Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в місті Батурин (Чернігівська область) 5 листопада 1702 року у генерального писаря Пилипа Орлика народився син Григор. Згодом вони будуть змушені покинути Україну. Пилип Орлик буде гетьманувати понад тридцять років, але більша частина його гетьманства пройде в еміграції. Григор Орлик стане визначним державним і військовим діячем Франції, генералом і довіреною особою короля Людовіка XV, отримає графський титул і велику кількість європейських нагород. В 1747 році Г.Орлик одружиться на Луїзі-Олені де Брюн де Дентельвіль і стане володарем значних земель у Франції. Під Парижем він буде мати замок. В середині ХХ ст. на землях, що колись належали Григору Орлику буде побудований міжнародний аеропорт “Орлі”...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Boeing і Airbus запропонували Україні брати участь в розробці нового літака

Євроінтеграція 36212 переглядів

Опубліковано - 21.10.2009 | Всі публікації | Версія для друку

Ан-74
Ан-74
Україна ініціює переговори з лідерами світової авіапромисловості Boeing і Airbus про створення спільного виробництва літаків на нашій території. Такий крок, вважають експерти, є нашою реакцією на пропозицію цих виробників скооперуватися для розробки нового транспортного повітряного судна, осилити яку самостійно західним гігантам поки так і не вдалося

Як повідомив під час візиту до США міністр економіки Богдан Данилишин місцевій пресі, уряд України веде переговори з Airbus SAS і Boeing Co. про створення у нас в країні спільного виробництва літаків з цими компаніями. За словами міністра, мета пошуку партнера - здійснення всіх етапів конструювання і створення повітряних судів на території країни. Якщо Airbus SAS або Boeing Co. приймуть пропозицію, то на реалізацію ідеї буде потрібно близько 4 років і 5 млрд дол, додав міністр. Інших подробиць Данилишин не повідомив, пишуть "Економічні ізвєстія".

Як повідомило джерело, близьке до переговорів, виступати з такою сміливою ініціативою Україна отримала можливість з єдиної причини: спочатку Airbus, а потім і Boeing звернулися до українського розробника авіатехніки - КБ АНТК ім. Антонова - з пропозицією про спільне створення військово-транспортного літака. "Вони хочуть замовити у АНТК розробку. А хто збиратиме - на даному етапі це питання не першочергове", - запевняє співрозмовник. У АНТК утрималися від коментарів на цю тему.

Ще кілька років тому розмови про залучення в наше літакобудування західних інвестицій здавалися абсолютно безперспективними. "Захід не зацікавлений в тому, щоб українська авіапромисловість набирала обортів. Для них ми - конкуренти. Але вони сплять і бачать, щоб зробити нас своїм придатком", - вважає депутат Верховної Ради V скликання, льотчик-випробувач Олександр Галуненко.

Проте екс-заступник міністра промполітики Володимир Рижов упевнений, що сьогодні є реальні передумови для просування інтересів вітчизняного авіабудування: Україна може отримати для себе вигоду з провалу проекту зі створення європейським концерном EADS (туди входить і Airbus) військово-транспортного літака А400М.
А400М
А400М

"АНТК - ведучий в світі розробник військово-транспортної авіатехніки, і гідних конкурентів йому в цій ніші в світі немає. Airbus і Boeing були змушені це визнати", - говорить Рижов. За його словами, спочатку А400М позиціонувався як "транспортник" вантажопідйомністю до 40 т, потім виробники опустили її до 28 т, а зараз концерн працює над повітряним судном вантажопідйомністю до 20 т. "Врешті-решт вони від нього відмовляться взагалі", - вважає Рижов.

Як відомо, вітчизняний Ан-70, аналог якому намагається створити EADS, має вантажопідйомність до 47 т. "Інтерес до збірки техніки на нашій території з боку західних виробників сумнівний. Точковим проектом міг би стати лише Ан-70. У створенні вантажної техніки нам рівних немає. Адже недаремно навіть НАТО, всупереч тому, що у США є власні військово-транспортні літаки, бере на озброєння наші "Руслани", - говорить старший партнер ЮК "Ільяшев і Партнери", експерт з авіації Роман Марченко.

На думку фахівців, проблема оновлення парку середньомагістральних військово-транспортних літаків для Європи сьогодні дуже актуальна. Основу парку цього виду техніки складають повітряні судна C-130, які випускаються серійно вже більше 35 років (їх почали випускати приблизно в один час з Ан-12, яких на території СНД сьогодні залишилося близько 100 штук з вироблених 1250). Про заміну С-130 європейці задумалися ще 10 років тому, коли і стартував проект зі створення А400М (у кооперації задіяні Великобританія, Франція, ЮАР, Німеччина і Туреччина).
Ан-70
Ан-70

Через тривалі випробування і доведення літака проблема оновлення парку залишається невирішеною. Сьогодні С-130 активно використовується як військовими, так і цивільними експлуатантами США. Загалом цих літаків було випущено понад 2200 одиниць.

Рижов упевнений, що інтерес до нашого досвіду в створенні військово-транспортної техніки з боку Заходу сьогодні настільки великий, що Україна може добитися певних поступок в питанні інвестицій в наше авіавиробництво.

"Вони чинитимуть опір. Але шанси у нас є. Можна домовитися, щоб частина вузлів і деталей нового літака, який створюватиметься спільно з Airbus і Boeing, вироблялася в Україні. Двигуни і агрегати повинні однозначно виробляти ми, тут у нас своя школа. Прилади - в Європі. А такі компоненти, як хвіст, крило, шасі, - потрібно дивитися, у кого це вийде дешевше виробляти. З кожного питання потрібно вести переговори і планомірно гнути свою лінію".

Варто додати, що Авіаційний науково-технічний комплекс ім. Антонова (АНТК) і британська компанія Marshall Aerospace підписали угоду про співпрацю в рамках Паризького авіасалону в Ле Бурже. Першим спільним проектом компаній може стати модернізація патрульного літака Ан-74 під вимоги замовника в рамках участі в тендері на постачання патрульних літаків для ВМС Індії, зокрема установка системи дозаправки в повітрі.

Сторони домовилися про комплексну систему післяпродажного обслуговування літаків сімейства "Антонов". У рамках співпраці планується робота за програмами Ан-74, Ан-148 і іншими перспективними літаками, розробником яких є АНТК ім. Антонова.

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Євроінтеграція»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Хто не знає свого минулого, той не вартий свого майбутнього. Хто не шанує видатних людей свого народу, той не вартий пошани”
Максим Рильський

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.