Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- під час англо-бурської війни (Південна Африка) в 1899-1902 роках, командир одного з загонів бурів українець Юрій Будяк, врятував від розстрілу одного молодого англійського журналіста. Згодом останній допоміг Ю.Будяку вступити до Оксфордського університету. В 1917 році Ю.Будяк працює в уряді Української Народної Республіки. В 1943 році Юрій Будяк помирає в радянському концтаборі. Англійського журналіста звали .... Уїнстон Черчілль....
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


“Світом правлять дев’ять осіб”

Є така думка 47017 переглядів

Опубліковано - 31.03.2011 | Всі публікації | Версія для друку

Джульєтто К’єза
Джульєтто К’єза
Україна може відігравати велику роль у створенні системи європейської безпеки. Не треба чекати пропозицій ні від Росії, ні від Європи... Тут можна створити міжнародний центр вивчення безпеки нового світу. Потрібно виробляти ідеї...

У найближчі роки світу загрожує війна за ресурси. Щоб уникнути катастрофи, потрібен фундаментальний злам споживчої етики поведінки. При цьому фінансові еліти, швидше за все, захочуть вирішити всі проблеми за сценарієм, обкатаним 11 вересня 2001. Що чекає Росію, Європу, США і Китай у найближчому майбутньому, розповів депутат Європарламенту, антиглобаліст Джульєтто К'єза, який приїхав до Криму на запрошення міжнародного медіа-клубу «Формат А3».

- Ми перебуваємо на початку перехідного періоду, який не має прецедентів в історії. Він міг настати ще десять років тому, але США в 2001 році подіями 11-го вересня відклали кризу на 7 років. Відклали - але не скасували. І в 2008 році вона повернулася. Кому ця епоха буде вигідна - сказати складно, але вже ясно, що історія останніх трьох століть підходить до кінця. Сьогодні зрозуміло, що неможливий розвиток всередині замкнутої системи ресурсів - світ досяг меж розвитку. Всі, хто кажуть, що колишня система збережеться - брешуть. Вугілля, нафта, навіть уран - всі ресурси планети майже вичерпані, і лише питання часу, коли вони остаточно закінчаться. Всі наші реалії, все, до чого ми звикли - буде змінюватися. Цивілізація грошей піде.

- Чи не зарано ви її ховаєте, пан К'єза? Критики сучасного суспільства дещо перебільшують масштаби кризи, вам не здається?

- Ні, це дійсно глобальна криза. У тому числі, криза енергетична. Навіть води ми сьогодні використовуємо більше, ніж природа здатна нам дати. І що буде, коли 300 мільйонів чоловік протягом наступних десяти років будуть відчувати брак цього ресурсу? Ми виробляємо відходи з такою внутрішньою структурою, які не можуть бути перероблені в принципі. Ми змінили курс самої природи.

- Про екологію говорять багато. Уряди витрачають на неї величезні суми, населення голосує за екологічні програми тих чи інших партій...

- Треба зрозуміти, що колишня демократія вже вмирає. У Європі половина населення не ходить на вибори - і зовсім не через свою аполітичність. Величезній кількості людей не вистачає представництва їхніх інтересів у владі. Я зовсім не проти парламентів, місцевих рад і т.д. Просто потрібно створювати нову систему представництва, нові партії і рухи. І цей рух повинен йти знизу.

- Під яким прапором?

- Під прапором самообмеження. Сьогодні потрібно починати себе обмежувати, змінювати себе і свій спосіб життя. Потрібна культурна, організаційна, політична революція, потрібно зменшувати витрати енергії.

- Ви вважаєте, в світі набереться достатньо людей, які з доброї волі готові себе обмежувати? У світі, велика частина якого елементарно недоїдає?

- Мова не про голодуючих. Але навіть ті, хто міг би себе обмежити, не починають про це думати. Тому що нами маніпулюють, нас дурять! Людей перетворили на інструменти покупки. Мізки абсолютної більшості контролюються. Ми живемо для ринку, коли працюємо і коли відпочиваємо. Саме він диктує нам наші дії. Ми не вільні люди. Журналісти повинні інформувати про це людей. Але ЗМІ про це мовчать. Телебачення 24 години говорить нам, що треба купувати речі, що наша шкала цінностей - це купівельна спроможність. Реально в сучасному телебаченні безпосередньо інформації не більше 8%. Все інше реклама і розвага. І формують людину в результаті ці самі 92%.

- Ну, це природно, адже телебачення існує за рахунок реклами. Хто буде утримувати ТБ, якщо воно перестане продавати? Що ви пропонуєте?

- Для початку я націоналізував би ЗМІ. 50 років тому особистість людини формувалася в сім'ї, школі, іноді - в церкві. Сьогодні на 90% мислення молодих людей формується телебаченням. ТБ стало найважливішою культурної структурою по всьому світу, від США до Індії та Китаю. Система ЗМІ - це фундаментальні права людей, і вони не можуть бути приватизовані. Їх треба повертати державі та народу. Розповісти про ситуацію на планеті людям без участі телеканалів неможливо. А замість цього телевізор умовляє нас купити ще одну машину. Точно так само я впевнений, що треба націоналізувати всі банки, що випускають гроші. Ми втрачаємо контроль над грошима.
- «Ми» - це хто?

- Держави, громадяни держав. У середині грудня «Нью-Йорк Таймс» опублікувала на першій шпальті статтю - про те, що кожного місяця в якому-небудь ресторані на Уолл-Стріт збираються керівники 9 світових банків: «Голдман Сакс», UBS, «Бенк оф Америка», «Дойче банк» і тому подібних. Кожного місяця ці дев'ять осіб приймають рішення, що стосуються шести мільярдів людей: яким буде відсоток безробіття у світі, скільки людей помруть від голоду, скільки урядів буде повалено, скільки міністрів буде куплено і так далі. Це респектабельні злочинці, але вони впливовіші за будь-якого світового політичного лідера. У них реальна влада - влада грошей.

- І все ж сьогодні немає підстав думати, що зростання виробництва і споживання в доступному для огляду майбутньому припиниться...

- Звичайно. Мало того, якщо мільярд китайців почнуть їсти м'ясо і пити молоко так, як це робимо ми, - через десять років нам всім не залишиться місця на цій планеті. А коли не буде місця - що це означатиме? Ще в 1998 році в США був опублікований документ - «Project for the new American century». У цьому документі пророчо написали, що в 2017 році Китай стане найбільшою небезпекою для безпеки США. Все збувається. Ми живемо в 2011 році - ще залишилося 6 років.

- Ви згодні з тезою, що основна загроза планеті виходить від Китаю?

- Ні, найбільший джерело небезпеки сьогодні - це Нью-Йорк, Уолл-стріт і США. Долар сьогодні вже помер, США - банкрути. Але при цьому вони - добре озброєні банкрути. До речі, економічні атаки проти Греції та Ірландії спровоковані лише для того, щоб зменшити суверенітет європейської валюти і Європи в цілому. Адже реально сьогодні євро сильніше, ніж долар - хоча б тому, що борг ЄС нижчий, ніж у США. Тому, до речі, я і не думаю, що євро зникне.

- Але в Європи теж багато уразливих місць. Населення старіє, влада змушена завозити мігрантів, а ті, - особливо мусульмани, - не хочуть асимілюватися, напруга зростає... Меркель і Саркозі вже визнали, що політика мультикультуралізму провалилася.

- Я не вірю в провал мультикультуралізму. «Небезпека ісламського фундаменталізму» - це винахід США, старт якому був даний 11 вересня 2001. Ми самі створили цю ідею про експорт демократії. Ірак і Афганістан довели нежиттєздатність цієї схеми. Так само як і помилковість думки Заходу, що всі народи і країни мають проходити той же самий шлях, що й вони.

Ісламський світ живе в одному столітті. Ми - в іншому. Це їхня вина? Ні, просто відчуття часу і ситуації зовсім інші. При цьому саме ми створили глобалізацію, ми захопили їх ресурси.

Сьогодні очевидно, що Європі об'єктивно потрібні 20 мільйонів мігрантів, а ми не в змозі їх сприймати. У підсумку вони приходять без будь-якої можливості жити нормально. Зрозумійте, глобалізація - це рух людей, а, значить, і культур.

- Ви не поділяєте побоювань, що Європа розчиниться в потоці мігрантів?

- Я вважаю, що Європа як політичний та культурний феномен буде існувати й надалі. Звичайно, процеси, що відбуваються на континенті, дуже складні. Адже до цих пір в світі не було прецедентів, щоб 27 країн об'єднувалися мирним шляхом. При цьому сьогодні одна половина ЄС - «європейська», а друга половина - «американська» (мова йде про Західну і Східну Європу - прим. Ред.). Нинішня криза регіону - це найскладніший момент його історії.

До речі, я думаю, що Росія могла б відігравати велику роль у Європі. Більш того, необхідне об'єднання зусиль цих двох сил, інтеграція інтересів. Європа сьогодні нікому не загрожує. Росія також не стане нікому загрожувати, коли настане дефіцит ресурсів - хоча б тому, що вона має всі ці ресурси всередині країни. І разом Європа і Росія могли б відігравати величезну заспокійливу роль для ситуації в усьому світі. Поки ж всіх «заспокоюють» США.

- Ви близько 20 років пропрацювали в Москві репортером газет l'Unita і La Stampa. Росія сьогодні переживає не прості часи в своїй історії. Куди, на вашу думку, вона дрейфує?

- Важко сказати. Я сам не досить розумію, що відбувається. Я з одного боку бачу, що у Росії є величезні можливості впливати на міжнародне життя. З іншого боку, я, на жаль, спостерігаю, що Росія поки що продовжує діяти по-старому, - захищаючи тільки себе. Як, до речі, вона і сприймається до цих пір в громадській думці на Заході. Ніколи за останні роки я не чув масштабних ідей від Росії про устрій світу. Я наведу приклад: - американська імперія була створена тому, що американці змогли надіслати світові меседж: все, що в їхніх інтересах - відповідає інтересам усього світу. Вони дуже добре працювали над ідеєю країни, яка розмовляє за всіх.

Так що, якщо Росія продовжить давати сигнали про свою силу, при цьому ведучи мову про захист тільки себе самої, - це мало кому буде цікаво. Це не буде цікаво тій же Європі і в цьому ж - найслабший момент політики вашої країни. Хочете претендувати на світове панування в хорошому сенсі слова, хочете мати вплив у тій перехідною ситуації, в якій весь світ опинився сьогодні, - змінюйтесь. Потрібно виходити з меседжами про об'єднання, про обмеження споживання ресурсів, - щоб їх вистачало всім. На цьому можна будувати велику світову політику.

- Як може проповідувати самообмеження Росія, чий правлячий клас демонструє світу саме розгнуздане споживацтво? Хіба ви не бачите, що цією країною керують ревні адепти світоустрою, з яким ви закликаєте покінчити?

- Мені здається, що ваші керівники цю нову ситуацію ще не усвідомили. Російське керівництво сьогодні багато часу приділяє Америці й мало - тому ж Китаю. Але 21-е століття не буде століттям Америки. І безглуздо для Росії сьогодні купувати квитки на потопаючий корабель. Грати потрібно за різними напрямками.

- Що, на ваш погляд, чекає в найближчому майбутньому російсько-українські відносини?

- Вони нормалізуються. Був період Віктора Ющенка, коли був сильним вплив США і прагнення включити країну в свою орбіту. Фатальні помилки. Зараз, коли сторінка «помаранчевої революції» перегорнута, потрібно створити нормальні відносини між суверенною, незалежною, нейтральною Україною, Росією та Європою. Але треба, щоб політичні еліти України знали, що вони не підпорядковані нікому.

- Схоже, вони це починають усвідомлювати. Але це не скасовує бажання українських еліт інтегруватися до Європи - хоча б персонально. А Європі Україна потрібна?

- Якщо чесно, то Європі більше потрібна Росія. Європа на словах і, можливо, навіть фінансово буде підтримувати Україну, але вона сьогодні не зможе просто «переварити» цю країну. Європа повинна сьогодні думати про себе, і було б помилкою з боку України чекати багато чого від ЄС. Якщо б я був керівником України, - я б створював свою сильну державу. До речі, я голосував проти включення Туреччини до ЄС, - я знав, що Туреччина занадто велика для нас. Але політику добросусідства з цією країною ми розвивати зможемо. Як і з Україною. Взагалі - Європа, Росія і Україна могли б грати велику спільну гру.

- Глобальна криза тільки почалася. Якими з неї вийдуть Україна і Росія?

- Росія перебуває у відносно благополучному положенні, тому що у цієї країни є всі необхідні ресурси. У того ж Китаю їх немає. Європа теж не має достатніх ресурсів. І в цьому важкому і делікатному перехідному періоді, що настає через глобальну кризу, Росія буде знаходитися в дуже хороших умовах. Тому вона повинна використовувати цю ситуацію.

Україна не має таких ресурсів. Але вона, наприклад, може відігравати велику роль у створенні системи європейської безпеки. Не треба чекати пропозицій ні від Росії, ні від Європи. На місці українського президента я б створив центр, який би займався цим напрямом. Тут можна створити міжнародний центр вивчення безпеки нового світу. Потрібно виробляти ідеї. Завтра речі будуть коштувати дорого, але ідеї будуть ще дорожчими.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Є така думка»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Вони вважають життя наше забавою і житіє прибутковою торгівлею, бо кажуть, то повинно ж звідкілясь мати прибуток, бодай із зла”
Біблія

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.