Аратта - На головну

16 квітня 2024, вівторок

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- одна з найвідоміших у світі різдвяних пісень - це «Щедрик», народна пісня, записана українським композитором Миколою Леонтовичем. Світ знає її як Carol of the Bells або Ring Christmas Bells. На Youtube різні виконання «Щедрика» набирають мільйони переглядів...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Німців вразила корупція на українському кордоні

Світ про Україну 30834 перегляди

Опубліковано - 14.09.2011 | Всі публікації | Версія для друку

Німців вразила корупція на українському кордоні
Двоє громадян ФРН заявляють, що стали свідками ймовірної корупційної схеми під час перетину українсько-польського кордону. Українські власті ці твердження відкидають, кажучи, що німці відмовилися подавати офіційну заяву.

Черги під час перетину західного кордону України - проблема, яка викликає чи не найбільше нарікань автомобілістів. Кількагодинне простоювання у черзі – справа не з приємних. Втім, за кілька сотень гривень цю марудну процедуру можна скоротити до мінімуму. Принаймні про такий досвід перетину українсько-польського кордону Deutsche Welle розповіли двоє німецьких громадян, які днями повернулися з поїздки на Івано-Франківщину.

Денніс та Ульріх Бекер – часті гості в Україні, куди вони регулярно приїздять машиною на родинні відвідини. Під час своєї останньої поїздки на початку вересня, дорогою додому, вони перетинали українсько-польський кордон на КПП "Шегині". Близько 19.00, розповів Денніс Бекер, на пункті почалася "перезміна". «Й без того довга черга з автомобілів - завмерла, - каже Деніс, - Невдовзі з боку КПП до нашої машини підійшла група дядьків у цивільному, очевидно, місцевих мешканців, які пропонували нам неофіційно, за 200 гривень, здійснити так званий “експрес-перехід” кордону. Перед тим, було видно, як вони заходили й виходили з адміністративних приміщень на самому КПП. У хабарі ми їм відмовили", - розповів далі молодий чоловік.

«Ефективно і прозоро»

Його супутник в подорожі Ульріх Бекер каже, що деякі інші водії у колоні виявили меншу принциповість. "Ми бачили 7-8 машин з європейськими номерами, які скористалися цією пропозицією. Коли водій погоджується «придбати чергу», один з ділків сідає до машини. Далі це авто виїжджає з загальної черги й переходить на зустрічну смугу, з якої напряму під’їжджає на контроль до КПП. Там вже така машина проходить швидкісну перевірку і їде до Польщі. Ділок же вертається на своє місце", - розповів він.

Денніс Бекер, якого, як він каже, глибоко обурила ця ситуація, вийшов з машини, аби сфотографувати «ділків». Далі події розвивалися динамічно - до автомобіля хутко наблизився співробітник прикордонної служби й став вимагати припинити фотозйомку й знищити знімки, посилаючись на те, що КПП є режимним об’єктом. Ситуацією, розповідають Бекери, зацікавилася начальниця зміни КПП. Вона запросила подорожуючих до свого кабінету, аби наголосити на неприпустимості проведення фотозйомки без спеціального дозволу. На запитання ж про наявність сторонніх осіб та ймовірних корупційних оборудок біля КПП, посадовець, кажуть Бекери, відповіла, що конкретних фактів вона не має, але чутки до них доходили, й з подібною практикою намагаються боротися. "Що ж до обслуговування черг, то начальниця переконувала, що працюють вони дуже ефективно й прозоро, бо до них постійно навідуються з перевірками з Києва і Львова", - описує почуте Денніс Бекер.

Таємничий СМАП

Після цієї розмови й зняття ксерокопій з їхніх паспортів подорожуючі зрештою перетнули кордон. За словами Денніса Бекера, з проблемами на українському кордоні вони стикаються вже не вперше. "Завжди щось нове трапляється. Раз було ми везли гуманітарну допомогу постраждалим від повені на Прикарпатті через КПП Краківець. Митники довго думали, до чого причепитися, і врешті стали вимагати довідку від Держпідприємства «Служба міжнародних автоперевезень» (СМАП), про яке ми ніколи не чули. "Кульчик у вусі маєш, а що таке СМАП не знаєш", - іронізували митники. І лише після розмови з начальством нас пропустили без будь-яких довідок від СМАПу", - згадує він.

За ситуацію на КПП Шегині відповідають відразу три структури: районна Мостиська міліція несе відповідальність за зону перед КПП, прикордонна служба контролює сам КПП й, нарешті, свої прямі функції виконує митна служба. "Я вперше чую про таких ділків й такі ціни. Кордон – це прерогатива держави, а ми маємо прикордонну смугу. Так чи інакше ми будемо піднімати це питання", - повідомив Deutsche Welle завідувач сектору взаємодії з правоохоронними органами Мостиської райдержадміністрації Володимир Санницький.

Немає заяви – немає перевірки

Що ж до випадків продажів «експрес-перетину», описаних Бекерами на КПП Шегині, керівник прес-служби Західного регіонального управління прикордонної служби Володимир Шеремет у розмові з Deutsche Welle, після проведення перевірки, не зміг їх підтвердити. «Наші представники запропонували Бекерам оформити офіційну заяву в районний відділ МВС з тим, щоби ми виявили людей, які пропонують за гроші “експрес-перехід”. Вони подавати її відмовилися. На підставі чого ми маємо діяти поза межами пункту пропуску?», - каже Шеремет й додає, що німецькі громадяни не передали жодних фото- чи відеосвідчень того, що ймовірні торгівці «чергами» там діють й можуть бути якось пов’язані з прикордонниками.

За словами Шеремета, не маючи жодної офіційної заяви чи інших матеріалів, представники відповідальних органів не мали змоги та юридичних обґрунтувань для того, щоб викликати співробітників МВС й оперативно перевірити підозри продажу «експрес-проходження» кордону.

Проблема існує

Водночас Шеремет визнав загальну наявність проблем з продажем місця у чергах. "Багато місцевих людей займаються тим, що продають свої місця у чергах. Спритники займають місця зранку і продають їх комусь іншому, щоби швидше доїхати в пункт пропуску", - каже Шеремет. Проте він запевняє, що з подібними фактами правоохоронці нищівно борються. Зокрема два роки тому, у ході спільної з МВС операції прикордонників на КПП Рава-Руська було затримано з десяток осіб, які у фальшивих одностроях торгували місцями у черзі.

Аби уникнути подібних суперечливих ситуацій у майбутньому, Володимир Шеремет радить звертатися на цілодобовий і анонімний «телефон довіри» в Києві, номер якого легко знайти на самому КПП. Представник Державної прикордонної служби України запевняє, що усі скарги не залишатимуться без уваги й реакції.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Світ про Україну»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Біда України в тому, що нею правлять люди, яким вона не потрібна”
Михайло Грушевський

 
Подорожуйте Україною комфортно і без обмежень!
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.