Аратта - На головну

24 квітня 2024, середа

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Танці на круглому столі

Політологія 19845 переглядів

Опубліковано - 3.07.2006 | Всі публікації | Версія для друку

Танці на круглому столі
Ініційований «коаліцією» і проігнорований Президентом круглий стіл – не більше ніж черговий конфуз учасників «помаранчевої коаліції».

Загальновідома пристрасть Віктора Ющенка до створення різного роду рад при Президентові України. Тобто при самому собі. Не проходить і місяця, щоб глава держави не видав на-гора ініціативу по створенню чергової структури з пишною назвою і неясним майбутнім.

Деякі з цих структур згодом працюють, решта залишаються паперовими фантомами, але загальний список – вражає. Російським олігархам Віктор Андрійович обіцяє «спорудити» раду інвесторів, Кабміну - Координаційну раду з безпеки дорожнього руху, метрам мистецтва - Національну раду з питань культури; цінителям архітектурних пам’яток - раду меценатів при Софії Київській і наукову раду при Національному заповіднику «Херсон Таврійський», громадськості – скликання «українського форуму порозуміння». А міжнародне Співтовариство демократичного вибору подвигнуло українського Президента на ідею в стилі модерн-фентезі – створення «консультаційного механізму» під назвою «Енергетичний діалог трьох морів».

Поетично, чи не так? Цілком співзвучно з пропозицією лівійського лідера Муаммара Каддафі створити при ООН «раду мудреців»...

Організацію круглого столу «помаранчевої коаліції» з опозицією Президент придумав не сам – але «категорично схвалив» . Громадськість зраділа: невже Віктор Андрійович подолає свою нелюбов до ведення виразних переговорів з наголосом на конкретику і ясність компромісів договірних сторін?

Як виявилось, рано раділи: Президент прийде, але в другому раунді . А доти хай коаліція і опозиція домовляються самі – байдуже, що попередні переговори незмінно заходили в тупик.

В результаті від участі в сьогоднішньому засіданні «круглого столу» відмовилися комуністи , не прийшов і Віктор Янукович : мовляв, лідер Партії регіонів нічим не «гірше» за Президента і теж з’явиться в другому раунді.

Ну а далі все як завжди: учасники коаліції звинуватять «регіоналів» в «дестабілізації ситуації», біло-сині огризнуться, а Президент закличе всіх до діалогу «без ультиматумів» і роботи «на благо України». Після чого буде другий, третій, четвертий раунди – і так до повної знемоги.

Політичний процес, як відомо, безперервний. Але не до такої ж міри.

«Капризи» Партії регіонів частково зрозумілі: «донецькі» по горло ситі ідеологією без конкретики. Її лідери дають зрозуміти: «розрулити» теперішню ситуацію повинен третейський суддя, інакше «терка» від самого початку буде «тухлою». Модератори з-за кордону відпадають: проти присутності російських політиків повстануть «помаранчеві», поява європейців і американців викличе невдоволення «біло-синіх». Залишається Президент.

І хай ставлення до нього у багатьох впливових «регіоналів» межує із зневагою, саме Віктор Ющенко, на їхню думку, міг би розв‘язати виниклі непорозуміння. Тим більше що ряд вимог, що містяться в ультиматумі Партії регіонів, стосується дотримання конституційних норм. Так кому ж як не гарантові Конституції слід розсудити опонентів?

А поки гарант мовчить, говорять окремо взяті коаліціанти. Причому дуже часто говорять невлад. Візьміть хоча б Романа Зварича. Цей маститий парламентарій без диплома спочатку пропонує Генпрокуратурі «розібратися» з Партією регіонів (з прозорим натяком – заборонити її зовсім) . А сьогодні, як ні в чому не бувало, заявляє: дасть Бог, з «Регіонами» домовимося. Що можна сказати на цей блискучий зразок політичної гнучкості і послідовності!

Ініційований «коаліцією» і за великим рахунком проігнорований Президентом круглий стіл – поки що не більше ніж черговий конфуз учасників «помаранчевої коаліції». Замість похвальної ролі ініціаторів діалогу коаліції і опозиції «Наша Україна», БЮТ і СПУ вкотре демонструють повний набір внутрішніх суперечностей. Той-таки Зварич твердить, що на спікера «Наша Україна» висуне Порошенка, і тільки Порошенка. На що соціаліст Іван Бокий вкотре обіцяє, що кандидатуру «шоколадного магната» СПУ провалить, і тільки провалить.

«Регіонали» цю непевність компромісів всередині коаліції прекрасно відчувають – і нарощують тиск. Сьогодні вони представили «апгрейд» свого ультиматуму. Кількість пунктів з висунутими на адресу коаліції вимогами зросла удвічі, зокрема біло-сині замахнулися на пост першого заступника голови Верховної Ради і представників у виконавчій владі.

Правильно кажуть: апетит з їдою прибуває. Президентові пора проявити політичну волю і не довести опозицію до віртуального ботулізму, а коаліцію – до повного іміджевого краху. Бо бути над сутичкою – справа похвальна, але тільки не тоді, коли сутичка перетворюється на м’ясорубку.

Тут, правда, виникає два питання.

Перше: чи хоче Президент «розрулити» політичну кризу в країні?

І друге: чи уміє він це робити?

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Політологія»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Не знаючи минулого, неможливо зрозуміти справжній сенс сьогодення і мету майбутнього ”
Максим Горький

 
Відпочинок на схилах Дніпра
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.