Аратта - На головну

25 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в Україні знаходиться унікальний міст, що пролягає між правим берегом однієї річки. Не вірите? Можете переконатися на власні очі, якщо відвідаєте Кам’янець-Подільську фортецю, що на Хмельниччині. Стара фортеця розташована на скелястому острові, охопленому петлею каньйону річки Смотрич. Таким чином, міст, що веде до фортеці, пролягає між двома точками правого берегу однієї річки. Крім того, ми не знайшли більше прикладів у світі, коли б міст тримався без усіляких підпор, а спирався б тільки на скелі. За однією з гіпотез, цей міст було зведено римлянами ще у II столітті під час походу Траянового війська на Дакію. Нині Кам’янецька фортифікація включена до переліку ЮНЕСКО
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Очищення згори або очищення знизу: геостратегічний прогноз

Цивілізаційні процеси 45288 переглядів

Опубліковано - 28.04.2010 | Всі публікації | Версія для друку

Очищення згори або очищення знизу: геостратегічний прогноз
Накопичена критична маса у закономірному прагненні суспільства до самоочищення знизу у 2004 році була перехоплена ініціативою пана Ющенка через гасло „бандитам-тюрми”. Але своїх обіцянок перед народом з приходом до влади пан Ющенко не виконав. Для людей, знайомих із закономірностями розвитку людства очевидно, що це гасло є просто відкладеним.

Видатний український геополітик В. Липинський писав, що „бог створив народи здатними до оздоровлення”. Це дійсно так. Кожна нація і держава мають власну „імунну” систему, яка вмикається за реальної загрози існуванню суспільному організму. Ф. Ратцель і Р. Челлен взагалі вважали, що будь-яка держава організована за принципами живого організму (організменна теорія в геополітиці).

Суспільна система, як і організм людини, може захворіти. З цією хворобою може справитися сама імунна система або ж людину, як і державу, необхідно лікувати. Розумна правляча еліта, знаючи, що ті чи інші хворобливі прояви в суспільному організмі розростаються, починає його лікувати. Бо якщо віддати цей процес на відкуп „імунної” системи, можна дочекатися великої біди. „Імунна” система нації діє, як і імунна система організму, цілком некеровано. Точніше, вона керується тільки потребами збереження організму і відкидаючи всі інші супутні моменти.

Візьмемо для прикладу класичний випадок з історії Китаю. Знаменита культурна революція була типовим самоочищенням суспільства знизу. Його дуже вміло використав Мао Цзедун, який за допомогою хунвейбінів знищив не лише корупціонерів, але й своїх потенційних конкурентів. Сотні тисяч людей були відправлені на „перевиховання” до сіл. Через цей механізм невдоволення суспільства бандитизмом і корупцією, які назрівали в КНР протягом довгого часу, вдалося перевести в стадію наукових дискусій. Цілком невипадково, що саме в цей період і зародився феномен Ден Сяопіна.

І нині Китай може слугувати прикладом успішного перманентного оздоровлення суспільства, але вже згори. Усвідомивши, що в суспільстві в наш час немає другого Мао, китайські керівники, щоб утримати владу і підтримати високі темпи економічного зростання, цілеспрямовано очищають свої ряди на загальнодержавному і регіональному рівнях, час від часу страчуючи за хабарництво навіть членів політбюро чи урядовців найвищого рангу. Причини небувалого в історії людства зростання ВНП Китаю криються не в ресурсах країни чи величезній кількості населення, а в періодичному і безперервного очищенні і оздоровленні суспільного організму згори.

Абсолютно протилежна ситуація нині в Україні. Риба, як відомо, загниває з голови, а суспільний організм з правлячої верхівки. Накопичена критична маса у закономірному прагненні суспільства до самоочищення знизу у 2004 році була перехоплена ініціативою пана Ющенка через гасло „бандитам-тюрми”. Але своїх обіцянок перед народом з приходом до влади пан Ющенко не виконав. Для людей, знайомих із закономірностями розвитку людства очевидно, що це гасло є просто відкладеним. А відкладені прагнення суспільства, як і хронічні хвороби організму здатні на такі рецидиви, що не дай бог... Суспільних закономірностей не дано відмінити нікому.

Якби у когось у Німеччині чи світі хтось запитав у 1931 році, хто такий Адольф Гітлер, не відповів би ніхто. Ще на початку 1917 року купка більшовиків на чолі з Лєніним дуже боялася, що якщо вони виступлять, то матроси їх просто переколють багнетами. Ще за місяць до захоплення влади Піночет навіть не думав про путч. Але прийшов час і суспільство почало самоочищення знизу від скверни царизму, Веймарської республіки і соціал-лібералізму Альєнде. А «хлопці» Лєнін, Гітлер і Піночет просто мали сміливість і навіть цілком виправдане історичне нахабство скористатися зі сприятливого моменту і прийти до влади.

Українці – нація, яка чи не найбільше схильна до самоочищення знизу. Генетична схильність до цього у нас знаходиться в крові. Це історичний досвід Хмельниччини, Коліївщини, УПА, Помаранчевої революції тощо. Причини цього явища ховаються в пітьмі тисячоліть. Давньоукраїнські племена Правобережної України тисячоліття тому самоочищалися, без жалю спалюючи свої старі поселення й переселяючись до новозбудованих поселень. Нічого подібного історія людства у таких масштабах не знала. Так уже було. Так буде знову.

Петро Масляк,
віце-президент Академії наук вищої школи України,
академік, професор Київського національного
університету ім. Т. Шевченка,
доктор географічних наук
(економічна та соціальна географія)

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Цивілізаційні процеси»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Кількатисячолітня безперервна традиція густонаселеної Пра-України... дає сучасним українцям доказ непорушності володіння своєю землею упродовж тисячоліть. Треба визволитися від змови істориків.”
Юрій Липа

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.