Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- серед найдавніших та найважливіших символів Великоднього яйця (писанки) є символ Сонця. Найпростішим зображенням Сонця є коло з промінням або без нього. На Великодніх яйцях, незалежно від релігії, що існують на Україні, також зображено восьмиконечну зірку, що в минулому була символом Сонця. Свастика (сварга, свастя), або як її називали “нерівний хрест” або “гусячі шийки”, в язичницькі часи була символом Сонця. В ті часи, вважалося, що яйце було талісманом, що мав значну силу, оскільки воно захищало власника від хвороб, невдач або злого ока. Символічна сила Великоднього яйця пояснювалася не лише тим, що воно захищало власника від злого, але й тим, що воно захищало людей та зберігало людський рід.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Від роботи коні дохнуть. Чим заробляти на життя?

Антикриза 59835 переглядів

Опубліковано - 8.04.2010 | Всі публікації | Версія для друку

Від роботи коні дохнуть. Чим заробляти на життя?
Про працю стаханівську, або Як перетворитися на негра-невільника.

З кожним роком все менше стає професій, де фізична присутність важливіша за роботу мозку. Однак наш радянський менталітет... Продовжувати, мабуть, не буду. Наведу наочний приклад.

Уявіть собі землекопа, Волопасова Михайла. Дядько, з величезними ручищами. Про нього кажуть - на таких, як ти, країна тримається. Це додавало йому поваги до себе та своєї роботи. Копати канави - доля сильних духом і тілом людей.

Багато людей, подібних до нього, «фігачать» у своїх потогінних конторах з 8 ранку до 10 вечора, заробляючи авторитет в очах начальника і гроші на хліб насущний.

Що ж реально дає їм стаханівська праця?

По-перше, робота - відмінна анестезія для мозку. У працюючої з ранку до ночі людини банально немає часу зупинитися і подумати. Немає думок - немає особистих проблем. Відпрацював день - обов'язок виконав, совість чиста. Переживати і вболівати просто ніколи. Схожий ефект дає горілка. Відсуває на задній план всякого роду неприємності.

З іншого боку, начальнику-колонізатору набагато простіше керувати рабами-зомбі, у яких через зацикленість мозку думки просто відсутні. Йому накажеш - «копай». Піде і буде копати, не замислюючись, навіщо і чому. На подібні ліві думки часу не залишається.

Ті, хто працював в подібних конторах (і не обов`язково канавокопальних - "Аратта"), де раби гнуть свій горб з ранку до ночі, напевно помітили таку закономірність. Як тільки трапляється затишшя в роботі, неважливо, з якої причини (відсутність контрактів або свята), так відразу починаються звільнення. З'явився час подумати - побачив, що «за рогом» за подібну роботу платять у 2 рази більше - написав за власним бажанням. А поки був завантажений на повну котушку, кращу роботу шукати не було часу.

По-друге, чому люди так багато працюють - їм здається, що наполеглива праця - це вирішення їхніх проблем. Мало працюю - мало грошей. Багато працюю - багато грошей. Повірте, це лише здається.

Повернемося до нашого землекопа, Волопасова Михайла. Нехай, наприклад, його зарплата - 1 000 гривень. Але він хоче вдвічі більше. Донька вимагає комп'ютер, дружина - шубу. Що йому робити? Є два можливі виходи.

Перший вихід - працювати вдвічі більше. Копати більше. У будні - по 14 годин. У суботу 10 годин. Неділя вихідний. Результат - 2 000 гривень. Типовий приклад обміну часу на гроші.

Другий вихід - сплатити курси екскаваторника, відучитися, здати іспит, знайти роботу екскаваторника. До речі, зарплата екскаваторника починається від 4 000 гривень при 8 годинному робочому дні. Вуаля! Типовий приклад інвестування.

Як ви думаєте, що вибере Михайло? Правильно - перший варіант. Поясню чому.

Якщо працювати понад норму, то додаткові гроші з'являться майже одразу. А якщо піти на курси, то гроші з'являться нескоро. Мало того, за курси треба платити. Та й хто його знає - раптом щось не вийде. Раптом іспит не здам? А якщо здам, то раптом роботу не знайду. А якщо знайду, то раптом екскаватор коштовний зламаю... Одним словом, - ризик.

Тому обере Михайло варіант перший - понаднормову роботу. Ризик мінімальний. Думає, попрацюю так кілька місяців, назбираю на комп'ютер і шубу - і назад, в старе русло. Тільки в більшості випадків потреба в грошах не зменшується. А навіть навпаки. І перетворюється Михайло в негра-невільника. І працює так десятиліттями. І на курси екскаваторника немає ні грошей, ні часу, ні сил, ні бажання (вже).

Резюмуємо:

1. Щоб отримувати задоволення від результатів своєї роботи (моральне і матеріальне), потрібно працювати головою, а не руками. Голова добре працює після гарного відпочинку.

2. Стаханівська праця робить тупішим мозок і не залишає можливості ефективно мислити.

3. Ударною працею можна вирішити тимчасові проблеми. Але є вірогідність того, що підсядеш на цю голку і втратиш здатність думати.

Трудоголізм подібний до алкоголізму. Як правило, ні ті, ні інші не визнають свою залежність.

Пропоную внести поправку до закону про працю: примушувати людей платити державі за кожну годину, проведену увечері на роботі. Запевняю вас, рівень життя підвищиться. Якість та кількість пов'язані зворотною залежністю.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Антикриза»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Рабом є лише той, кого НЕ печуть кайдани”
Павло ШТЕПА

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.