різне кохання

Різницю між палким і романтичним коханням психологи визначили вже давно. Пристрасне кохання визначається як «стан інтенсивної туги за єднання з іншим», або, простіше, закоханість. І вона, на думку фахівців, характеризується нав'язливими думками, невпевненістю в собі і коливаннями настрою. Ревнощі психологи відносять до компонентів саме палкого кохання.

А романтичне кохання, на думку психологів, визначається в першу чергу прихильністю і ніжністю до об'єкта.

Рівень пристрасті у стосунках зменшується, як тільки між закоханими настає близькість. Психологи вважають, що це відбувається через звикання до партнера. А романтичне кохання може тривати довше, тому що воно засноване скоріше на дружбі і спільності інтересів, ніж на бажанні володіти партнером.
Романтика - надійніше
Романтика - надійніше
Як перевірити кохання

Асеведо та її колега Артур Арон (Arthur Aron) провели 27 досліджень, під час яких опитали 6070 осіб про їхні короткострокові романи і довгострокові стосунки.

Вчені припустили, що якщо романтичне кохання дійсно існує в довгострокових стосунках, то воно дуже корисне для збереження шлюбу та успішного функціонування сім'ї як соціальної структури. Тоді як пристрасть між партнерами та наслідки, що її супроводжують, - ревнощі і контроль, можуть перешкодити подружжю повноцінно виконувати їхні соціальні ролі.

Дослідники виділили типи стосунків: романтичні, пристрасні (романтичні з нав'язливою ідеєю), одержима любов (крайній варіант пристрасної) і дружба-любов. А також розділили романи на дві категорії - довгострокові і короткострокові.

У 17 дослідженнях короткострокових стосунків брали участь студенти коледжу у віці від 18 до 23 років, які на момент початку дослідження одружилися, побралися або залишалися самотніми. Дослідники висунули до випробуваних основну вимогу - всі стосунки тривали не більше чотирьох років. У десяти експериментах з вивчення довгострокових стосунків брали участь пари середніх років, які перебували в шлюбі не менше десяти років.

Романтика - надійніше

З'ясувалося, що ті випробувані, які розповідали про романтичне кохання, виявилися більш задоволені своїми тривалими і короткими стосунками.

Кохання-дружбу учасники визнали найкращою для довгострокових стосунків. А тим, хто повідомляв про присутність у стосунках пристрасті, кращими видалися лише короткострокові стосунки. Задоволення від одержимого кохання випробувані не отримували, але вважали її непоганим варіантом для короткого роману й абсолютно неприйнятним для тривалих стосунків.

Пари, які розповіли про те, що вони задоволені відносинами, говорили, що вони більш щасливі й у них вище почуття власної гідності, ніж в інших. Психологи вважають, що саме така установка, коли партнери концентруються один на одному, а не на почуття власності чи ревнощів, дозволяє зберегти стосунки на тривалий час.

З іншого боку, вважає Асеведо, відчуття ненадійності та сумніви, що з'являються при атрибутах одержимого кохання - бурхливі емоції, незадоволеність і нав'язливі ідеї, негативно впливають на довгострокову перспективу відносин.

Як повідомляють автори дослідження, романтичне кохання в шлюбі все-таки можливе. І воно позитивно впливає на задоволеність стосунками, душевне здоров'я і збільшення добробуту.

Так що, вважають психологи, довгостривалий шлюб зовсім не обов'язково вбиває романтику у стосунках. І пристрасть - не найважливіший атрибут для успішного шлюбу.

Результати дослідження опубліковані в журналі Review of General Psychology.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Психологія та стосунки»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Російське духовенство завжди навчало паству свою не пізнавати і любити Бога, а тільки боятися чортів, яких воно ж і розплодило зі своїми попадями ”
Василь Ключевський

 
Реклама на порталі
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.