Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- Київ був найбільшим містом Європи у ХІ сторіччі, в п’ятдесят разів більшим за Лондон, в десять – за Париж. Досяг свого розквіту за Ярослава Мудрого (1010-1054 н.е.), який поріднився з королівськими родинами Франції, Норвегії, Румунії та Польщі. Німецький церковний діяч XІ століття єпископ із Саксонії Титмар Мерзебурзький у своїй «Хроніці» у 1012 - 1018 роках, характеризує Київ як «велике місто, у якому більш 400 церков, 8 ринків, незліченна кількість жителів». На початку ХІ століття теперішня столиця України мала 50 тисяч населення. Для порівняння, у Лондоні на той час мешкало 20 тисяч жителів. Німецький хроніст XІ століття Адам Бременський називав Київ «суперником костянтинопільського скіпетра, найчарівнішої прикраси Греції».
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Чому від кохання до ненависті один крок? Соціоніка без довгих тестів

Соціоніка 57405 переглядів

Опубліковано - 1.07.2011 | Всі публікації | Версія для друку

Чому від кохання до ненависті один крок? Соціоніка без довгих тестів
Щоб розуміти свого партнера, своїх близьких, треба насамперед пізнати самого себе. Але хто знає свій соціотип? Хто взагалі чув про соціоніку? Соціонічний тип - це всього лише спосіб людини сприймати, обробляти і видавати інформацію.

Типів всього 16. Для того щоб визначити свій тип і зрозуміти, які відносини пов'язують вас з вашими близькими, досить відповісти на чотири питання.

Ірраціонал або раціонал?

Ірраціонал відрізняється від раціонала тим, що може робити безліч всього одночасно, починаючи одне, відкладаючи, починаючи інше, повертаючись до нього. А раціоналу потрібно діяти чітко і послідовно. Якщо ви не любите несподіванок і віддаєте перевагу діям за планом, то ви - раціонал. Якщо ви людина раціонального типу, то завжди чекаєте тих, хто не здатний прийти вчасно; прокидаючись вранці, знаєте, як пройде день, складаєте розклад, якого неухильно дотримуєтесь, і приходьте в замішання, якщо щось іде не за планом; вмієте все розкласти по поличках і не можете заспокоїтися, перш ніж це буде зроблено; любите доводити до кінця навіть ту справу, яку можна відкласти.

Якщо ви ставитеся до ірраціонального типу, то любите ходити невторованими стежками - навіть якщо це всього лише новий шлях від роботи до дому, не розраховуєте заздалегідь обсяг роботи, а дієте згідно з обставинами; щоб закінчити роботу вчасно, вам необхідний несподіваний вибух активності; ви не любите пов'язувати себе, вважаючи за краще свободу вибору.

Логік або Етик?

Голова або серце, думки чи почуття? Ви вважаєте, що важливіше бути правим, ніж приємним? Ви приймаєте речі такими, якими вони є, не оцінюючи через призму «добре чи погано»? Якщо так, то ви, швидше за все, логік .

Сенсорик або Інтуїт?

Реаліст або мрійник? Ви відчуваєте тут і зараз або здатні зазирнути в майбутнє? Ви віддаєте перевагу довіряти досвіду або теорії? Яка відповідь на запитання «Котра година?» здається вам кращою: «Три п'ятдесят дві» або «Майже чотири»? Якщо перша, то ви, швидше за все, - сенсорик .

Інтроверт або екстраверт?

Для екстраверта світ - дзеркало, за яким він коригує внутрішній світ, для інтроверта - навпаки. Екстраверт витрачає енергію, а інтроверт зберігає. При цьому інтроверт може здаватися більш товариським. Я, наприклад, екстраверт - Штірліц (Адміністратор), в розмові волію слухати, а не говорити (збираю інформацію), а мій дуал - Достоєвський (Гуманіст) - інтроверт, і рот у нього практично не закривається.

Інтровертів завжди складніше типувати. Вони дуже уважні до деталей і подробиць, тому знаходять в собі багато рис від різних типів. Як у Джерома К. Джерома герої при читанні медичної енциклопедії знаходили у себе симптоми усіх хвороб, крім хіба що пологової гарячки. Тому інтроверти часто кажуть, що у них всього потроху, і вони не можуть себе віднести до того чи іншого типу. Як в анекдоті: що ж мені, розірватися, чи що, виконуючи команду «розумні ліворуч, красиві праворуч?». Якщо у вас складнощі з типуванням, то ви, швидше за все, інтроверт.

Отже, дайте собі відповідь на ці чотири питання. Не заморочуйтеся з довгими тестами. Просто прислухайтеся до себе і до своїх вподобань.

Соціотип вашого дуала - психологічно сумісного партнера - легко визначити, знаючи свій тип. Якщо ви раціональні, то шукайте теж раціонала. Якщо ірраціональні, то ваш дуал в цьому точно такий же, як і ви. Інші ознаки повинні бути протилежні вашим. Тобто якщо ви - логік, то ваш дуал - етик, якщо ви - сенсорик, то він - інтуїт, якщо ви екстраверт, то він - інтроверт. Таким чином, ідеальні партнери доповнюють один одного по слабких функціях.

Будьте уважні! Не помиліться! Якщо всі ознаки (включаючи раціональність/ірраціональність) будуть протилежні вашим, то ваш партнер виявиться вашим конфліктером. Тобто від кохання до ненависті один крок. Всього-навсього раціонала поміняти на ірраціонал, і замість улюбленого дуала перед вами опиниться ненависний конфліктер. Тому найголовніше - правильно визначати себе і свого партнера, як раціонала або ірраціонала.

Раціональне - співвідноситься розумом, породжене розумом, а ірраціональне - співвідноситься із безпосереднім сприйняттям. Раціоналів іноді називають вирішаючими, а ірраціональних - сприймаючими. Можна сказати, що раціонали живуть, виходячи з прийнятих рішень, а ірраціонали, виходячи з того, як складається ситуація, яку вони, власне, і сприймають. Жити і приймати рішення по ситуації характерно для ірраціональних. Раціонали ж, навпаки, прагнуть впливати на складні обставини, для того щоб трансформувати їх відповідно до ухваленого рішення, тобто чинити так, як вирішили, незважаючи на ситуацію.

І не обманюйте себе, будь ласка, відносно того, що соціотип людини може змінитися з часом. Якщо ви раптом зрозуміли, що пов'язали свою долю з конфліктером, це означає тільки одне - ви помилилися у визначенні свого або його соціотипу і не зможете досягти взаєморозуміння, незважаючи на взаємні зусилля. Ви розмовляєте різними мовами і сприймаєте все зовсім по-різному. Тобто це не він - ваш партнер - раптом змінився на гірше, і не ви. Просто пелена закоханості впала з ваших очей, і ви побачили все таким, як воно є. А справжнє кохання виникає тільки при психологічній сумісності.

Будьте щасливі! Кохайте і будьте коханими!
Від “Аратти”. А якже визначити свій соціотип, виходячи із наведених вище ознак? Тут потрібно запам`ятати просте правило: ознака раціональності чи ірраціональності впливає на комбінаціацію двох наступних ознак у назві соціотипу (всього їх, як вже зазначалося - 16).

Якщо ви раціонал, то домінуючою ознакою для вас буде одна з ознак другої групи функцій - Логік або Етик, а другорядною - одна з ознак третьої групи - Сенсорик або Інтуїт.

У іррацональних соціонічних типів - навпаки, - домінує третя група функцій (Сенсорик або Інтуїт), а другорядна - друга (Логік або Етик).

Додаючи одну з ознак четвертої групи функцій - інтроверсію або екстраверсію, ми отримаємо назви всіх 16 соціонічних типів:

Раціональні:

Логіко-сенсорний екстраверт
Логіко-сенсорний інтроверт
Логіко-інтуїтивний екстраверт
Логіко-інтуїтивний інтроверт

Етико-сенсорний екстраверт
Етико-сенсорний інтроверт
Етико-інтуїтивний екстраверт
Етико-інтуїтивний інтроверт

Ірраціональні:

Сенсорно-логічний екстраверт
Сенсорно-логічний інтроверт
Сенсорно-етичний екстраверт
Сенсорно-етичний інтроверт

Інтуїтивно-логічний екстраверт
Інтуїтивно-логічний інтроверт
Інтуїтивно-етичний екстраверт
Інтуїтивно-етичний інтроверт

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Соціоніка»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Від Трипілля українці як солідаристи тяжіють до кооперативної співпраці, але у 1929 році більшовики перетворили на колгоспи та радгоспи численні сільськогосподарські товариства, машинові товариства, товариства спільного оброблення землі, тощо...”
Юрій Липа

 
Знайди свою ГАРМОНІЮ!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.