Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- в містечку Бердичів (Житомирська область) в костьолі Святої Варвари 14 березня 1850 року місцева красуня Евеліна Ганська була повінчана з Оноре де Бальзаком. В цьому ж містечку тривалий час жив Фредерік Шопен, окрім написання музики, він також керував роботами по реставрації тамтешнього органу...
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


“Прихильниками РУНВіри є багато відомих людей”...

Духовність 43288 переглядів

Опубліковано - 15.09.2011 | Всі публікації | Версія для друку

Богдан Джурик
Богдан Джурик
Богдан Джурик священнослужитель доволі незвичної конфесії – РУНВіри. Він рун-тато. У львівській релігійній громаді «Рать Святослава», пан Богдан щонеділі проводить священні години. А у будні дні - впродовж усього робочого тижня, працює механіком в автогосподарстві при районному управлінні МВС. Практично все своє життя пан Богдан був християнином, ходив до церкви, сповідався.

Переворот у його свідомості стався вісім років тому, коли до рук йому потрапила одна книга. У ній він знайшов відповіді на питання, які давно не давали йому спокою.

- У кожній релігії є своя особлива форма звертання до священнослужителів. Як вас величають у громаді?

- У нас немає якоїсь усталеної форми звертання. Можна просто пан Богдан. У громаді мене називають Рун-тато. Є ще в нас гета-рун-тато. І ще є голова ОСІДУ (об’єднання синів і дочок України) – це найвища, виборна посада. Але один до одного ми звертаємося по імені. Наша релігія є демократичною.

У мої обов’язки входить проведення годин самопізнання, надавання шлюбів, посвячування дітей та проведення обряду поховання.

- Мерців, часом, не спалюєте на вогнищі, як у давнину?

- Хочемо спалювати. Тому що в нас спочатку як було: у землю ховали тільки володарів - князів і волхвів – осіб, які досягли найвищого духовного рівня. Решту ж людей спалювали, щоби землю не плюндрувати. Адже навколо цвинтаря концентрується негативна енергетика. Я, наприклад, дуже хотів би, аби після смерті мене спалили. Не знаю чи нам вдасться це відновити.

- У чому особливість вашої релігії?

- РУНВіра – це прадавня дохристиянська релігія, що базується на вірі в єдиного бога на ім’я Дажбог. Її реформував та упорядкував учений та пророк Лев Силенко. Дажбог у старій нашій міфології був богом Сонця. А що може бути вище Сонця? І тому Лев Силенко, реформуючи релігію пращурів, Дажбога призначив на перше місце. Міг поставити Перуна, Ярила чи когось іншого, але вибрав Дажбога.

Наша релігія толерантно ставиться до інших релігій, бо вважаємо, що існують різні розуміння Бога. Є релігії інтернаціональні, до яких відноситься і християнство, а є народи, що сповідують свою національну релігію. РУНВіра, власне, і є національною вірою українців. У нас рідне розуміння Бога, українське. Тільки людина, яка сповідує свою релігію і є справжнім патріотом. Тому мені дивно, коли католик чи православний, який сповідує інтернаціональну релігію, б’є себе в груди і запевняє, що є націоналістом. Такого бути не може. Це непоєднувані речі.

- У РУНВірі вас насамперед привабив патріотизм?

- Не тільки. Я особисто кілька разів перечитав Біблію. Колись ходив до церкви, до Сповіді, Причастя. Багато речей з прочитаного не сприймаю категорично. Наприклад, чому Матір Божу я маю любити більше, ніж свою? Чому я маю любити свого ворога? Як на таких постулатах виховати воїна-захисника вітчизни. Багато речей мені просто в голові не вкладалися. Я часто задумувався над цими речами. Але відповіді не знаходив. І от у 2003 році, коли я лежав у лікарні, до рук мені потрапила книга про нашу стародавню віру. Перечитав її раз, другий, третій. І відтоді я втратив сон і спокій, у мене почало пекти в грудях, мені відкрилися очі. Я чітко зрозумів, що це моє. Буквально з перших сторінок. Це був початок березня. Коли виписали з лікарні, пішов не додому, а на пошуки книжок про РУНВіру. Згодом познайомився з однодумцями, відвідав їхні служіння. Раніше вони збиралися на вулиці Вороного, за готелем Жорж. Я сів, послухав - все рідне, все зрозуміле. Тоді купив „Мага Віру”, прочитав її і освятився.

- І як виглядає обряд освячення у РУНВірі?

- Цей обряд називається поверненням до рідної віри. Людина зрікається від минулого, присягає на вірність українському народові, цілує прапор, дає обітницю. Потім відвідує священні години. Знайомиться з традиціями, заповідями. Якщо все влаштовує, пише заяву, що я такий-то хотів би прийняти посвяту у Рідну віру. Такій людині дають термін, щоби вона почитала „Мага Віру”, наші канони.

- „Мага Віра” – це найважливіша для вас книга?

- Так, це енциклопедична книга, яку написав Лев Силенко. Її пророк творив упродовж усього свого життя. Писав за кордоном. Бо під час війни потрапив у полон, був у концтаборі. Потім потрапив за океан, не мав ні родини, ні маєтків. Їздив по всьому світу, по крихтах збирав дані на книгу в архівах, університетах, капищах, святинях. Усе життя присвятив цій справі. Тому „Мага Віра” - це невичерпне джерело знань, де зібрані описи древніх обрядів та традицій, молитви, філософія, педагогіка, подана правдива історія української нації, нашої культури та стародавність мови, а головне — Силенко сповістив у ній про народження нової релігії, віри в Дажбога, Святого духа народу українського. Знаєте, я за своє життя прочитав чимало книжок. Якби вони не потрапили мені до рук, я мало би що втратив, але якби не прочитав „Мага Віра” втратив би все.

- Як упродовж людської історії Дажбог себе проявляв, як він змінював людські долі?

- Він себе щодня проявляє, щохвилини. Ми не малюємо його образів, бо людина не може цього зробити, вона може відобразити тільки своє бачення. Хіба любов має стать? Чи можна її намалювати? Чи можна зобразити енергію, гравітацію, вічність, Всесвіт. Дажбог є всюди.
- Куди, згідно з вашим вченням, попадає душа після смерті?

- Ми віримо у безсмертя душі. Віримо, що душу ніхто не може вбити, вона вічно була і вічно буде. Згідно з нашими уявленнями, після смерті душа покидає тіло і прямує у царство духа предків. Там всі душі наших предків. Але такого поняття як рай та пекло ми не визнаємо. Ми віримо, що пекло це в душі людини. Якщо ви живете, чините несправедливість і вас мучить совість, то це вже і є пекло. Воно всередині недоброї, несправедливої людини. Так само і рай, він у душі людини. Треба жити так, щоб совість була чистою і щоб ні перед ким не ставати на коліна. Нас часто запитують, чи є у нас сповідь. Є. Але сповідь у нас не така, як у церкві. Якщо хтось зробив недостойний вчинок, то виходить на середину залу, просить у громади, рун-тата, чи рун-мами дозволу висповідатися. Тобто, покаятися. І він спілкується з богом. Люди цього не чують. Тільки потім каянник просить прощення у людей і в бога. Такий у нас обряд покаяння. Ми намагаємося жити так, щоб не робити поганих учинків за які соромно.

- А як щодо обмеження в їжі: свинина, вино, сполучення молочних продуктів із м’ясними, пости?

- Обмеження у їжі, як такого, в нас немає. Це стосується й посту. Його кожен сам собі може встановлювати за бажанням. Постом ми називаємо просто здоровий спосіб життя. У нас є 7 законів правильного життя. Один із них стосується правильного харчування – це, насамперед, має бути їжа наша, українська, а не якісь там банани та суші. Пити треба українське варило – узвари. Їжа має бути екологічно чистою, поживною. Ми наголошуємо саме на здоровому способі життя. Колись наші предки пекли в печі хліб на заквасці. Моя бабця це робила і я, наприклад, ніколи не бачив, щоб у неї десь було поруч у мішках борошно. Бачив в коморі зерно, гриз, але борошна ніхто так не тримав. Його раніше мололи відповідно до потреби. Бо поки зерно є в оболонці, воно поживне і корисне, якщо її зруйнували, то через 2-3 тижні зерно втрачає цілющі властивості. Так само мало користі і від дріжджів. Це бактеріологічна зброя, отрута сповільненої дії.

- Наскільки чисельні ваші громади, чи є серед ваших одновірців відомі люди?

- Як і у будь-якій релігійній громаді до нас приходять різні люди. Скажімо, є чимало депутатів ВР, які є сповідниками Рун віри або прихильники. До речі, усім депутатам парламенту першого скликання була подарована книга „Мага Віра”. Тоді до РУНВіри прийшов, наприклад, Левко Лук’яненко, відомий політик. Також нашим прихильником був депутат Олександр Ємець, голова Нацбанку Вадим Гетьман. Багато матеріалів до наших часописів пише генерал і депутат Григорій Омельченко. Є достатньо відомих людей нашими прихильниками чи висвяченими у нашій вірі.

Щодо Львова, то в нашому місті особисто я знаю десь 300 осіб членів РУНВіри. Є серед них директор школи, депутат райради, чимало науковців. Підприємців небагато. Люди такого матеріального складу до релігії, зазвичай, байдужі. Головне для них - гроші.

 

До теми:
 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Духовність»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

Причина того, що важко керувати народом, полягає в тому, що народ освічується і в ньому багато розумних ”
Лаоцзи

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.