Аратта - На головну

20 квітня 2024, субота

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- українська мова посіла друге місце в світі за мелодійністю після італійської. Також її визнали третьою найкрасивішою мовою в світі за такими критеріями, як фонетика, лексика, фразеологія та побудова речень після французької та перської мов на мовному конкурсі, що пройшов у Парижі в 1934 році...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


День Гніву. Народу натякнули, що влада може розгніватися?

Людина і влада 30154 перегляди

Опубліковано - 15.05.2011 | Всі публікації | Версія для друку

День Гніву. Народу натякнули, що влада може розгніватися?
Влада відчайдушно намагається у будь-який спосіб перешкодити громадянам реалізовувати право, захищене Конституцією України – право на мирний протест. Чого варті після цього слова Президента Віктора Януковича про незмінний курс держави в Європу?

У суботу у Києві відбувся День Гніву, організований громадським об’єднанням «Спільна дія».

Акція відбувалася під стінами Верховної Ради України. За задумом організаторів, протест мав бути безстроковою і після мітингу планувалося встановити наметове містечко. Однак, напередодні КМДА звернулося у суд і згідно із його рішенням було заборонено встановлення «малих архітектурних форм», тобто наметів.

Принагідно зазначимо, що ця судова заборона являє собою досить дивне рішення української Феміди, оскільки перед будинком парламенту вже більш, ніж півроку, стоїть декілька наметів віруючих УПЦ МП, призначення яких важко зрозуміти, окрім того, що зазначений протест відбувається під патронатом народних депутатів від КПУ, про що свідчать написи на наметах(в цьому може переконатися кожен бажаючий, завітавши у парк біля Верховної Ради). Тим не менше, за логікою КМДА і суду, саме сьогодні ці «малі архітектурні форми» мали б бути демонтовані, але чомусь співробітники міліції цією проблемою не переймалися.

Проте, цією забороною влада не обмежилася. Хоча початок мітингу і збір учасників було заплановано на 11 годину, з самого ранку парк перед будинком парламенту було заповнено міліцією, на всіх входах стояли посилені наряди з 5 – 10 співробітників у міліцейській формі. Всі громадяни, які мали при собі великі сумки та валізи – обшукувалися. Без пояснення причин та роз'яснення законності цих дій, сумнівних, з точки зору права. За інформацією організаторів, у столицю не були допущені організовані групи учасників з деяких інших регіонів. І це також не дивно, і можна стверджувати, що подібна практика вже стала певною традицією чинної влади. Тим не менше, на мітинг «просочилися» приблизно півтори тисячі громадян.

Невідомо, як би розвивалися події, якби до місця проведення акції не прибули народні депутати, причому, і від влади, і від опозиції, хоча прямої участі у мітингу жодний з них не брав. Від опозиції були нардепи: Володимир Ар’єв (НУНС), Михайло Волинець(БЮТ), Наталія Королевська(БЮТ), Андрій Павловський(БЮТ). Від Партії регіонів були присутні нардепи: Володимир Зубанов, Владислав Забарський, Олександр Пеклушенко, Ельбрус Тадеєв.

Споглядаючи відсутність реакції правоохоронців на намети вірних московського патріархату, учасники Дня Гніву також вирішили встановити свої намети поруч із слугами Божими під комунстичним патронатом.
Але тут сталося те, що, в принципі, планувалося правоохоронцями заздалегідь. Спроба мітингувальників пронести три намети викликала вельми бурхливу реакцію міліцейського спецназу: журналістів і учасників акції миттєво розштовхали на декілька куп, оточивши подвійним кільцем. Люди опору не чинили і можливо тому міліціонери вели себе більш-менш чемно. Хоча не обійшлося без силових вправ, в результаті яких два намети були вилучені, а один, який супроводжував нардеп Волинець, спецназівцям забрати не вдалося, хоча намагалися, брутально порушивши депутатську недоторканість, про що свідчили свіжі синці та розірваний ланцюжок, на якому висів хрестик.

Не обійшлося й без затриманих. Таких загалом було сім: шестеро чоловіків були «запаковані» в автозак, а затриманій жінці стало зле і її віддали у руки лікарів.

Втім, відвести затриманих у Печерський райвідділ міліції не вдалося: демонстранти заблокували проїзд, а нардепи розпочали тривалий пошук міліцейського начальства, аби з’ясувати, за що затримали цих людей. Зазначу, що начальство раптово кудись зникло, але після майже годинних пошуків нардепи його таки знайшли. Потім були тривалі переговори, в яких, що цікаво, окрім чотирьох опозиційних нардепів, брав участь регіонал Забарський. Окремо зазначу, що на моїй пам’яті це перший прецедент, коли представник правлячої коаліції вступився за протестуючих громадян. При тому, що громадяни, м’яко кажучи, жорстко критикували у дискусіях нардепів ПР.

Врешті, було знайдено компроміс: на затриманих склали протоколи прямо на місці та відпустили до суду. За міліцейською версією, означені громадяни скоїли правопорушення, тобто нецензурно висловлювалися на адресу правоохоронців.

Власне, вибіркові дії міліцейського спецназу дійсно викликали емоційну реакцію учасників акції. І це цілком логічно, адже, іншої реакції на вибірковість застосування права не могло й бути: бо всі прекрасно бачили, що одним, тобто московському патріархату, встановлювати намети і безперешкодно здійснювати своє право на протест можна, іншим – ні.
Правоохоронці публічно застосвують насилля до нардепа Волинця
Правоохоронці публічно застосвують насилля до нардепа Волинця
Після невдалої спроби встановити намети керівництво «Спільної дії» вирішило змінити тактику. Оскільки «малі аржітектурні форми» встановлювати заборонив суд, активісти вирішили залишитися біля Верховної Ради просто неба, ночуючи у спальних мішках. Координатор акції Олександр Данилюк закликав своїх прихильників зібратися біля парламенту у неділю об 11 годині.

Втім, як стало відомо, ввечері у суботу міліція затримала Данилюка. Як повідомила прес-служба «Спільної дії», координатора Дня Гніву затримали нібито за намір продовжити акцію, яка, на думку МВС, – заборонена судом.

Якщо це правда, тоді виникають питання до правосуддя, а саме: на яких підставах порушено право громадян на мирний протест, гарантоване Конституцією України? З іншого боку, кожен може наочно переконатися у вибірковості права – адже безстрокова акція вірних московського патріархату під стінами Верховної Ради триває. І намети, типу власність нардепів-комуністів, стоять. І міліцейський спецназ їх не турбує. Невже влада Президента Віктора Януковича демонструє нам, громадянам, що в державі скасовано конституційний принцип рівноправ’я?

Принагідно можу зазначити, що викликає тривогу те, що 19 травня має відбутися інша протестна акція підприємців з вимогою владнати проблему малого бізнесу, яка виникла після прийняття Податкового кодексу. Чи влада вирішила «залагодити» конфлікт у найінтелектуальніший спосіб – міліцейським кийком?

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Людина і влада»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Там, де закінчується здоров'я, там, де закінчуються гроші, там, де закінчується здоровий людський розум, - там всюди починається християнство ”
Генріх Гейне

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.