Аратта - На головну

18 квітня 2024, четвер

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- українська мова посіла друге місце в світі за мелодійністю після італійської. Також її визнали третьою найкрасивішою мовою в світі за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія та побудова речень після французької та перської мов на мовному конкурсі, що пройшов у Парижі в 1934 році...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Сценарій, який не відбувся

Історія 24206 переглядів

Опубліковано - 31.05.2006 | Всі публікації | Версія для друку

Сценарій, який не відбувся
З 20-х і, особливо, із середини 40-х років минулого сторіччя в Криму планувалося створення єврейської республіки. Як знати, чи виношувалися в ті суворі роки плани дезінтеграції СРСР. Тільки факт залишається фактом: у 1991 році на місці СРСР з’явилося 15 незалежних держав, суб’єктів міжнародного права.

Взагалі тоді на динаміку державних кордонів дивилися простіше, ніж напередодні нового тисячоріччя, коли сама ця проблема відійшла на другий план у зв'язку з проблематизациєю — за допомогою силових дій НАТО — такого раніше непорушного поняття, як «державний суверенітет».

На найвищому рівні і з залученням міжнародних «пайовиків» обговорювалося питання створення в Криму Єврейської союзної республіки. Відповідно до Конституції правом виходу з СРСР володіли тільки союзні республіки, яких на момент підписання Біловезької угоди було п'ятнадцять — а могло бути і більше (Єврейська і задовго до того скасована Карело-Фінська РСР)...

Історія ця заплутана, втаємничена і, мабуть, надмірно збуджує уяву: ліквідація Кримської АРСР, депортації і керовані міграції з метою зміни етнічного складу населення півострова, з одного боку, спроба створення Єврейської РСР — з іншого... Здається, що все це складається в деякий сценарій: через півстоліття Союз розвалюється і на пострадянському просторі з'являється низка нових незалежних держав, серед яких могла б виявитися і «Єврейська республіка Крим»...

Утім, історія така, яка є.

Наслідком І-ої світової і громадянської війн у 1920-і роки стала інтенсивна міграція євреїв з областей, розташованих у буферній зоні між Росією і Західною Європою. Зокрема, відбулися серйозні зміни географії розселення євреїв у межах Польщі і колишньої Австро-Угорської імперії, де військові дії 1914-20-х років у значній мірі заторкнули ареали компактного проживання євреїв. У 1920-30-і роки в Крим переселялися єврейські родини з Гомельської, Могильовської, Смоленської і деяких інших західних областей СРСР.

Єврейське переселення, спрямоване убік Криму, стало частиною загального «плавильного» процесу перемішування населення в межах СРСР. Інше питання: яким чином ці міграційні потоки вписувалися в «проект» створення сімнадцятої республіки Рад?

Ціла низка джерел підтверджує, що питання про єврейське переселення в Крим дійсно обговорювалося на найвищому рівні. Але реальна кількість євреїв-переселенців, що осіли в сільській місцевості хоча б на кілька років, була відносно невелика. У 1929-30 р. серед 94.285 сільських дворів у Криму єврейські складали 1.246, тобто 1,3% — не дуже вражаючий показник. Немає сумніву, що такої кількісної бази населення було недостатньо для створення в Криму єврейської національної республіки.

На проблему розселення євреїв у Криму і перетворення півострова, зокрема його степових просторів, у центр єврейського розселення існує декілька принципово різних точок зору, у тому числі і точка зору самих євреїв. Для багатьох з них переселення було свого роду висилкою. Справа в тім, що євреї — переважно міські жителі і, як правило, не займаються сільськогосподарською працею. Це не можна інтерпретувати як чеснота чи недолік — це лише стандарт, що простежується протягом довгого часу.

Для лідерів радянської держави було очевидно, що «економічна структура єврейського населення зовсім не пристосована до Радянського ладу, з його курсом на держторгівлю, кооперацію і концентрацію промисловості». Зламати існуючі стандарти було першочерговою задачею радянської влади. Євреї займали певну нішу в міському кустарному виробництві і соціальній структурі російського суспільства. Отже, вони мусили або перебудуватися, або послідувати долі «куркулів» на селі — бути ліквідованими як клас. У цьому сенсі переселення в сільську місцевість було для євреїв можливістю вижити у «ворожому» середовищі.

Про те, наскільки привабливою для них могла бути ідея освоєння степових просторів Криму, можна зрозуміти на підставі простого експерименту, доступного будь-якому городянину. Побувайте в степовому Криму в літню пору. Затримайтеся там і займіться незвичною для вас сільськогосподарською працею під виснажливим сонцем, з температурами більше +30 градусів по Цельсію. Для повноти вражень відвідайте степові простори в зимові місяці і повторіть свій «сільськогосподарський експерімент»...

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Історія»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Ваша так звана релігія діє як опій: вона заманює і приглушує болі замість того, щоб надати сили”
Новаліс

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.