Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Звернення МНС до населення у зв’язку з погіршенням метеоумов

Власна безпека 39447 переглядів

Опубліковано - 17.12.2009 | Всі публікації | Версія для друку

Звернення МНС до населення у зв’язку з погіршенням метеоумов
У зв’язку з різким похолоданням та прогнозами синоптиків щодо складних погодних умов на найближчі дні, МНС звертається до громадян із закликом ужити всіх необхідних заходів, аби уберегти себе і своїх близьких від переохолодження та обмороження й інших факторів зимової негоди.

За повідомленням Укргідрометцентру МНС, у ряді регіонів країни у найближчі години очікуються опади у вигляді снігу, місцями сильні. Зокрема, на Львівщині, можливе налипання снігу на лінії електропередач та зв’язку. На дорогах очікується ожеледиця. Вітер південно-східний 15-20 м/с, хуртовини, місцями – утворення снігових заметів.

Із метою запобігання виникненню надзвичайних ситуацій та своєчасної ліквідації їхніх можливих наслідків, підрозділи МНС на Львівщині та в інших областях переведені в готовність до використання і підключення автономних джерел енергопостачання для аварійного забезпечення електроенергією споживачів, закладів охорони здоров’я, соціального захисту, котелень, а також до залучення необхідних сил і засобів при ускладненні та припиненні руху на автодорогах.

Зважаючи на погіршення погоди, МНС радить водіям транспортних засобів по можливості утримуватися від поїздок за умов засніженості доріг та ожеледі. При обмеженій видимості рекомендуємо обирати помірну швидкість і користуватися освітлювальними приладами.

Необхідно наголосити і на основних правилах поведінки водіїв при виникненні дорожніх заторів. У жодному разі не можна займати зустрічну смугу руху – вона знадобиться для проїзду снігоочисної та рятувальної техніки. До того ж, необхідно пам’ятати: у разі об’їзду колон техніки, що стоїть у заторі, ви можете просто не розминутися із зустрічним транспортом, а це створить додаткові перешкоди.

Подбати про нормальні умови життєдіяльності під час зимових сюрпризів погоди необхідно і самому населенню, особливо в селах. Потрібно мати лопати для розчищення від снігу прилеглої до власних осель території та ділянок дороги.

Не можна допускати накопичення великих снігових мас на дахах будинків – під вагою снігу покрівля може зруйнуватися. Рятувальники МНС рекомендують людям, які проживають у сільській місцевості, при погіршенні метеоумов утриматися від піших подорожей на далекі відстані та не допускати переохолодження організму.

Через налипання снігу може відбутися не тільки спрацювання автоматичних систем захисту ліній електропередач, а й знеструмлення населених пунктів. Налипання снігу і обледеніння здатні спричинити обрив електричних дротів та їх падіння. В такому разі за жодних обставин не можна наближатися до обірваних ліній електропередач та торкатися їх.
Уникайте переохолодження!

Рятувальники МНС рекомендують скоротити перебування на морозі і без необхідності не виходити на вулицю.

Слід ретельно підбирати одяг: не вдягати тісний одяг та взуття, бо це сприяє зменшенню кровообігу й швидкому замерзанню. Перенесення у руках важких предметів – сумок, кошиків тощо – сприяє здавленню судин рук, що сприяє їх швидкому замерзанню.

Попри розповсюджену у народі думку, вживання алкоголю сприяє розширенню судин та призводить до втрати тепла, що, своєю чергою, викликає швидке замерзання.

Сприятимуть обмороженню кінцівок й обличчя косметичні зволожуючі креми! Особливо треба берегтися від обмороження кінцівок хворим на судинні захворювання та цукровий діабет.

При виявленні ознак обмороження необхідно вжити наступних заходів. При обмороженні першого ступеню, для якого характерно почервоніння кінцівок, необхідно помістити людину в тепле приміщення. Можна проводити масаж кінцівок.

Увага! Не слід зігрівати кінцівки за допомогою високої температури (на батареї опалення, гарячою чи теплою водою тощо) — перепади температури погіршують стан та наслідки при обмороженні.

При обмороженні другого-четвертого ступеню (блідість, втрата чутливості кінцівок) слід відігрівати постраждалого за допомогою теплого повітря (застосовувати фен та інші нагрівальні прилади) чи води, починаючи з температури 20 градусів і поступово підвищуючи до 33-34 градусів. Якщо відігрівання неможливе або помітні ушкодження шкіри, а також при транспортуванні до медичних закладів, на обморожені місця необхідно накласти термоізолюючу (ватно-марлеву, вовняну) пов’язку.

Увага! Не слід відігрівати постраждалого з обмороженнями гарячою і теплою водою, бо швидке нагрівання може призвести до виникнення тромбозу судин та ускладнити перебіг захворювання.

Прес-служба МНС

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Власна безпека»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Знаєте, що таке малорос? Ні? Паршивець, просто кажучи, ні те ні се. Він, бачите, собі з походження — українець, з виховання — руський, з переконань — неук у всьому, що торкається рідного народу, по вдачі — боягуз, себелюб, раб. От це — малорос.”
Володимир Винниченко

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.