Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Душа людини - в її мозку?

Наука й освіта 39462 перегляди

Опубліковано - 19.11.2009 | Всі публікації | Версія для друку

Душа людини - в її мозку?
Дослідники з медичного факультету Університету Джорджа Вашингтона зафіксували потужні сплески електричної активності в головах вмираючих.

Енцефалограма смерті

Про свої експерименти американські медики розповіли в номері спеціалізованого журналу Journal of Palliative Medicine.

Вони знімали енцефалограму - картини електричної активності мозку - у сімох пацієнтів, які вмирали від раку або від серцевого нападу. Врятувати цих людей було вже нереально. І в підсумку вони померли. Але за мить до смерті у всіх нещасних мозок мовби вибухав. У ньому виникали неймовірно потужні сплески електричних імпульсів - за життя таких не було.

Дослідники припустили, що настільки аномальна активність якраз і пов'язана з тими дивними видіннями, про які іноді розповідають люди, воскреслі після клінічної смерті. А розповідають вони, як правило, про одне й те ж - про темний тунель, по якому стрімко неслися, яскраве світло в його кінці і дивні виблискуючі істоти.

- Спочатку ми не повірили своїм очам, - говорить керівник експериментів доктор Лакхмір Чавла. - Подумали, що сплески на енцефалограмі породжені мобільними телефонами або іншою працюючою електронною апаратурою. Подбали про те, щоб запобігти подібному впливу. І знову побачили аномалії.

Останній розряд

Керуючись містичними міркуваннями, можна припустити: доктор з колегами зафіксували таємничий процес відділення душі від тіла. І вперше добули йому фізіологічні свідоцтва. Адже інших, підтверджених приладами, вимірів немає. Але є цілком наукова гіпотеза, що процес відділення нагадує розрядку електричного конденсатора. І в перші моменти смерті "відлітають" майже 90 відсотків душі, інші - в період з 9-го по 40-й день. Ось тільки такі - більш віддалені - експерименти Чавла не проводив. Залишив померлих спочивати з миром. Не знімав він енцефалограму і у тих, хто повернувся з того світу. І не бачив, на жаль, що відбувається з мозком, коли душа повертається в тіло. Однак якщо зв'язок того й іншого все-таки існує, то розумно припустити, що душа розташована в мозку, раз він стає настільки аномально активним в момент смерті.

Ніякої містики - просто електрика

Власне лікар не схильний пов'язувати виявлений феномен з душею. Хоча й визнає, що вмираючих дійсно можуть відвідувати дивні видіння. Але він тлумачить їх з позицій матеріалізму. Не враховуючи до уваги потойбічний світ.

- Всі нейрони з'єднані в електричний ланцюг, - пояснює Чавла. - Від нестачі кисню вони втрачають здатність утримувати електричний потенціал. І розряджаються - випускають імпульси лавиноподібно. При цьому в мозку можуть виникати найхимерніші картини - від яскравого світла до тунелів та інших галюцинацій. Потужні імпульси здатні на якийсь час сколихнути і довгострокову пам'ять - як би висвітлити її. І тоді перед очима людини пронесеться все її життя, з'являться давно померлі родичі. Мовби прийдуть з потойбічного світу. Про все це і розповідають ті, хто пережив клінічну смерть.

Пацієнти доктора Чавла з того світу не повернулися. І послухати їхні розповіді не довелося. Отже, теоретичні висновки вченого поки що не перевірені.
А В ЦЕЙ ЧАС

Дивлюсь я на себе зі стелі...


Треба розуміти, що доктор Чавла поліз у мізки вмираючих не просто з цікавості. Існує велика наукова програма з далекосяжної метою: або знайти душу, або довести, що її немає. Експерименти в Університеті Джорджа Вашингтона поки нічого не доводять, оскільки висновки досліджень можуть бути витлумачені двояко.

А ось дослідження, які зараз проводяться в 25 клініках США, Канади і Великобританії, покликані не залишити жодних сумнівів. Керує експериментами доктор Сем Парніа.

Він вирішив перевірити, чи існує феномен виходу з тіла, про який наполегливо розповідають люди, які пережили клінічну смерть. Мовляв, бачили себе з боку, навіть літали по інших палатах. Доктор і його соратники розміщують у реанімаційних палатах, у місцях недоступних для огляду з ліжок, припустимо, під стелею, - таблички з написами. Завдання "тимчасово померлих" прочитати їх і потім, воскреснувши, повідомити медикам. Якщо прочитає хоч хтось, то можна буде сміливо говорити: щось розумне відділяється від тіла. А що, як не душа?

Експеримент закінчиться в 2011 році, перевірку на вихід з тіла пройдуть 1500 пацієнтів.

- Ми намагаємося пробитися через кордони традиційної науки, - говорить дослідник. - І чекаємо найдивовижніших відкриттів. Адже коли фізики визнавали лише закони Ньютона, то не сумнівалися, що вони пояснюють всі явища природи. А дійшла справа до атома, і виявилося: там працюють інші закони. Не виключено, що те ж саме відбудеться і з вивченням мозку.

З приводу душі Сем Парніа обережно повідомляє:

- Якщо ми продемонструємо, що свідомість продовжує існувати після того, як відключається мозок, це дасть нам можливість припустити, що свідомість існує сама по собі.

На питання: "А якщо не продемонструєте, якщо табличок з написами ніхто не побачить?" - Доктор спокійно відповідає: - Отже, ці відчуття (вихід із тіла) - просто ілюзії або помилки пам'яті.

Не хотілося б, щоб душа була лише ілюзією. Почекаємо результатів. Два роки залишилося до вироку.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Наука й освіта»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Людина – це духовна істота. Саме тепер на часі звернення до традицій і духовності рідного народу. Чесність, щирість, мудрість – ось що вимагається від нових людей України. Потрібна Нова Січ – Духовна Січ! ”
О.Бердник, український філософ і письменник, засновник Української Духовної Республіки

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.