Аратта - На головну

19 квітня 2024, п`ятниця

 

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
  Аратта у Facebook Аратта в YouTube Версія для мобільних пристроїв RSS
Чи знаєте Ви, що:
- передтечею кінотворчості італійськіх неореалістів була стрічка, знята українською кіностудією. Цією кінострічкою фахівці вважають фільм Марка Донського “Веселка” (1943 рік) за однойменною повістю Ванди Василевської. Фільм був знятий на київській кіностудії, яка в роки Другої світової війни була евакуйована в Середню Азію. Він розповідає про українське село під час війни. Президент Рузвельт, переглянувши фільм, надіслав режисерові телеграму з подякою, а у 1944 році картина була відзначена Асоціацією кіно і радіо США.
Курс валюти:
 урси валют в банках  иЇва
 урси валют в обм≥нниках  иЇва
 урси валют в рег≥онах ”крањни

Погода в Україні:

Наш банер

Наш банер


Власник біля керма, або Чому приватні компанії більш ефективні

Управління 30314 переглядів

Опубліковано - 1.03.2012 | Всі публікації | Версія для друку

Власник біля керма, або Чому приватні компанії більш ефективні
Засновники найбільших ІТ-компаній в Росії до цих пір «біля керма». І в більшості своїй піонери галузі не стали акціонерами, що відпочивають на Канарах, а продовжують брати активну участь в управлінні бізнесом.

Для мене очевидно: компанії, в яких акціонери не «відійшли від справ», - живі й розвиваються. У той час, як бізнеси, чиї засновники «розслабилися» або захопилися чимось новим (скажімо, спрямували свої погляди в бік зарубіжних проектів), - згасли і припинили своє існування.

Звичайно, хтось все-таки уцілів, але сталося це після того, як власники побачили, що відбувається, схаменулися і - повернулися до управління. І в багатьох випадках свої бізнеси врятували.

Ситуація, коли акціонери продовжують «кермувати» своїм бізнесом, - реальність, що дається нам у відчуттях. А головний критерій успішності тут - замовники компаній. Так вже вийшло, що на російському ІТ-ринку (і на українському також, - який, вже так історично склалося, в основному копіює російську модель менеджменту ІТ-галузі - прим.«Аратти») немає механізму для того, щоб акціонери, засновники і власники могли «відправитися відпочивати». При цьому, кожна особистість чинить серйозний вплив на побудовану ним компанію. А кожна компанія, в свою чергу, володіє рисами, характерними для особистості її власника.

Для себе особисто я вирішив, що ще 46 років, як мінімум, буду цією справою займатися. А там - подивимося.

За статистикою, найбільш успішні компанії в світі - приватні компанії. Так уже сталося. Коли пана Сільвіо Берлусконі запитали, чи не збирається він виводити на IPO Italtel, він здивувався: «Навіщо на IPO? Це ж гарна компанія»!

Знаєте, у мене є своєрідне хобі. Я вивчаю різні сегменти світової економіки і намагаюся знайти найбільш ефективні компанії в різних галузях. Так от, я вивів для себе цікаву закономірність: як тільки трапляється щось ефективне, з’ясовується: це приватний бізнес, а компанія на біржі не торгується. Весь танкерний флот, наприклад, належить кільком сім’ям.

Я жодною мірою не стверджую, що публічні компанії не ефективні. Але вони значно менш ефективні з точки зору управління та прибутковості, ніж приватні компанії.

При цьому, зараз абсолютно не важливо, де територіально знаходиться власник, і чим він при цьому ще займається. Можна керувати компанією, перебуваючи за містом або в іншій країні. Головне, бути «у бізнесі».

«Онлайн-управління» стає все більш популярним, але при цьому варто пам’ятати: це не більше, ніж інструмент. Ми вчимося керувати бізнесом за допомогою Інтернету, мобільного телефону, відеоконференції - і це нормально. Зрештою, не можна керувати «очно» (тобто особисто) скажімо 2500 співробітниками. Але при цьому я не вважаю, що Інтернет і відеоконференції можуть замінити «живе» спілкування повністю. Ні, приїжджати в офіс керівнику все одно треба! Не обов’язково часто... А нові інструменти можуть зробити управління більш ефективним, спростити механізми прийняття рішення.

Але будь-які зручні і корисні інструменти людини не замінять. Хочете заробляти гроші? Керуйте своєю компанією 25 годин на добу. Можна - стоячи на віндсерфінгу або стрибаючи на кайті... Іншого рецепту поки не вигадано.

 

 
Share/Bookmark
 
Публiкацiї за темою «Управління»:
 
  
Публікації:

Останні новини:

Популярні статті:
 
 

У нашого Українського народу існує повір’я, що від тих батьків, які не дотримуються звичаїв, родяться діти, що стають вовкулаками. Вовкулака, бувши в людській постаті, до церкви не ходить, з людьми не вітається і звичаїв людських не знає”
Олекса Воропай

 
 

 

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на aratta-ukraine.com обов`язкове.